TUSAŞ tesislerine saldırı | Erdoğan: '4 şehit 14 yaralımız var'

Bahçeli'nin Öcalan'a çağrısı gündemdeyken TUSAŞ tesislerine saldırı oldu. Erdoğan Rusya'da yaptığı açıklamada "4 şehit 14 yaralımız var" dedi.

Kısa Dalga - Türkiye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrı gündemdeyken, başkent Ankara'da saldırı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saat 18:15'te, Kazan’da Rusya Devlet Başkanı Putin’le yaptığı görüşmede saldırıya dair açıklama yaptı. Erdoğan “4 şehit 14 yaralımız var” dedi.

Yerlikaya, TUSAŞ önünde açıklama yaptı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TUSAŞ tesisleri önünde basın açıklaması yaptı. Yerlikaya, “Ankara Kazan ilçemizde yerli ve milli savunma sanayimizin göz bebeği TUSAŞ'a bir terör saldırı olmuştur. Bu saldırı duyulur duyulmaz süratle Jandarma ve Emniyet birimlerimiz buraya geldi. Biri kadın biri erkek olmak üzere 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Maalesef 4 şehidimiz bulunmakta, 14 yaralımız var. Yaralılarımızdan 3'ünün durumu ağır" dedi.

Yerlikaya, saldırganların kimlik tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Neler yaşandı?

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerinde patlama ve silahlı saldırı meydana geldi.

Saldırı vardiya değişimi sırasında, 'akademi kapısı' olarak adlandırılan yerde meydana geldi.

Hayatını kaybedenlerin meslekleri belli oldu

Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşların meslekleri öğrenildi. İki teknisyen, bir mühendis, bir güvenlik görevlisi ve saldırganların gasp ettikleri taksicinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Üç saldırgan geldi

Saldırının 3 kişiyle gerçekleştiği, 2'sinin ilk anlarda öldürüldüğü açıklandı.

Saldırı anına dair görüntülerde, saldırganların ellerindeki uzun namlulu silahlar ve çantalar dikkat çekti.

Yaralılar hastanelere götürüldü

Yaralılar, Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan bir yaralının ambulans helikopterle Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

'Rehine olma ihtimaline karşı temkinliler'

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, içerideki iki kişinin etkisiz hale getirilemediğini söyledi. Güvenlik güçlerinin rehine olma ihtimaline karşın temkinli davrandığını da belirtti.

Erdoğan: 'Hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'daki zirve devam ederken, sosyal medya hesabından açıklama yaptı:

"Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.

Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir.

Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır.

Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir.

Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Savunma sanayimizin gurur kaynağı TUSAŞ’ımızın fedakâr çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Bakan Yerlikaya: Terör saldırısı, maalesef şehit ve yaralılarımız var

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Yerlikaya saldırıya dair yaptığı ilk açıklamasında şunları kaydetti:

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir.

Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır.

Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız."

'Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var'

Yerlikaya, saat 17.50'de yaptığı ikinci açıklamada, "Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var." dedi.

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var.

Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Bu menfur saldırıyı lanetliyorum. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek.

Lütfen resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız."

Adalet Bakanı Tunç'tan açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıya dair açıklama yaptı. Tunç, saldırıya ilişkin açılan soruşturmada 1 Başsavcıvekili ve 8 savcının görevlendirildiğini açıkladı:

"Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum.

Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.

Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

Bahçeli: Hiçbir kalleş proje kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır

Gözlerin çevrildiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bahçeli, "Hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır." dedi.

MHP lideri Bahçeli şunları kaydetti:

"Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yapılan hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum.

Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır."

Cevdet Yılmaz: 'Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından saldırıya dair açıklama yaptı:

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan yerleşkesine yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını lanetliyorum.

Saldırıda şehit olan savunma sanayimizin kahramanlarına Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Saldırının gerçekleştiği ilk andan itibaren güvenlik güçlerimiz olaya müdahale etmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca da adli soruşturma başlatılmıştır.

Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır. Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, ne savunma sanayimizin kahraman çalışanlarını ne de her alanda tam bağımsız bir Türkiye ideali için gece gündüz ter döken tek bir vatandaşımızı bile yolundan döndüremeyecektir.

Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da terörle ve terör örgütleriyle güçlü ve kararlı mücadelemiz devam edecektir."

Bakan Güler: Yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız ve bu yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız! Bunu herkes görecek hiç merak etmeyin" dedi.

Bahçeli ne demişti?

Meclis açılışında DEM Partili milletvekillerinin elini sıkmasıyla yeni bir dönemin işaret fişeğini ateşleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada Öcalan'a çağrısını yeni bir boyuta taşımıştı:

"TBMM'de her meselenin ele alınıp milli akılla çözümü mümkün ve mecburidir. Eğer terörsüz bir siyaset, ülke, gelecekte herkes ittifak halindeyse o halde gövdemizi koymaya varız. Türkiye'ye getirilirken her türlü hizmete hazırım diyen terörist başı buyursun, terörün bittiğini, örgütün tasfiye edildiğini tek taraflı ilan etsin. Bu çağrımı henüz anlamayanlar çok sayıda. Türkiye Yüzyılı'nda terörü sıfırlamak amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir: Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Adres İmralı'dan DEM'e uzansın."

TUSAŞ nedir?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ, Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri