Bir yanda yeşil alanda kepçeler, diğer yanda batık bir kredi, bir başka yanda prestijini kaybetmiş gazeteler, televizyonlar, diğer yanda sendikalı olduğu için işsiz bırakılan gazeteciler; imara açılan araziler, hukuk mücadelesi ve her alanda verilen hukuk savaşı... Aslında tam bir Türkiye hikayesi.
Peki, bu hikaye nasıl başladı, ona bakalım önce.
2018'in Nisan ayında, Doğan Şirketler Grubu Holding (Doğan Holding) Yönetim Kurulu, medya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerdeki paylarının, Demirören Medya Yatırımları Ticaret AŞ'ye satışını onayladı. Doğan Holding'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan açıklamada, medya sektöründe faaliyet gösteren bağlı ortaklıklarının payları 916 milyon dolar bedelle Demirören'e satıldı.
Bu satış kapsamında, Doğan Gazetecilik 132 milyon dolara, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık 155 milyon dolara, Doğan TV Holding 599 milyon 674 bin dolara, Doğan Haber Ajansı 5 milyon dolara, Doğan Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık Ödeme Aracılık ve Tahsilat Sistemleri 7 milyon dolara, Doğan İnternet Yayıncılığı ve Yatırım A.Ş. 12 milyon 751 bin dolara, Doğan Media International GmbH 4 milyon 42 bin dolara ve Mozaik İletişim Hizmetleri 532 bin dolara el değiştirdi. Yani, borçlar düşüldükten sonra Doğan Grubu'na 890 milyon dolar ödeneceği açıklandı. Hürriyet, Posta, Kanal D ve CNNTürk, YAYSAT, D & R derken, merkez medyada yer alan bir çok gazete ve televizyon el değiştirdi. Demirören Medya Grubu, 2011 yılında Aydın Doğan'ın ilk gözbebeği olan Milliyet ve Vatan'ı satın almıştı. 2018'deki son alımlarla Demirören Medya Grubu, en büyük medya grubu olmuştu.
Demirören Grubu, 31 Ekim 2018'de YAYSAT'ın kapatılmasına karar verdi.
Ziraat Bankası Demirören Kredisi: Ticari Sır
916 milyon bedelle Doğan Holding, Demirören'e sattı da, Holding mevcut varlıkları bu bedeli ödemeye yeter miydi? Bu yılın Nisan ayında, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 2018'de Demirören Medya Grubu'nun Doğan Medya'yı satın alırken Ziraat Bankası'ndan kullandığı kredilerin akıbetine ilişkin bilgi talep etti. Benzer bilgiyi 2020'de de vekil talep etmişti. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Ziraat Bankası'na, kredinin koşulları ile taksitlerinin ödenip ödenmediğini sordu. Banka, bu yanıtı "ticari sır" olarak nitelendirdi ve yanıt gelmedi. Gündeme gelen bilgi ise şuydu: bu kredinin geri ödeme koşulları iki yıl ödemesiz ve on yıl vadeliydi. Yani 2020'den itibaren kredi taksitlerinin ödenmesi gerekiyordu.
Kimilerine göre 690 milyon dolar kredi, kimilerine göre 750 milyon dolar olan bu kredi, Sayıştay raporuna göre, kredi ödemesinde sorun çıktığı, kredi teminatında gösterilen 22 adet gayrimenkulün bankaya devri yapıldı. Gayrimenkullerle ilgili hazırlanan ekspertiz raporuna göre, devredilen yerlerin satışı çok zor. 2020 sonunda, firma 6,5 milyar TL negatif özsermaye ile çalışıyor.
Elbette Ziraat Bankası anonim bir şirket, dolayısıyla bu durum elbette ticari sırra girebilir. Ancak, peki ya bu kredi batık bir krediyse? İşte orada işler biraz karışıyor. Bankanın bilançosunda yıllık karlılık düşünce eksiye düşüyor. Dolayısıyla hazine payı azalıyor ve bu durum vatandaşların vergilerine de yansıyor.
Bağcılar'daki Binaların Devri
2022'in son aylarına geldiğimizde, Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ziraat Bankası A.Ş. ile Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. arasında gayrimenkul devri ve proje geliştirilmesine dair işbirliği protokolü imzalandığını haberlerde okuduk. Bu protokolle, Demirören Grubu'na ait CNN Türk, Hürriyet ve Kanal D'nin de bulunduğu İstanbul-Bağcılar'daki binalar Ziraat Bankası'na devroldu. Ziraat Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na şu açıklamayı yaptı:
"Mülkiyeti T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye ait bulunan, İstanbul İli, Bağcılar ilçesi'nde yer alan, tapunun 2161 ada, 10 parseli ve 2163 ada, 3 parselinde kayıtlı taşınmazlar üzerinde gayrimenkul projesi geliştirilmesine ilişkin olarak, Şirketimiz, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. arasında 28.10.2022 tarihinde Gayrimenkul Devri ve Proje Geliştirilmesine Dair İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.
Protokol'ün imza tarihi itibarıyla, projeye konu taşınmazların mülkiyetlerinin Şirketimize devrinin yapılacağı tarih henüz belirlenmemiş olup, Protokol'de belirtilen şartlar ile tanzim edilecek ekspertiz raporuyla tespit olunacak değer de dikkate alınarak belirlenecek değer üzerinden taşınmazların devrinin sağlanmasını müteakiben, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği'nin 23. maddesinin 7. fıkrası hükmü uyarınca, yatırımcılarımızın tam ve zamanında bilgilendirilmesini teminen ilgili bilgi ve projeye dair tüm gelişmeler Şirketimiz tarafından derhal kamuya duyurulacaktır.
Yukarıdaki açıklamalarımızın, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği'nde yer alan esaslara uygun olduğunu, bu konuda/konularda Şirketimize ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını, bilgilerin defter, kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz."
Demirören'e ait, Bağcılar'daki mülkler Ziraat'e geçerken, iki parselin tahmini değerinin, 4 yıl önce alınan kredinin anaparasının üçte biri etmediği anlaşılıyor.
Peki, kredi borçları Göktürk Mahallesi'ne nasıl etki etti? Şimdi orayı özetleyelim:
Kemer Country golf sahaları yaklaşık 2 bin dönümlük bir arazi. Şirket sahi olan Esat Edin'in üç çocuğuyla beraber sel sularına kapılarak hayatını kaybetmesiyle gelişen süreçte, şirketin çoğunluk hisseleri Demirören Holding'e geçmiş: Ve Demirören Holding tarafından, kredi borcuna karşılık ipotek edildi. 4 Eylül 2018'de ise, yani ipotekten çok kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. İmar plan değişikliğiyle, 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapımına da yol açıldı. Bugün Emlak Konut GYO'nun 224 bin metrekarelik alana inşa edeceği proje 1 milyar 978 milyon 814 bin 888 TL'ye mal olacağı belirtiliyor.
Tabi bölge sakinleri bakanlık kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019 yılında mahkeme planı iptal etti, bakanlık düzenlemeler yaparak askıya çıkardı; bölge sakinleri de yeniden dava açtı. Bakanlığın ikinci planına karşı açılan davalarda da, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ve de bakanlığın itirazlarını da reddetti. Ancak hukuki süreç devam ederken, yeşil alanların yandaş müteahhitlere ihale ettiği anlaşıldı.
Demirören'de işten çıkarmalar
Bugün kredi ve ipoteklerle uğraşan Demirören Medya Grubu'nda, Ekim 2019'da sendikalı oldukları için işten çıkarılan 45 gazetecinin 3 yıldır tazminatları dahi ödenmedi. 45 gazetecinin tazminatları 505 yıllık bir tazminat ödemesine denk geliyor. Gazeteciler halen haklarını alamadılar.
Kepçeler araziyi delik deşik ederken, tüm bunları özetleyeyim dedim.
Medya sahipliği, her devir belirli bir nüfuzu ve belirli bir güç sahipliğini getirir. Ancak bu güç şu anda kimde? Batık bir firmada mı? Yoksa onu bu yola sürükleyen siyasi güçte mi?
Bence güç, şu an hukuki arayışında, mahalleyi korumaya çalışan Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi'nde... Gücü değil vatandaşı ve yeşili korumaya çalışan bir demokratik yapı böylesi ağır kayıpların ardından direnerek inşa ediliyor işte...