Yeni seçim tartışması: Elektronik oylama

YSK Başkanı Ahmet Yener, elektronik oylama modelinin Türkiye'de uygulanması için altyapı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Prof. Dr. Cem Say, "Kalan demokrasimizin de sonu olur" dedi.

Kısa Dalga - Mühürsüz zarfların kabul edilmesi gibi muhalefetin tepkilerine neden olan kararlarıyla dikkat çeken Yüksek Seçim Kurulu (YSK), elektronik oylama için hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Seçmenin sandığa gitmeden oy kullanabilmesini sağlayan sistem için son karar Meclis verecek. Yeni seçim tartışması Karar gazetesinin manşetinde yer aldı.

Rusya, Azerbaycan ve bazı ABD eyaletlerinde kısmen uygulanan yöntemin Türkiye'de kullanılması için YSK Başkanı Ahmet Yener, ABD'ye giderek Başkanlık seçimlerini takip etmişti. Yener, Ankara Üniversitesi, TÜBİTAK ve bilim insanlarının iş birliği yaptığı sistemin son Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiği aktarıldı. Uygulamanın hayata geçmesi için Meclis’in karar alması gerekiyor.

Prof. Dr. Cem Say: 'Kalan demokrasimizin de sonu olur'

Boğaziçi Üniversitesi'nin bilgisayar mühendisliği hocalarından Prof. Dr. Cem Say, sosyal medya hesabından konuyu eleştirdi. Say, şu ifadeleri kullandı:

"Bir bilgisayar mühendisliği hocası olarak kesinlikle söyleyebilirim ki bu kalan demokrasimizin de sonu olur. Zaten beyefendinin "Rusya seçimlerini, Azerbaycan seçimlerini inceledik" demesinden de anlayabilirsiniz."

MHP önerisi

Elektronik aygıtlarla oy kullanma sistemi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yaşanan ‘sonuçlara itiraz’ tartışmaları nedeniyle MHP tarafından önerilmişti.

1960 yılından beri tercih edilen elektronik oy sisteminde seçmen telefon, delikli kartlar ve optik oy pusulaları ile oyunu kullanabiliyor. Kolay manipüle edilebilir olduğu iddiası nedeniyle ABD’de yıllardır tartışılan bir uygulama. 5 Kasım’da bazı makinelerden belirli başkan adaylarına oy verilemediğini gösteren görüntüler, seçim güvenliği konusundaki endişeleri artırmıştı.ABD’de e-oylama sisteminin geçmişi 2000 yılına kadar uzanıyor. İlk oylama makineleri mekanik çalışıyordu. Zamanla makineler, dokunmatik ekranlı bilgisayarlara dönüştü. Seçmenlerin oylarını kullanırken sandık görevlileri de bulunuyor. Bir problem olduğunda yetkililer gerekli müdahaleleri yapıyor. Sistem üzerindeki her hamle ve hareket kaydediliyor. Dünyada Birleşik Krallık, Hollanda, İtalya, Brezilya, Kanada, Estonya, Avustralya, ABD ve Fransa bu sistemi tercih ediyor. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri