Türkiye’de uzun süredir gündemin en önemli konusu ekonomi. Gıdadan kiraya her şeyin fiyatı her gün artıyor. Sohbetlerin konusu bu. Hemen hemen herkes aynı şeyi söylüyor: “Her şey çok pahalı…” Bir de önümüzde seçim var. Muhalefet parti temsilcileri de ekonomistler de seçimden sonra bizi tam bir tufanın beklediğini söylüyor. içinde bulunduğumuz ekonomik tabloyu ve 1 Nisan’da bizleri neler beklediği Türkiye’nin önde gelen ekonomi gazetecilerinden Barış Soydan’la konuşuyoruz…
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
Gelir dağılımında büyük bir bozulma var
Gazeteci Barış Soydan, içinde bulunduğumuz durumu yoksullaşma ve toplumsal kriz olarak adlandırılıyor ve şu yorumu yapıyor: “Dünyanın en büyük, en yüksek enflasyonlarından birini yaşıyoruz. Türkiye yoksullaştı yoksullaşma devam ediyor. Gelir dağılımında büyük bir bozulma var. İnsanların gelir seviyeleri özellikle orta sınıfın reel olarak düştü. Halkın alım gücünde ciddi bir düşüş olduğunu görüyoruz.
Buna rağmen Türkiye ekonomisi büyüdü, büyüme devam ediyor. Ama bu büyümeden halkın payına çok az şey düştü. Ortada büyük bir adaletsizlik, büyük eşitsizlik var.
Türkiye’de önümüzdeki dönemde büyük ekonomik reform hamlesi veya programı açılmazsa, sıcak paranın geleceği sekansa girmezse Türkiye'nin gittiği yolun Arjantin’e çıkacağı düşüncesindeyim.”
Neler yapmalı?
Seçimden sonra doğalgaz ve elektrik başta olmak üzere birçok kalemde zam olacağını söyleyen Soydan, şu önerileri sıralıyor: “Bilgisayar gibi dayanıklı tüketim eşyası alacak olanların beklemeden, zam gelmeden almasında fayda var.. Kredi kartı borçlarını mümkünse kapatmak gerekiyor. Konut ve otomobil fiyatlarının enflasyonun gerisinde kalacağını düşünüyorum. O yüzden otomobil alma niyeti olanlar biraz beklemesi de fayda var.”
Soydan 17 bin 2 lira olan asgari ücrete ikinci bir zam beklediğini vurguluyor.