Yusuf Tekin: Sahte diploma veren 500 okula ceza kesildi

Bakan Yusuf Tekin, eğitimdeki sahte diploma skandalına müdahale ederek, 'hayalet sınıf' işlettiği tespit edilen 500 okula ceza kesildiğini söyledi.

Kısa Dalga - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sahte diploma skandalına karışan ve 'hayalet sınıf' işlettiği tespit edilen yaklaşık 500 okula ceza uygulandığını söyledi.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Tekin, "Herhangi bir okulun popülerliği ya da meşhurluğu, bu tür yasadışı eylemlere göz yumacağımız anlamına gelmez. Gerekirse en ünlü okullara bile gereken cezaları kesmekte tereddüt etmeyeceğiz," dedi.

Okullarda yemek: 'Yemeklerini verecek personel var mı?'

Bakan Tekin, Erzurum'da eğitim editörleriyle yaptığı toplantıda, devlet okullarında ücretsiz yemek sağlama planlarına dair de açıklamalarda bulundu.

Tekin, “devlet okullarındaki tüm öğrencilere ücretsiz yemek verilmesinin gündemde olup olmadığına” ilişkin soruya; “Bütün öğrencilere yemek vereceğimizi varsayalım; çocukların yemeklerini verecek personel var mı? Hepsini geçtik okullarında yemek yiyebilecekleri bir alan var mı? Bir diğer husus, çocuklar bizim dağıttığımız yemekleri yiyorlar mı? Yani özel okuldaki çocuklar bile, özel okul sahipleriyle konuşuyorum, yemekhanede çıkan yemekleri yemiyorlar, kantinden alışveriş yapıyorlar, diyorlar. Şimdi çocuklarımızın yeme alışkanlıkları çok buna uygun değil. Biz şu anda deprem bölgesiyle beraber taşıma kapsamındaki öğrencilerimize yani yaklaşık 3 milyona yakın öğrenciye yemek veriyoruz ama onun dışındakiler ile ilgili şu an bir çalışmamız yok” yanıtını verdi.

Tekin, “Ama bu olmayacak anlamına gelmez. Bizim üzerinde çalıştığımız çözüm 2025-2026 bütçesinde sadece ihtiyaç sahiplerine katkı verebilecek bir formül geliştirebilmek” dedi.

LGS’deki sorunun iptali

Ayrıca, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki bir sınav sorusunun iptali sonrasında mağduriyet yaşayan öğrencilere yönelik düzenlemeler hakkında bilgi veren Tekin, yaklaşık 10 bin öğrencinin bu durumdan etkilendiğini belirtti. Bakan, "Puanı yeniden hesaplanan öğrenciler, isterlerse tercih sıralarını gözden geçirebilir ve kontenjan sınırlaması olmaksızın istedikleri okula yerleşebilir," dedi.

‘Hayalet sınıf’ nedir?

Bazı lise son sınıf öğrencileri, üniversite sınavına daha rahat hazırlanmak amacıyla açık liseye geçiş de zorlaştığı için özel okullara geçiş yapıp para karşılığı açıkta okuyor. Bazı özel okullarda “hayalet sınıflar” kurulduğu, bu sınıflara kaydolan öğrenci velilerinden yüksek ücretler istendiği, öğrencilerin devamsız oldukları hâlde bu sınıflara gelmiş gibi gösterildiği belirtiliyor.

Yani öğrenciler, para karşılığında “hayalet“ sınıflarda, “hayalet diploma” sahibi oluyor.

Gündem Haberleri