ÇAĞRI SARI
İlk yayınlandığı günden bu yana 16 sene geçti…
Final günü caddeler boşaldı, herkes evlerine çekildi… TBMM’de mesaiye kalan milletvekillerinin gündemi bile o diziydi… Her yıl, finali yayınlandığında TT listesi, sözlükler, forum sitesi ve elbette reytingler alt üst oluyor. Ana karakterinin ölümü için yas tutuluyor, helva kavuranlar olduğu söyleniyor…
Evet Aşk-ı Memnu’dan bahsediyoruz… Bihter’iyle Firdevs’iyle Nihal, Behlül ve Adnan’ı ile o izlemeye doyamadığımız diziden bahsediyoruz… Bugün İlişki Durumu’nda diziler ve insan ilişkilerini Aşk-ı Memnu üzerinden konuştuk.
‘Sevdiğimiz biz diziyi izledikten sonra etkisinden çıkamıyoruz ya da bazı dizileri defalarca izliyoruz. Yoksa biz anksiyete sahibi miyiz?’
Akademisyen ve araştırmacı Deniz Gedizlioğlu’nun University of Arizona’da yazdığı master tezinden yola çıkarak hazırladığı “Aşk-ı Memnu Efsanesi” belgeseli “yavaş içerik” adlı Youtube kanalında yayınlandı.
Biz de kendisini Kısa Dalga stüdyosuna davet ettik ve ‘neden bu diziyi çok sevdik’, ‘neden izlemelere doyamıyoruz’ Neden Firdevs gibi bir queen daha sonra gelmedi ya da onu queen yapan neydi’, ‘Bihter güçsüz bir karakter miydi’ gibi bir çok soruyu yönelttik…
Sadece Aşk-ı Memnu ile kalmadık, Yasak Elma, Kızılcık şerbetine de el attık…
Çağrı Sarı’nın sorduğu Deniz Gedizlioğlu’nun yanıtladığı İlişki Durumu’nun prodüksiyonu Osman Oğuz Çetin’e ait.
- İçsel çatışmalarımızı tetikleyen, bizlere dokunabilen diziler ile özdeşleşiyoruz…
- Dizilerle bu kadar özdeşleşmek ve sürekli diziyi düşünmek, karakterlerle ilişki kurmak, dizinin finalini düşünmek normal mi? Tüm bunları yapıyorsak, endişelenmeli miyiz?
- Aşk- Memnu’yu neden sürekli izliyoruz? Neden doyamıyoruz? Bu diziyi neden sevdik? Bu durum nasıl açıklanabilir?
- Kadın, evrensel bir anlatı yöntemi olarak ‘duygusal’ bir karakter olarak yansıtılıyor. Duygusal anlatılara karşı daha rasyonel ve kendi çıkarı için hareket eden kadın karakteri hâlâ çok çarpıcı bir karakter olarak gösteriyor. Aşk-ı Memnu’daki bu karater; quin Firdevs Yöreoğlu’ydu.
- Firdevs Yöreoğlu kötü bir karakter miydi? İyi değildi. Senaristler Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu, karakterleri genelde siyah ve beyaz yaratmıyor.
- Romanda, Bihter, parası kalmamış bir ailenin, refah içinde yaşamak için evlilik yapan kızı. İlk kez aşk duygusunu tadıyor. Behlül’ü kaybettiğinde, ‘kendisi olma’ şansını kaybetme ağırlığı yaşıyor. Günümüz Aşk-ı Memnu’da Bihter’in eğitimli. Çaresizlikten değil mental olarak yorulduğu için intihara sürükleniyor.
- Babasının ölümünden annesini sorumlu tutan Bihter, ona kin duymakta. Annesini mutsuz etmek için zekasını ve güzelliğini kullanmaktan çekinmiyor. Adnan Bey'le karşılaştığında, yeni hayatına doğru yürümeye başlar. Bu yolda Adnan Bey'in uzaktan yeğeni Behlül Haznedar ile tutkulu bir ilişki yaşar. Bihter, sevgilisi Behlül Haznedar'ın, Adnan’ın kızı ile evlenme isteğine katlanamaz ve intihar eder.
- Aşk-ı Memnu: Final bölümüyle Türk dizi tarihinin en yüksek izlenme oranına sahip oldu. Final bölümünde dizi, izleyicilerin yaklaşık yüzde 73,7'sini ekran başına çekti. ABD’de Telemundo kanalı diziyi Pasion Prohibida adıyla yeniden çekti. Dizi, Halid Ziya Uşaklıgil'in 1899 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlandı.
- Kızılcık Şerbeti, Aşk-ı Memnu’dan beri yaşamadığım duyguyu yaşatmıştı, diziyi izlemekten vazgeçtim. Çünkü hikaye çizgisi olmayan bir yola savruldu. Dizi ceza aldı. Ama bugün geriye dönünce dizi, cezalardan mı böyle oldu, yoksa hikaye buraya mı varacaktı emin değilim.