"1353 YANGININ SEBEBİ MEÇHUL, NEDENİNİ BULMADAN ÖNLEM ALAMAZSINIZ"

Mehveş Evin, Arka Plan’da Doç. Dr. Cihan Erdönmez’le orman yangınlarıyla ilgili yanlış bilinenleri, yapılması gerekenleri konuştu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Ormancılık Fakültesi'nden Doç. Dr. Cihan Erdönmez'le Türkiye'yi kasıp kavuran orman yangınlarıyla ilgili yanlış bilinenleri, yapılması gerekenleri konuştuk:

Kısa Dalga Podcast · "1353 YANGININ SEBEBİ MEÇHUL, NEDENİNİ BULMADAN ÖNLEM ALAMAZSINIZ"

"Yanan orman alanlarında kesinlikle yapılaşma yapılamaz. Kafayı karıştıran iki örnek, Titanik Oteli ve Sürmene'de yapılan oteller. Bu tesisler, yangından önce tesis yapma izni almıştı."

"Asıl sorun, ormanların her türlü işletmeye zaten açılmış olması, kökü 1982'ye gidiyor. 2012-2020 arasında tam 50 bin 533 işletmeye (madenler, oteller, taş ocakları, HES, çöplük, aklınıza ne gelirse) orman alanında tesis yapma izni verildi. İnsan ve araç girişi orman alanlarında çoğaldıkça, orman yangını riski de arttı..."

"Yeni turizm teşvik kanunu, korunan alanlarda tesis açma yetkisini sadece Turizm ve Kültür Bakanı'na bırakıyor. Orman ve Çevre ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devredışı kalıyor. Pardon da aceleniz ne? Siz ne anlarsınız ormandan?"

"Türkiye'de çıkan orman yangınlarının 10'da dokuzu insan kaynaklı. Anız yakma, sigara izmariti, piknik yaopma gibi. Yedi yılda toplam 7 tane "terör" kaynaklı yangın çıkmış. Ama asıl ürtütücü olan, 1353 yangın için "nedeni tespit edilemedi" denmesi. Neden çıktığını bulamazsanız önlemini de alamazsınız."

"Orman yangını önlemek, yangını söndürmekten daha kolaydır. Orman Bakanlığı'nın elinde uçaklar olmalı, başka kuruma gerek olmadan. Üstelik bunlar küçük uçaklar olsa daha çok işe yarar çünkü coğrafi şartlara göre daha hızlı müdahale edebilir. "

" İklim krizi, sıcaklıkların artışı, tek başına yangın çıkmasına neden olmaz. Ama yangının daha hızlı çıkmasına neden olabilir. Yangın sayısı hava değişikliklerine bağlı olarak artabilir, ki son yıllarda artıyor. Ama hazırlıklı olursanız, personelle, teknolojiyle en başından müdahale edebilirsiniz. Riskli dönemde insan faaliyetlerini kısıtlamak gerek."

Podcast Haberleri