Ayrılık acısı çekiyorum, ne zaman kurtulurum?

İlişki Durumu'nda Klinik Psikolog Filiz Yurtseven ile "Ayrılık acısı nasıl geçer?" sorusuna yanıt aradık...

Aşık olmak güzel de şu ayrılık olmasa…

İstemediğimiz zaman geldiğinde, elimizi ayağımızı titreten, boğazımızda düğümlenmelere neden olan, endişe- anksiyete, her türlü duygunun bir anda yaşandığı musibet.

Bazen de derin nefes almamızı sağlayan, baharın varlığı fark etmemize neden olan şey…

Annemizden ayrılmak, kardeşimizden, dostumuzdan, evimizden, memleketimizden ayrılmak...

Yarenden ayrılmak…

***

Terk eden mi acı çeker, terk edilen mi?

Hiç bitmeyen sorulara giriş yaptık bugün İlişki Durumu’nda… Psikolog Filiz Yurtseven bizlere ‘Ayrılık neden bizi altüst ediyor, bu yaşadığımız normal mi, ne zaman acı çekmekten kurtulurum’ sorularının cevabını veriyor…

Çağrı Sarı’nın sunduğu ‘İlişki Durumu’ yayında...

***

-En sağlıklı ilişkide de ayrılık olabilir. Ayrılık; yatırım yaptığımız bir şeyden, (bu romantik ilişkinin yanı sıra aile de olabilir, ideoloji de olabilir) yatırımımızı çektiğimiz deneyime de gönderme yapar.

-Bir özne olabilmek için ayrılık deneyimize de ihtiyacımız var. Hayat bagajımıza örselenmeyi de hayal kırıklığını da iyi şeyleri de alıyoruz. Ayrılıkla bir kırılma yaşıyoruz ama bu büyüme sürecine ivme kazandırıyor

-Hayat bir yolculuk ve tünellerden geçiyoruz ve o tünellerin de bir sonu var. Hayat devam edecek. Şu an acı çekiyorum çünkü insanım… Ayrılık bir olasılık ama ona rağmen o olasılığı göze aldığımız ilişkilerde kaybettiğimizde acı çekiyoruz.

-Ayrılık süreci aşamaları: İlk önce yüzleşme süreci, inkar etmemek gerek… Sonra yas süreci gelir. Sonra kabuklar çözülür gerçekle yüzleşme başlar ve öfke hissetmeye başlarız. Öfkenin ardından pazarlık süreci başlar ardından da depresif süreç gelir…

-Yas sürecinde beklentimiz altı ay… Altı aydan iki yıla kadar (travmatik bir ayrılıksa) kabul edilebilir. Ancak iki yıldan fazla süren bir yas süreci varsa, profesyonel destek önemli.

Podcast Haberleri