EVREN AYBARS
Memlekette bu hafta tam anlamıyla bahar havası hakim. Yani seçim sonuçlarını düşününce şahsım adına farklı bir hava hissetmek pek mümkün değildi zaten. Ben işin sosyolojisi, siyasi analizi falan kısımlarını çok düşünmedim açıkçası, ama şu bir gerçek. Değişim isteği yıllardır ilk defa bu kadar net ortaya kondu. Şimdi CHP'nin elinde tarihi bir şans var, bu dönemi söz verdiklerini olabildiğince gerçekleştirerek geçirmek, şeffaf, hesap verebilir ve halkın ihtiyaçlarını, çevreyi önceleyen bir dönem, ülkenin kurucu partisinin yeniden kuruluşu da üstlenmesine yol açabilir.
Havaya bakınca da bahar artık geldi. Ağaçlar çiçeklerini açtı, sıcaklıklar arttı. Önümüzdeki bayram tatili süresince de fena olmayacak gibi görünüyor. Senenin bu döneminde kuşkonmazın da taze taze arz-ı endam etmesiyle bu hafta yine sebze temalı bir tarif hazırladım sizler için.
Tempura aslında dünyaya bir Japon yemeği olarak tanıtılsa da, 16. yüzyılda Portekizli tüccarlar tarafından bu ülkeye tanıtılmış bir lezzet. Tipik olarak tempura sebze ve deniz ürünleri ile yapılan, yanında dashi (balık suyu), mirin (tatlı bir pirinç şarabı) ve soya sosu bazlı bir sos olan tentsuyu ile servis edilen bir kızartma. Ben kendi tarifimde daha bizim damak tadımıza uygun yoğurt bazlı bir sos hazırladım ve gayet keyifli bir sonuç elde ettim.
Hafif ve ince bir sıvı hamur katmanı ile yüksek sıcaklıkta 2-3 dakika kadar kızartılıyor, hamurun çok soğuk olması ve azar azar hazırlanarak hemen kullanılması gerekiyor.
Ben bu hafta evde olan sebzelerden bir tempura yaptım, kuşkonmaz, brokoli ve biber yaptım. Mantar, tatlı patates, bamya, kabak, patlıcan gibi sebzeler de sıklıkla tempura için kullanılıyor. Deniz ürünleri olaraksa karides, kalamar, balık parçaları ve midye en popüler tempura ürünleri arasında sayılabilir.
Püf noktası, una bulanmış ürünlerin tempura hamuruna batırılıp ince bir katmanla kızartılarak hafif ve çıtır olması. Ben tarifte yapmadım ama istenirse tempura hamuru hazırlanırken una biraz baharat eklenerek farklı lezzetler de elde edilebilir.
Tarif videosunu https://youtu.be/z4U6y0KzTnk adresinden izleyebilirsiniz.
Malzemeler
Sos için:
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1'er avuç dereotu ve nane
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon rendesi
Sebzeler:
Kuşkonmaz
Brokoli
Biber
(patlıcan, kabak, tatlı patates, mantar, bamya gibi sebzeler kullanabilirsiniz)
Hamur için:
1 su bardağı çok soğuk su
(veya soda)
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
(isteğe bağlı bir yumurta da kırıp suyla iyice çırptıktan sonra un ve nişastayı ekleyebilirsiniz)
Önce sosu hazırlıyoruz. Bir kasede yoğurt ve mayonezi karıştırın, üzerine ince kıydığınız dereotu ve nane, bir diş sarımsak rendesi, bir tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edip iyice karıştırın. İsteğe bağlı biraz acı biber de ekleyebilirsiniz.
Sebzeleri hazırlarken parçaların olabildiğince tek seferde ağzınıza atılabilecek büyüklükte olmasına dikkat edebilirsiniz. Sebzeleri keserken ne kadar yüzey alanı geniş olursa o kadar çıtır olacağını da aklınızda tutabilirsiniz. Parçaların daha büyük olması pişmeleri için gereken süreyi uzatacak ve dış hamurun fazla pişmesine neden olacaktır, o nedenle daha küçük parçalar olmasına çaba göstermek doğru olur.
Sebzelerin hepsi hazır olduğunda, bir tabağa bir su bardağı un koyun, kızartacağınız ilk sebzeleri unla kaplayın.
Kızartmayı yapacağınız tencereye bolca kızartmalık yağ ekleyin ve 190 dereceye ısınması için altını açın (fritözle de yapabilirsiniz, air fryer ile yapmak için farklı tarifler var, bu tarifi air fryer ile denemedim).
Başka bir kasede bir yemek kaşığı nişasta ve bir su bardağı unu karıştırın, üzerine yine bir su bardağı çok soğuk su ilave edin (soda da olabilir, hatta bir iki yemek kaşığı çok soğuk votka da eklenip daha da çıtır sonuç alındığını da okudum, ancak bunu denemedim, isteyen olursa deneyebilir elbette). Eğer isterseniz bu suyun üzerine bir yumurta kırıp (o da buzdolabından yeni çıkmış olmalı) iyice çırparak da hazırlayabilirsiniz bu hamuru. Un ve nişastayı azar azar suya ilave edin ve chop stick veya bir çatalla unu suyun içine ite ite hafifçe karıştırın. Bütün un ve nişasta suya karışana kadar devam edin. Çok yumuşak ve homojen bir karışım istemiyoruz, burada hamur mutlaka ama mutlaka topaklı kalmalı. O topaklar daha çıtır bir kaplama sağlayacak.
Eğer bir termometreniz varsa yağ sıcaklığının 190 derece civarına ulaştığına emin olun, yoksa içerisine bir parça sebze atın, hemen yoğun şekilde fokurdamaya başlarsa yağ sıcaklığı uygun gibidir. Sebzeleri küçük partiler halinde, tencerenizi fazla kalabalıklaştırmadan pişirin. Çok kalabalık olursa yağın sıcaklığı çok düşer ve bu kızartmanızın daha fazla yağ çekmesine sebep olur. Dışları hafifçe sararıp çıtır bir hal alana kadar, birbirlerine yapışmalarını engellemek için ara sıra karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa pişen sebzeleri aktarın ve hemen üzerlerine biraz tuz serpin.
Bu şekilde bütün sebzelerinizi pişirmeyi tamamlayın ve sosunuzla güzelce keyfini çıkarın.
Ben bu yöntemi oldukça sevdim, en kısa zamanda mantar, kabak ve patlıcanla da deneyeceğim. Size de bu güzel bahar günlerinde mutlaka deneyin diyorum.
Keyifli bir bayram tatili dilerim.