'Dolardaki yükseliş yeni bir küresel krizin habercisi olabilir'

Gazeteci İbrahim Ekinci, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor...

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

Merkez Bankası rezervleri eksi 59 milyar dolarla tarihi düşük seviyelere geriledi. HSBC Başekonomisti İbrahim Aksoy’un hesaplamalarına göre 128 milyar dolar rezerv yakımı sonrası Aralık 2021 - Eylül 2022 arasında da 118 milyar dolar rezerv satışı oldu. Böylece toplam yakılan rezerv miktarı 246 milyar dolara yükselmiş oluyor.

Borsada skandallar bitmiyor. Bankacılık hisselerindeki son yükselişin arkasında, Halkbank'a ABD Anayasa Mahkemesi’nde duruşma hakkı tanınmasının önceden öğrenilmesi olduğu belirtiliyor. Piyasa Uzmanı İris Cibre, sosyal media hesabından duruma dikkat çekerek şöyle yazdı: “Birileri yine haberi önden almış. Burda insider var arkadaş. İnsider her yerde var. Tüm piyasayı sarmış.”

Küresel büyümede düşüş, AB ve Çin’de yavaşlama hatta resesyon konuşulurken petrol fiyatları artıyor. Son bir haftada % 7’ye yakın değer kazandı. Türkiye’de de akaryakıt zamları arka arkaya gelmeye başladı. Petrolde fiyat artışının en önemli nedeni OPEC’in üretimi kısması …

FED’in enflasyonla mücadele için faiz artırımındaki şahin tutumu sonrası dolar bütün dünyada güçleniyor. Dolar endeksinin yılbaşından bu yana % 19 değerlenmesine dikkat çeken Morgan Stanley'e göre dolardaki bu yükselişi yeni bir küresel krizin habercisi olabilir

Türkiye ekonomisinde yavaşlama işaretleri gelmeye devam ediyor. Sanayi üretimi, perakende ve ciro endekslerinden sonra İSO’nun açıkladığı PMI endeksi de ağustos ayı için %46.9 geldi. Bazı uzmanlar, MB politika faizinin tek haneye çekilmesinin Türkiye ekonomisini resesyona sokabileceği uyarısı yapıyor.

Podcast Haberleri