Gün geçmiyor ki, Covid’e karşı bağışıklığı dik tutmanın mucizevi tüyolarını veren yeni bir haber yapılmasın, hangi vitaminin bağışıklık sisteminde kritik rol oynadığını ortaya çıkaran yeni bir araştırma açıklanmasın.
Hal böyleyken, Türkiye genelinde gıda takviyeleri kullanım oranının yüzde 18’den yüzde 28’e çıkması elbette şaşırtıcı değil. Market ya da online alışveriş sitelerinden kolayca ulaşabildiğimiz bu takviyelerin işe yarayıp yaramadığı, ne kadar güvenilir olduğu, sağlığa etkileri, olası yan etkileri tartışmaları da zirve yaptı. Görüşler birbirinden farklı, çoğu kez zıt. Tüketicinin ise kafası karışık. Piyasada, içinde envai çeşit vitamin ve mineralin bulunduğu tablet, kapsül, toz ya da sıvı formunda 7 bin farklı gıda takviyesi bulunuyor.
Peki bu ürünler, dengeli ve sağlıklı beslenmenin, mis gibi kokan taze sebze -mevyenin yerini tutar mı? Hastalıktan korur, tedavi eder mi? Ya negatif etkileri! E vitamini Omega 3’le alınırsa kansere davetiye çıkarır, D vitaminini Kalsiyumla tüketmek inme riskini artırır. Klinik çalışmalar, bu konuda ne diyor? Ürünlerdeki gerçek vitamin miktarlarını, Türkiye’deki yasal düzenlemeleri, ortalıkta dolaşan her bir iddiayı, aklımızdaki soruları işinin ehli uzmanlara sorduk. Bu ürünleri kullanıyor ya da kullanmaya karar verdiyseniz önce “takviye gıda dosyamıza” kulak vermenizi öneririz.
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş, Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu ve Hematoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Kısa Dalga Podcast dinleyicileri için cevapladı.
Vitamin dosyası: Takviye gıdada doğru yolu bulmak
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş, Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu ve Hematoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Kısa Dalga Podcast dinleyicileri için vitaminle ilgili soruları cevapladı.