EVREN AYBARS
Efendim bu hafta geçtiğimiz dönemde gündeme çok gelmiş bir konumuz var: Air fryer. Öyle bir duruma geldik ki, bu cihazları almayanı odunla döveceklermiş gibi bir hissiyatım var. Lakin ben henüz mutfağımda bir alanı bu cihazlara teslim etmiş değilim, yine de bir gün bu heyecana yenik düşebilirim elbette.
Air fryer konusu hele hele Kemal Kılıçdaroğlu'nun mutfağında yeni alınmış olarak tespit edilince, iyice bir gündeme oturdu. Ben de benim gibi bu iş nasıl çalışıyor diye merak edenlere yardımcı olacak bir yazı yazayım dedim.
Bilindiği gibi bu air fryer işi ilk olarak Tefal tarafından geliştirildi ve patent nedeniyle 10 sene boyunca sadece kendileri satış yaptılar. Patentin süresi dolduktan sonra da ortalık daha uygun fiyatlı onlarca alternatif ürünle doldu. Ben dediğim gibi henüz kullanmıyorum bu ürünlerden, o nedenle hangisi iyidir hangisi değildir bilgi sahibi değilim, kendinize alacaksanız da internette bir çok ürün incelemesi ve karşılaştırması mevcut.
Air fryer dediğimiz şey aslında ismiyle bizi yanıltan bir ürün. Fryer kızartıcı demek, ama temelde bu ürünlerin çalışma mantığı bildiğimiz fanlı fırının çalışmasıyla tamamen aynı, sıcak havayı bir pervaneyle yiyeceklerin üzerine üflüyor. Ancak hazne boyutu çok daha küçük ve haznenin altındaki deliklerle hava sirkülasyonu daha verimli hale geliyor. O nedenle de daha hızlı pişiriyor, dış yüzeylerde kahverengileşme sağlıyor (Maillard reaksiyonu diyoruz buna), daha çıtır bir sonuç veriyor, o nedenle kızartıcı olarak adlandırılıyor, ama dediğim gibi aslında yağ ile bir kızartma işlemi söz konusu değil. O nedenle de geleneksel derin yağ fritözlerine göre çok daha sağlıklı, ancak örneğin bir patates kızartmasını da bir fritöz gibi yapamıyor.
En önemli iki dezavantaj, tezgahta yer kaplaması ve kapasitesinin biraz ufak olması. Bu kapasitenin ufaklığı zaten yukarıda bahsettiğim çalışma mantığı ile alakalı, yapacak bir şey yok. Genellikle 3 ila 7 litre arasında kapasiteli ürünler var. Tek bir yemek yapılacaksa 3-4 kişilik bir aileye 5 litre civarı bir kapasite tahminen yeterli olacaktır. Ama dediğim gibi ben kullanmıyorum, kullanan arkadaşlarınıza veya internetteki incelemelere danışarak daha doğru bilgi alırsınız.
adem bu kadar anlattın, bir de tarif ver diyenleriniz için güzel bir kızarmış tavuk tarifi vereyim.
Malzemeler
1 kg tavuk baget
1 yumurta
250ml Ayran
300g un (10 dolu yemek kaşığı)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı kuru kekik
2 çay kaşığı kereviz tozu
1 çay kaşığı kuru hardal yozu
3 çay kaşığı toz kırmızı biber (acı isteniyorsa acı kullanın)
1 çay kaşığı zencefil tozu
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1,5 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
Ayran ve yumurtayı büyük bir kaseye ekleyin ve çırparak karıştırın. Tavuğu kaseye ekleyin ve en az 30 dakika bekletin. Ayranı saklayın.
Unu ve tüm baharatları geniş bir kaseye alın ve birlikte çırpın. Una 4 -5 yemek kaşığı Ayran ekleyin ve karıştırın.
Tavuğun fazla sıvısını silkeleyin ve Una ekleyin. Tüm Tavuklarla tekrarlayın ve mümkünse devam etmeden önce 30 dakika bekletin.
Air fryer'ınızı 180C'de önceden ısıtın.
Tavuk parçalarına bitkisel yağ püskürtün, ardından 20 dakika boyunca kızartın. Tavuğu çevirin, tekrar spreyleyin ve 20 dakika daha pişirin. Tavuk parçalarınız küçükse 25 - 30 dakika civarında kontrol edin. Eğer bir dijital termometreniz varsa, tavukların en kalın kısmında iç sıcaklığının 75 derecenin üstünde olduğuna emin olun.
Keyifli bir pazar günü dilerim.
* Fotoğraf: Marco Verch