SİNAN TARTANOĞLU
Bolu Kartalkaya’daki otel yangının ardından Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın yasağı kararı alındı. Mahkeme “soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına” karar verdi. Çünkü otel yangını ile ilgili soruşturmayı yürüten Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi de bu yöndeydi.
Oysa 23 Ekim 2024’te Ankara’da TUSAŞ tesislerine yönelik terör saldırısının ardından verilen yayın yasağı kararı, bu kadar kapsamlı değildi. Söz konusu yayın yasağı kararını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu talep etmişti. Karar, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilmişti. Hakimlik, “Soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber röportaj vb. yayınların yapılmasının yasaklanmasına” karar vermişti.
RTÜK, hakimlik kararını da aştı
Hakimliklerin verdiği yayın yasağı kararının uygulanmasından sorumlu olan RTÜK ise, hakimliğin verdiği kararın daha da geniş olarak uygulanmasını istedi. RTÜK yetkililerinin, bazı muhabirler arasında kurduğu WhatsApp grubunda, mahkeme kararının paylaşılmasının ardından bir de not paylaşıldığı öğrenildi.
Notta, “Resmi kaynakların verdiği bilgiler haricinde herhangi bir yorum (uzman görüşü ve her türlü yorum), röportaj (otel çevresinde mağdur yakınları ve/veya diğer vatandaşlarla) ve bilgilendirme kesinlikle yapılmayacaktır” denildi.
Röportaj yasağı, hakimlik kararında yer alsa bile uzman görüşü ve her türlü yorum; mahkeme kararında yoktu.