Bu hafta yine ilginç olaylarla dolu bir haftaydı. Anayasa mahkemesinin Cumhurbaşkanı'nın rektör atama ve MB Başkanı'nı görevden alma yetkilerini Anayasa'ya aykırı bulup iptal etmesiyle başlayan hafta, Hakkari'de kayyum ataması, sarı saçlarıyla ortaya çıkan Meral hanımın ziyareti, ufak ufak dillenmeye başlayan erken seçim talebi, saçma sapan müfredat falan derken yine neyi nasıl konuşacağımıza yetişemedik çok şükür.
Hep söylüyoruz ya aramızda, ortalama Norveçli bizim sabah yüzümüzü yıkayacağımız gündemde "Aman tanrım ülkemiz yıkılacak mı?" diye paniğe kapılır. Öyle heyecanlı, öyle eğlenceli memleketimiz. Yani bir de ekonomimiz bu kadar şahlanmış olmasa keşke. Artık her yiyecek alışverişi bende ciddi şekilde anksiyete yaratıyor. Zaten kıyafet ayakkabı gibi ihtiyaçları zorunluluk haricinde almayı bırakalı uzun zaman oldu, öyle vitrinde bir şey beğenip ne güzelmiş diye aldığım en son ne var hatırlamıyorum bile.
Neyse işte, ben yine neredeyse her hafta olduğu gibi cumartesi sabahın 6'sında uyanıp yazımı yazıyorum. Bu aralar biraz pratik ve hızlı tariflere dadandım. Ağırlıklı olarak bildiğiniz gibi hızlı hazır olan makarna tarifleri üzerine çalıştım. Belki bir ya da iki makarna tarifim daha olabilir bu ara, ama bu haftanın tarif isteği oğlumdan geldi. Geçen hafta çekim yapalım dediğimde benden pizza istedi. Evde yapılabilecek farklı pizza tariflerini daha önce kanalda paylaştığım için, ara sıra evde kullandığım şipşak pizza tarifini çekmeye karar verdim ben de.
Eğer evinizde yuvarlak lavaş, hatta daha iyisi tortilla lavaşı varsa bu pizza dakikalar içerisinde hazır oluyor. Ben iki pizzayı yaklaşık 20-25 dakikada hazırladım ve masaya koydum. Maliyeti ve malzemeyi siz belirliyorsunuz, zincir pizzacılar da dahil şu anda alabileceğiniz en ucuz pizza 200 liradan başlarken, bu pizzayı muhtemelen abartsanız adam başı 50 lirayı geçemeden hazır ediyorsunuz ve kullandığınız malzemeyi de kendiniz belirliyorsunuz. O bakımdan hem öğrenciler için, hem de hafta içi eve yorgun argın dönüp bir yemek hazırlayayım ama çok hızlı ve kolay olsun diyenler için bir tarif bu. Tarif videosuna da buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler (1 kişilik):
-1 adet tortilla/lavaş vb.
-3-4 yemek kaşığı domates rendesi
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı toz sarmısak veya 1 ufak diş sarmısak
-3-4 fesleğen yaprağı veya 1 çay kaşığı kuru fesleğen
-1/2 çay kaşığı tuz
-taze çekilmiş karabiber
-İstediğiniz kadar rende mozarella
-İstediğiniz malzemeler (sucuk, salam, mantar, zeytin, biber, vb.)
Ben bu tarifi çekerken mahalledeki yufkacıdan bulduğum taze lavaşları kullandım. Bir not düşeyim, bu lavaş lezzet olarak çok daha güzel olsa da, yapısı gereği ortası biraz yumuşak kaldı, daha uzun pişirsem üstteki malzemeleri fazla pişirecektim. Marketlerde ekmek raflarında gördüğünüz standart tortilla lavaşlar daha kuru oldukları için bu sorun olmuyor, onu söyleyebilirim. Böyle bir durumla karşılaşırsanız çözüm olarak yağsız bir tavada lavaşı bir iki dakika ısıtıp pizzayı öyle hazırlamak düşünülebilir, ya da pizza hazırlanıp ilk önce tavada altı biraz pişirilip fırına sonra verilebilir.
Önce pizza sosu için domates rendesinin içine toz sarımsak, fesleğen, tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edip karıştırın. Evinizde domates rendesi veya püresi yoksa, acil durum çözümü olarak bir tatlı kaşığı domates salçasını biraz suyla açarak sosu hazırlayabilirsiniz, taze domates rendesi kullanmayı tavsiye etmiyorum, hem pizzayı çok sulandırır hem de lezzeti çok nefis olmayacaktır kısa sürede. Unutmayın burada önceliğimiz pratik ve uygun maliyetli olmak ama lezzetten de olabildiğince ödün vermiyoruz.
Üzerine olmazsa olmaz elbette ki peynirimiz var. Burada ilk tercih rendelenmiş mozzarella peyniri kullanmak. Mozzarella yerine iyi eriyen bir taze kaşarı da kullanabilirsiniz. Suda mozzarella peyniri ise bu tarif için hem çok maliyetli hem de çok ıslak olacaktır ve ince lavaş için uygun bir seçenek değil.
Peyniri de serptikten sonra üzerine dilediğiniz diğer malzemeleri yerleştirin, çok aşırı malzeme kullanmanızı önermiyorum çünkü yapı olarak ince bir pizza, malzemeleri taşımada sorun yaşayabilir, aklınızda olsun. Biz oğlumla evde bulunan istiridye mantarı (ki kendisinin bunu doğrayışı muhteşemdi, AOÇ kokoreççilerine özendi sanırım başta, videoda görebilirsiniz ????) ve sucuk dilimlerini kullandık. Önceden 200-220 dereceye ısıtılmış fırında üzerindeki peynir eriyip malzemeler pişene kadar 8-10 dakika pişirin. Gayet yeterli ve çok lezzetli bir pizza oldu.
Hamurunu kendiniz hazırlayıp bir iki gün buzdolabında soğuk fermente ettiğiniz el emeği bir pizzanın yerini tutar mı? Asla tutmaz. Ama dediğim gibi, bazen uzun planlama gerektiren yemekler değil, bir kaç dakikada hazırlanan benzerlerini yapmakta hiç bir sakınca yok ve bu anlamda gerçekten iyi bir seçenek.
Keyifli bir pazar günü dilerim.