Türkiye’de 30 milyondan fazla silah var

İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yıl ocak-eylül arası 70 bin ruhsatsız silah ele geçirildi. Umut Vakfı’nın verilerine göre 30 milyondan fazla silah var, bunun sadece 4 milyonu ruhsatlı.

Kısa Dalga- Umut Vakfı’nın verilerine göre 2023 yılında Türkiye genelinde 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu olaylarda 2 bin 318 kişi öldü, 3 bin 820 kişi de yaralandı. Değerlendirmelere göre Türkiye’de 30 milyondan fazla silah var. Bunun 4 milyonu ruhsatlı, 36 milyonu ise ruhsatsız. Bazı evlerde ise birden fazla silah bulunuyor. Silah edinim sayısı da her yıl yüzde 3.5 oranında artıyor. Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Uzman Dr. Ayhan Akcan Cumhuriyet gazetesine konuştu.

4 binin üzerinde ölüm var

Uzman Dr. Akcan şu açıklamayı yaptı: “Bizim tespitimize göre maalesef 4 bin üzerinde vatandaş ölüyor. 2021 yılında asayiş tedbirleri içerisindeki ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı 67 bin 69 iken 2022 yılında 69 bin 892. Silah şiddeti her gün artıyor. İnsanlar çözüm bekleniyor. Mevcut siyasi irade durumu güvenlik sorunu olarak ele almalıdır. TBMM’de gündeme getirerek, en azından ruhsatlandırma ile ilgili ciddi tedbirler yaparak bu konuda çözüm üretebilir. Ruhsatsız silahla yakalanan kişinin cezası para değil hapis olmalı. Cezaların özellikle artırılmasını istiyoruz. Yasal yaş sınırı 21’den 25’e çıkarılmalı. Ruhsat süresinin de beş yıldan iki yıla indirilmesini istiyoruz. İnternetten silah satışı yasaklanmalı.” (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri