Türkiye ve dünya ekonomisinde neler oldu, neler olabilir?

Haftanın ekonomik gelişmelerini öğrenmek ve gelecek için sağlıklı öngörüler yapabilmeniz için İbrahim Ekinci'nin hazırladığı haftalık ekonomi bülteni Marjinal Fayda'da ekonomideki genel manzara, piyasalardaki gelişmeler, Dünya'dan ve şirketlerden haberler var.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

GENEL MANZARA

Döviz mevduatında azalma var. KKM de azalıyor. Kur stabil seyrediyor. MB, döviz girişi de varken fırsattan istifade rezerv biriktiriyor. Rezervlerde 50 milyar dolar civarında iyileşme sağlandı. Bu operasyon, yani MB’nin döviz alıp piyasaya TL vermesinin yarattığı likidite fazlası hem kendisi enflasyonist hem de TL faizlerini aşağı çektiği için, bu sefer de fazla likiditeyi çekme operasyonları başladı. Zorunlu karşılıklar artırıldı.

Şirketlerin döviz cinsi kredilerindeki artış ve TL’deki değerlenmeyle ortaya çıkan faiz arbitrajı riskine karşı da döviz kredilerine büyüme sınırı getirildi.

 

PİYASALAR

 

Ne olur? Turizm dövizi, sıcak para girişi, döviz mevduatı ve KKM’deki çözülme dikkate alındığında bu tablonun devam etmesi bekleniyor. Döviz kurlarıyla ilgili bir soruya, “Bırakırsak düşer” cevabını veren Şimşek’in, bir parti içi toplantıda, doların uzun vadede dalgalanacağını ancak 40’a sıçramasını beklemediklerini söylediği belirtildi. Bakan X’ten yaptığı paylaşımda, açık veya örtülü bir kur hedefleri bulunmadığını belirtti.

 

BORSA

Borsa’da (BIST 100) geçen hafta banka satışı haberleriyle ve bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde artış vardı. Endeks haftalık bazda yüzde 0,31 arttı, 11 bin sınırını geçti. Hafta içinde en 10.634 – 11.088 arasında dalgalandı. Son işlem gününü 10.676’dan kapattı.

???? Ne olur? Borsa’nın yükselmesinin bir nedeni de TL faizlerinin aşağı gelmesi, döviz kurlarının sakin seyriydi. Önümüzdeki dönemde kur sakin olacak borsaya rakip olmayacak ancak TL faizlerinde artış beklentisi var. Bununla birlikte Borsa’da ibre yabancı girişi, satın alma haberleriyle yukarıyı gösteriyor.

 ALTIN

Atın da geçen hafta parlak geçmedi. Ons altın yüzde 3,36 değer kaybetti. Hafta içinde 2.325 – 2.450 dolar arasında dalgalandı. Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, beklenenden daha sıcak gelen ABD enflasyon verilerinin Fed'in faiz oranlarını yüksek tutacağı yönündeki iddiaları güçlendirmesiyle bu yılın en büyük haftalık düşüşünü yaşadı.

 Ne olur? ABD’de FED’in birkaç ay gecikse de faiz indireceğini düşünen uzun vadeli yatırımcı altında kalmaya devam ediyor. Altınla ilgili analizler hala yukarı yönlü geliyor. Son olarak UBS Group AG, yıl sonu altın görünümünü yüzde 4 artırarak ons başına 2.600 dolara yükseltti.

  FAİZ

Faiz oranları, MB’nin rezerv güçlendirme amaçlı döviz alımlarının etkisiyle bollaşan likiditenin baskısı altında gevşedi. MB verisine göre 3 aylık vadeli TL mevduatın faizi %68 üstünden %63’lere, bankacılık sektöründe basit faiz oranları yüzde 40’lı seviyelere çekildi.

 ?Ne olur? MB’nin son zo runlu karşılık artırımı ile piyasadan likiditeyi çekmeye başlaması TL faizlerin yeniden bir miktar artırması bekleniyor. Ancak, uzun boylu ve süreli bir artış beklenmemeli. Haziran itibariyle enflasyonun baz etkisiyle aşağı gelecek olması faizleri de baskılamaya başlayacaktır. Bugünden uzun vadeli TL mevduat yapanlar bu düşüşü kısmen aşabilirler.

28 MADDEDE GEÇEN HAFTA

MB, PİYASADAN 600 MİLYAR LİKİDİTE ÇEKECEK

 

MB, PPK, son toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50’de bıraktı. Ancak yeni sıkılaştırma önlemleri de aldı. Zorunlu karşılıkları (ZK) artırdı. Ekonomistlerin tahmini, yeni oranlarla MB’nin piyasadan toplamda 600 milyar lira likidite çekeceği yönünde. MB, zorunlu karşılık artışıyla yüzde 50’nin altına gevşeyen fonlama faizini yeniden 50’nin üzerine çıkarmayı da amaçlıyor.

 

KKM’DEKİ ERİMEYİ HIZLANDIRACAK ADIM

 

Kısa vadeli TL mevduatta ZK yüzde 8’den 12’ye, uzun vadelide sıfırken 8’e çıkarıldı. Buna karşılık kısa vadeli KKM’de yüzde 25’ten 33’e, uzun vadeli KKM’de 10’dan 22’ye yükseltildi. KKM’de yüksek oranlı ZK ve artışı, yüksek maliyetinden dolayı bankaları KKM hesaplarını kapatmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca KKM'den TL’ye geçişte hedef %75'e düşürüldü. Bu oran değişikliklerinin KKM’deki erimeyi hızlandırması bekleniyor.

 

DÖVİZ KREDİLERİNE SINIRLAMA

 

Son dönemde TL kredi faizlerinin hızlı yükselmesi, şirketleri döviz kredisi kullanmaya yöneltmişti. Kredi olarak alınan dövizler TL’ye bozdurulduğu için hem likidite artışına katkı yapıyor hem de TL’deki değerlenmeyle faiz arbitrajı riski oluşuyordu. MB, şimdi döviz kredisi aylık artış oranını yüzde 2’yle sınırladı.

 

SWAP HARİÇ NET REZERVLER -14.8 MİLYAR DOLAR

 

Haftalık verilere göre MB’nin toplam rezervleri, 17 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 723 milyon dolar artarak 139 milyar 125 milyon dolara çıktı. Net uluslararası rezervleri ise 17 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 968 milyon dolar artış ile 33 milyar 840 milyon dolara yükseldi. Swap hariç net rezervi geçen hafta -14.8 milyar dolara iyileşti

 

MB, 50 MİLYAR DOLARI NEREDEN ALDI?

 

MB rezervlerindeki 50 milyar dolarlık toparlanmanın kaynağı tartışılıyor. Prof. Dr. Hakan Kara, şöyle anlattı: “50 milyar doları kim sattı diye çok soru geldi. Önem sırasına göre sıralıyorum: 1) Yabancılar dövizini satıp TL varlık aldı 2) Vatandaş döviz mevduatın bir bölümünü TL'ye çevirdi 3) Şirketler döviz borç alıp bir kısmını TL'ye döndü 2 ve 3 => bankalar swaplarını TCMB'ye sattı.”

Yanı sıra, ihracat dövizlerinin yüzde 40’ının da MB’ye gittiğini, bu kanalda 24 milyar dolar geldiğini dikkate aldığımızda, Prof. Kara’nın bahsettiği kanallardan da 26 milyar dolar rezerv birikimi sağlandığı anlaşılıyor.

 

YABANCIDAN İKİ HAFTADA 4.18 MİLYAR DOLARLIK TAHVİL ALIMI

 

Yabancı yatırımcılar 1 milyar 339 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirdi. Bir önceki haftada yaptığı 2 milyar 832,6 milyon dolarlık alımın ardından son iki haftada tahvile yabancının net girişi 4.18 milyar doları buldu. Verilere göre yurtdışı yerleşiklerin hisse portföyü ise 17 Mayıs ile biten haftada 232.7 milyon dolar azaldı. Bir önceki hafta 84.7 milyon dolarlık net girişi vardı.

 

DÖVİZ MEVDUATLARINDA 1.2 MİLYAR DOLARLIK GERİLEME

 

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatındaki düşüş devam ediyor. 17 Mayıs itibariyle yurtiçi yerleşik kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 216 milyon dolar azaldı. Gerçek kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 147 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatı da 69 milyon dolar geriledi. KKM büyüklüğü 17 Mayıs haftasında 20.39 milyar lira gerileyerek 2 trilyon 176 milyar liraya indi.

 

“CARRY TRADE”LE 13,6 MİLYAR DOLAR GELDİ

 

Bankacıların hesaplamalarına göre, 1 Nisan-10 Mayıs arasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatındaki çözülme 12 milyar doları aşarken, yabancının “carry trade” ile yaptığı girişlerin toplamı 13,6 milyar doları buldu. Tahvilde geçen hafta 2,8 milyar dolarlık alıma ilave olarak, swap piyasasına da 4,5 milyar dolarlık yabancı girişi gözlendi.

 

”PROGRAMIMIZ SIRTINI ‘CARRY TRADE’E’ DAYAMAZ”

 

Bakan Şimşek, “Gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken Türkiye’ye çok ciddi bir şekilde kaynak girişi var. Şimdi yeni bir hikaye üretiyorlar. İşte ‘carry trade’ diyorlar. Bizim programımız, sırtını ‘carry trade’e dayamaz. Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz. Sıcak para sistemin bir parçasıdır ama reel sektörün getirdiği para sıcak para değildir” didi. Şimşek, bankaların son 4-5 ayda neredeyse 4,5-5 milyar dolar civarında “sermaye benzeri dış kaynak” bulduğunu da söyledi.

TAŞIT KREDİSİ FAİZLERİ YÜKSELİYOR

 

Merkez Bankası’nın son verilerine göre 10 Mayıs’tan 17 Mayıs’a ihtiyaç, tüketici ve ticari kredilerde yaklaşık 1 puanlık düşüş oldu. Konut kredisinde 0,22 puanlık artış oldu. Taşıt kredilerindeki artış ise yaklaşık 3 puanı buldu. Bir süre önce % 30’un altında olan taşıt kredileri yüzde 43,59’a çıktı. Bu arada kamu alacakları gecikme faizi %3.5'tan %4.5'a yükseltildi.

 

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ KONGRE ÖNCESİNİ BEKLİYOR

 

AKP, 31 Mart yerel seçimlerinde yaşadığı oy düşüşlerini 81 ilde yaptırdığı kamuoyu araştırmalarıyla rapor haline getirdi. 31 Mayıs ile 2 Haziran'da yapılacak Kızılcahamam kampının ardından, gözler parti ve kabinede yapılacak değişime çevrildi. Erdoğan’ın, Kızılcahamam kamp toplantısından sonra değişimin düğmesine basağı söyleniyor.  (Ekonomi)

 

ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYON AÇIĞI 317.6 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI

 

Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye'nin yurt dışı varlıkları Mart 2024'te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 azalışla 317 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 3,4 artışla 634.7 milyar dolar oldu. Böylece, "Türkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı" şeklinde tanımlanan net UYP, martta eksi 317.6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Net UYP, 2023 sonunda eksi 284.7 milyar dolar seviyesindeydi.

 

YERLİ YATIRMICIDAN YABANCI TAHVİLE BÜYÜK İLGİ

 

Yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı finansal varlık yatırımlarında artış sürüyor. Merkez Bankası verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde yerli yatırımcının ağırlıkla hisse senedi ve tahvilden oluşan toplam yurtdışı varlıkları 3 milyar 573 milyon dolara ulaşarak tarihi bir seviyeye çıktı. Bu tutarın, 1 milyar 315 milyon dolarla yüzde 47,4'ünü, hanehalklarının yatırımı oluşturdu. Hanehalkının hisse ve borçlanma araçları yatırımındaki payı ise, bir yıl öncesine göre yaklaşık 10 puanlık artış kaydetti. 

 

YABANCILARIN TÜRKİYE TAHMİNLERİ

 

Bank of America (BofA) Securities, yüksek carry getirisi, cari dengede mevsimsel pozitif görünüm, sıkı parasal koşullar ve rezervlerdeki artışa dikkat çekerek Türk Lirası'nda uzun pozisyon tavsiyesinde bulundu. Citi Research de Türkiye’de politika normalleşmesinin yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini artırdığına dikkat çekerek, “Türk piyasaları rönesans anının eşiğinde” yorumunu yaptı.

 

JP MORGAN 3. ÇEYREKTE KÜÇÜLME BEKLİYOR

 

JPMorgan ekonomisti Fatih Akçelik yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2021’in birinci çeyreğinden bu yana ilk kez negatif çıktı açığına doğru ilerliyor olabileceğini kaydetti. Akçelik, raporunda, "Koordineli para ve maliye politikası sıkılaştırması, 3. çeyreğinden itibaren negatif çıktı açığı dönemini başlatacak" dedi. Raporda, böyle bir gelişmenin 2024'ün 2. yarısında ve 2025'te enflasyondaki düşüşü ve cari denge düzelmesini destekleyeceği söylendi.

 

UKRAYNA İLE STA İMZALANIYOR

 

Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşmasına ilişkin kanun teklifinin Meclis Dışişleri Komisyonunda görüşülmesine başlandı. Anlaşma kapsamında AB ile Ukrayna arasında 2016 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması (STA) sonrasında AB ihracatçılarının Ukrayna pazarında kazanmış olduğu tercihli uygulamalardan Türk ihracatçılarda faydalanacak. Otomotiv, tekstil ve kimyada vergi oranları sıfıra inecek.

 

BES’TE 1 TRİLYON TL’YE ULAŞILDI

 

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, BES’in fon büyüklüğünde 1 trilyon TL’yi aştığını kişi başı birikim seviyesinde ise 100 bin TL’nin yakalandığını belirtti. BES’in katılımcı sayısının Emeklilik Gözetim Merkezi’nin güncel verilerine göre 16.4 milyona ulaştığının altını çizen Gülen, “2024 yılına OKS ve devlet katkısı dahil toplamda 750 milyar TL seviyesinden başlayan sistemde toplam fon büyüklüğü 5 ay gibi bir sürede 1 trilyon TL’nin üstüne geldi” dedi.

 

OTOMOBİL TALEP ENDEKSİ NİSANDA AZALDI

 

BETAM ve sahibinden.com raporuna göre otomobil talep endeksi nisanda azalış kaydetti. 2024 Nisan'da talep endeksi, önceki aya kıyasla yüzde 12, önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,6 düştü. Satılık otomobil ilan sayısı yüzde 4,9, satılan otomobil sayısı ise yüzde 17,5 geriledi. Ortalama otomobil fiyatlarında ise bir miktar yükseliş yaşandı. Mart ayında 859 bin 35 TL olan ortalama otomobil fiyatı, nisanda 867 bin 813 TL'ye çıktı. Buna rağmen otomobil fiyatlarındaki yıllık değişim oranında düşüş devam ederken, martta yüzde 31,8 olan yıllık artış oranı, nisanda yüzde 23,3'e geriledi.

 

OTOMOBİLDE KAMPANYA YARIŞI BAŞLADI

 

Otomobil sahibi olmayı planlayanlar için kampanya haberleri var. Otomotiv sektöründe '7 Temmuz' için büyük bir hareketlilik yaşanıyor. 7 Temmuz öncesinde otomobil almak isteyenler için büyük kampanyalar var. Bayilerdeki kampanyalarda indirim oranı yüzde 20'yi buldu. Sıfır araçlarda 300 bin TL'ye kadar indirim uygulayanlar bile var. (Ekonomi)

 

VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vergi muafiyeti ve istisnalarının gözden geçirilmesi tamamlandı gibi. Önümüzdeki bir-iki hafta içerisinde kamuoyuyla paylaşmayı ümit ediyoruz. Vergide adalet ve etkinlik de yine o paketin bir parçası olabilir. Kayıt dışılıkla sahada mücadele edeceğiz” dedi.

 

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELDİ

 

Tüketici Güven Endeksi mayısta, aylık bazda yüzde 0,1 artarak 80,51 oldu. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi, nisanda 65 iken mayısta yüzde 0,4 artışla 65,3’e çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi, nisanda 82,9 iken mayısta yüzde 0,01 azalışla 82,8 olarak tespit edildi.

 

PERAKENDE GÜVENİ GEÇEN YILIN GERİSİNDE

 

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 7,6 puanlık, bir önceki aya göre ise 2,2 puanlık azalışla -10,9 puan değerini aldı ve perakende güveni nisan ayında da negatif seyrini korudu. 

 

2,4 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM MESAJI

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, AB-Türkiye Yatırım Platformu'nun doğrudan Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunacağına işaret ederek, "2,4 milyar Euro’luk doğrudan yatırımı mobilize etmeyi amaçlıyoruz" dedi. 

 

YÜKSEK MALİYET ALIŞVERİŞ TURİZMİNİ VURDU

 

BMD Başkanı Sinan Öncel, Türkiye’nin birçok kategoride Avrupa’dan daha pahalı hale geldiğini vurgulayarak “Yüksek maliyet artışları nedeniyle alışveriş turizmindeki avantajımızı da büyük ölçüde kaybetmiş bulunuyoruz” dedi. Öncel, AVM ve cadde mağazalarında 6 kata varan kira artış talepleri ve referans fiyat kaynaklı maliyet artışlarının enflasyonla mücadeleye de zarar verdiğini vurguladı. (EKONOMİ)

 

VERGİ ARTIŞI, YENİ VERGİ YOK DENİLMİŞTİ AMA…

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni vergiler üzerinde çalışıyor. Daha önce konutunu 5 yıl elinde tuttuktan sonra satanlarda vergi yoktu, şimdi. Vergi alınması öngörülüyor. Satışlarda belediye rayiçleri değil piyasa değeri esas alınacak, bu değer ekspertizle belirlenecek. İki veya daha fazla evi olan vergiyi katlamalı ödeyecek. Bakan Şimşek, ayrıca arsa gelirlerine vergi üzerinde de çalıştıklarını açıkladı.

 

YÜZDE 15’E KADAR ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ GELİYOR

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in üzerinde çalışma yapıldığını açıkladığı asgari kurumlar vergisinin detaylarına Ekonomi Gazetesi ulaştı. Buna göre, şirketler, istisnalarına bakılmadan yüzde 10-15 arası asgari vergi ödeyecek. Merkezleri farklı ülkelerde olan çok uluslu şirketler ise yine yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek. (Ekonomi)

 

AKKUYU’DA TEST AŞAMASI, ÇİN’LE YENİANLAŞMA

 

Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) birinci ünitesindeki çalışmalara ilişkin, "Şu an bütün ekipmanların, sistemlerin başlatma ve ayarlama çalışmaları ile testlerini yapıyoruz" dediEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya bölgesinde planlanan nükleer enerji santraline yönelik Çin ile görüşmeler yürüttüklerini belirterek, "Bu hükümetlerarası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmak için çalışıyoruz" dedi.

 

KİRA ARTIŞI SINIRI KALKIYOR

 

Maliye Bakanı Şimşek, katıldığı bir TV programında kira artışındaki yüzde 25 sınırı ile ilgili olarak, kararı hükümetin vereceğini ancak kendisinin kalkması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

 

 

BİR GÖRÜŞ

Prof. Dr. Ensar Yılmaz

 

KKM ve yabancı sermaye akımlarına dair...

 

Birincisi (KKM) yabancı sermayeyi kovan politikaların bir sonucu iken, ikincisi (sermaye akımı) birincisinin ortaya çıkardığı döviz ihtiyacının sonucu,

Birincisi içerde kalan dövizi devri-daim makinesine bağlarken öbürü dövize baraj kapıların açılması ile gerçekleşiyor,

Birincisi döviz kurunu direkt kontrol etmeyi amaçlarken, diğerinde döviz kurunun kontrolü indirekt gerçekleşiyor.

KKM yerel bir düzenek iken, yabancı sermaye akımları iştahla hareket eden global bir mekanizma,

KKM’li sistem potansiyel bir kriz içerirken (döviz sızıntılarla tükeniyordu), diğeri krizi zamana yayan ve rehavet yaratan bir mekanizma,

Biri direkt kendisine neden olan düşük faiz politikasının bir sonucu iken, diğeri yüksek faizle ortaya çıkıyor,

Birincisi rezervlerin boşalmasına neden olurken, diğeri rezervlerin dolmasına neden oluyor,

KKM kendisine neden olan düşük faizle birlikte yüksek enflasyon yaratırken, diğeri kısa dönemde enflasyonu aşağı çeken (döviz kuru değerlenmesi) bir mekanizma içeriyor,

İkincisi birincisinin ömrünü ve muhtemelen sonunu belirleyecek.

Ve KKM indirekt/direkt servet transferine neden olurken, sermaye akımları da bir tür bir servet/gelir transferidir. İlkindeki transfer büyük oranda yereller arasında iken, ikincisi bir dış transfer şeklinde gerçekleşiyor, her ikisi de üretken olmayan transfer finansal nitelikte.

 

DÜNYA

FED ÜYELERİNİN AÇIKLAMALARI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİNİ ÖTELEDİ

 

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson’ın açıklamaları faiz indirimi beklentilerini öteledi. Bu isimler, faiz indirimlerinin muhtemelen biraz uzakta olduğunu, enflasyonun artmaya başlamayacağından emin olmak için daha uzun süre beklemek gerektiğini, para politikasını gevşetmek için gereken güvenin sağlamadığını, yavaşlamanın kalıcı olup olmayacağını söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi

 

IMF, ABD'NİN ÇİN'E YÖNELİK TARİFE ARTIŞLARINI ELEŞTİRDİ

 

IMF Sözcüsü Julie Kozack, ABD yönetiminin hafta başında Çin'den ithal edilen birçok üründe gümrük vergilerini artırma kararı hakkında yaptığı değerlendirmede, "Tarifelerle ilgili olarak görüşümüz; ABD'nin ekonomik performansı için hayati önem taşıyan açık ticaret politikalarının sürdürülmesinin ülkeye daha iyi hizmet edeceği yönünde. Ayrıca ABD ve Çin'i iki ülke arasındaki ticari gerilimleri şiddetlendiren temel kaygıları giderecek bir çözüm için birlikte çalışmaya teşvik ediyoruz" dedi.

 

PMI VERİLERİ EURO BÖLGESİNDE GÜÇLÜ TOPARLANMAYA İŞARET ETTİ

 

Euro bölgesinde dün açıklanan mayıs ayı öncü bileşik PMI verisi güçlü toparlanmaya işaret etti. Yeni siparişlerin bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını kaydetmesi Euro bölgesi için ekonomik görünümde iyileşme sinyali olarak değerlendirilirken, verilerin ECB’nin planlarına da destek sağlar nitelikte olduğu yorumları yapıldı. Özel sektör ticari faaliyetinin bir yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bölgede şirketlerde artan güven, istikrarlı işe alım hızına da yansıdı.

 

BASKI ARTIYOR; YELLEN ÇİN, BAE VE TÜRKİYE’Yİ İŞARET ETTİ

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankalara Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarına uyumlarını artırma çağrısı yaptı. Yaptırımları “en endişe verici şekilde ihlal eden ülkeler” arasında Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’yi sayan Yellen, Avrupa'yı da izlediklerini ifade etti . Yellen, "Buradaki tüm kurumlara, uyum önlemlerini artırma ve Rusya'nın yaptırımlardan kaçma girişimlerine daha fazla dikkat gösterme çağrısı yapıyorum” dedi.

 

EMTİALARDA YÜKSELİŞ DALGASI

 

Küresel metal piyasalarında büyük bir alım dalgası yaşanıyor.

Bakır’ın fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 10.845 dolar eşiğini atlamak üzere.

Nikel, Fransa’daki üretim sıkıntılarından destek alıyor.

Demir cevheri fiyatları, Çin’in emlak sektörüne destek önlemlerinin desteğiyle Çin'in Dalian Emtia Borsası’nda 128 dolara kadar yükseldi. Aynı neden, alüminyum, çinko, kurşun gibi endüstriyel metallere ivme kazandırıyor.

Buğdayda sıkıntı var. Rusya buğday mahsulü tahminini 86 milyon tondan 83.5 milyon tona, ihracatı tahminini ise 47 milyon tondan 45 milyon tona indi. Chicago vadeli işlemlerinde buğdayın kile fiyatı 7 doların üzerine çıktı. Son 1 haftalık artışı yüzde 8’i buldu.

Manganezin fiyatı Megan kasırgasının yarattığı üretim aksaklıkları ve Gabon’daki tren kazası sonrası ortaya çıkan lojistik sıkıntılar nedeniyle yılbaşında bu yana %40 arttı.

 

ŞİRKETLER

YAPI KREDİ’NİN SATIŞI GÜNDEMDE, GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

 

Yapı Kredi Bankası hisselerinin satışı için First Abu Dhabi Bank ile ileri aşama görüşmelere geçildiği belirtiliyor. Bankanın ana hissedarı Koç Grubu'nun, yüzde 61,2 oranındaki Yapı Kredi hissesi için yaklaşık 8,5 milyar dolar talep ettiği, karşı tarafın ise bunun bir milyar dolar altında teklif verdiği ve gelinen aşamada hissedarlık ayrıntılarının ele alındığı aktarıldı. Haber üzerine Koç Holding’ten KAP’a yapılan açıklamada ise, banka hisselerinin satışı konusunda ön görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

 

ABD ADALET BAKANLIĞI TİCKETMASTER'A DAVA AÇTI

 

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 30 eyalet ve bölge başsavcısı ile birlikte, Live Nation Entertainment ve onun tamamına sahip olduğu yan kuruluşu Ticketmaster'a karşı, tekelleşme ve pazarlarda rekabeti engelleyen diğer yasa dışı davranışları nedeniyle antitröst davası açıldığı bildirildi.

 

ÇİNLİ UÇAK ÜRETİCİSİ COMAC, TÜRKİYE PAZARI İLE İLGİLENİYOR

 

Çinli COMAC, özellikle Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerde batılı pazarların hakim olduğu yolcu uçağı sektörüne girmek için çalışma yapıyor. COMAC Başkanı Dongfeng He, "COMAC, Arap Yarımadası, Orta Doğu, Türkiye, Kuzey Afrika ve ötesini kapsayan bölgede yatırımlar yapıp sektördeki etkinliğini artırmak istiyor. Birçok ülkede bağlantıları geliştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

 

ANALİSTLERİN NVİDİA FİYAT TAHMİNLERİ: NEREYE GİDECEK?

 

Yapay zeka çiplerine yönelik talep artmaya devam ederken Nvidia hisselerindeki yükseliş yıl başından bu yana yüzde 90'ı aşmış durumda. Hisse değeri bin doları test ederek tarihi bir eşiği aştı. Şimdi yatırımcılar şirketin hisselerinin nereye kadar gidebileceğini merak ediyor. Tahminler 1.350 dolara kadar çıkıyor. (Bloomberght)

Podcast Haberleri