Podcast - Yeşil Dalga: Bir kuş yok olunca hayatımızda ne değişiyor?

Bir kuşun doğa için değeri, kurbağadan fazla mı? Kuş bilimci ve sürdürülebilirlik uzmanı Ferdi Akarsu ve gazeteci Mehveş Evin’in hazırladığı “Yeşil Dalga”, kuş, börtü böcekten yola çıkarak biyoçeşitliliğin önemini masaya yatırıyor...

Mısır’da düzenlenen Uluslararası İklim Paneli COP27’in ardından en çok konuşulan, iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler için bir fon oluşturulması vardı. Ne var ki uzmanlar, biyoçeşitliliği korumanın iklim kriziyle mücadelede hayati bir önemi olduğunu vurguluyor. Peki biyoçeşitlilik derken neyi kast ediyoruz? Sadece hayvan türlerinin azalması ve yok olmasını mı? Hayır.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

Bir canlının türleşmesi için yaklaşık bir milyon yıl gerekiyor. Ortalama 75 yıl yaşayacağını varsayarsak insan, çok kısıtlı bir sürede, çok fazla etki bırakabiliyor. Bu nedenle bir kuşun yok olmasının sonuçlarını göremiyor.

Fakat ilk defa, ders niteliğinde, gözümüzle görüp yaşadığımız bir sorun çıkardı doğa: İklim. Örneğin Amazon ormanları, kesim ve yangınlarla yok oluyor. Karbon tutma potansiyeli azalıyor, günün sonunda bize küresel iklim sorunu olarak dönüyor. Bir kuş, kurbağa gidince işte bunlar oluyor.

Podcast Haberleri