EVREN AYBARS
Bugün size ne yazacağımı düşünürken bir türlü karar veremedim ve oğluma sordum ne tarifi yazayım diye. Kendisi çok tereddütsüz şekilde pizza isteyince, konu belli olmuş oldu. Açıkçası siyasetle ilgili bir şey yazasım zaten yok, burada iç dökmek iyi gelse de artık şiştim siyasetten, seçimler bitsin de rahatlayalım artık.
Pizza benim evde yapmaktan en çok keyif aldığım yemeklerden birisi. Özellikle de çocukları da işin içine kolayca katmanın mümkün olduğu bir yemek, ben yaptığım zaman oğlum mutlaka bir ucundan tutuyor ve keyifli vakit geçiriyoruz.
Bu konuda da oldukça deneyimli olduğumu söyleyebilirim. Pizza tarifi bugüne kadar 3 - 4 defa yazmışımdır. Evde yapmanın en kolay hali, fırın tepsisi ile oluyor. Tek pizzadan 4 doyurucu porsiyon çıkabiliyor. Üzerine ne malzeme koymak isterseniz tercih sizlere ait elbette. Benim genel olarak yaklaşımım çok aşırı miktarda malzeme koymamak, özellikle benim anlatacağım gibi nispeten ince hamurlu bir pizzanın üzerini çok doldurmak onun yırtılma riskini artıracaktır. Eğer pastane tipi çok malzemeli pizza istiyorsanız bu tarif sizin için uygun değil. O daha kalın olmalı, un miktarını 400 yerine 500 gram, su miktarını 280 yerine 350 ml, zeytinyağın ve tuzu da az biraz artırarak bu kalın hamuru elde edebilirsiniz.
MALZEMELER (1 TEPSİ İÇİN)
- 400 gr. un (beyaz un)
- 280 gr. su
- 10 gr. yaş maya veya 5 gr. kuru maya
- 12 gr. deniz tuzu
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
Suyun içerisine mayayı karıştırın. Bir karıştırma kabına un, tuz ve şekeri koyup iyice karıştırın. Sonrasında su ve mayayı yavaş yavaş una eklemeye başlayın. Biraz karıştırdıktan sonra zeytinyağınızı da ekleyin. Bir stand mikseriniz varsa mutlaka kullanın. Oldukça yapışkan bir hamur olacak, elle yoğuruyorsanız, lütfen çok fazla un eklemeyin, un eklemeniz hamurun karakterini bozar. En iyi çözüm bir elinize hafif unlanmış bir hamur kazıyıcı almak ve onun yardımıyla hamuru şekillendirmek. 10-15 dakika kadar yoğurma işlemi devam edecek, ellerinize çok yapışacak, ama hamur kazıyıcı da kullanırsanız bir süre sonra toparlanacağını göreceksiniz.
Hamuru yoğurup bir top şekline yakın bir noktaya geldiğinizde, zeytinyağı ile hafifçe yağladığınız büyükçe bir kaseye alıp, üzerini streç film ile hava almayacak şekilde kapatarak oda sıcaklığında en az 1 buçuk saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu süreyi isterseniz buzdolabında 24 hatta 48 saat olarak bile deneyebilirsiniz. Uzun fermentasyon deneyecekseniz, o zaman kullandığınız maya miktarını azaltmanızı öneririm. En fazla 2 gram kuru maya kullansanız yeterli olur.
Mayalanma süresinin sonunda bir fırın tepsisinin üzerine bir elek veya ince bir süzgeç kullanarak incecik bir katman un serpin. Hamurunuzu dikkatli bir şekilde tepsinin ortasına alın, üzerine de ince bir katman un serpin, diğer bir fırın tepsisini ters olarak üzerine kapatın ve en az 90 dakika da bu şekilde bekleyin. Burada kullandığımız un yapışmayı önlemek için, yeniden yoğurma olmadığı için un ve su oranını değiştirmiyor.
Pizzanızı hazırlamaya başlamadan yarım saat kadar önce, fırınınızı en yüksek ayarda ısıtmaya başlayın. Eğer varsa sadece alttan ısıtma ve fan ayarı en idealidir, o ayar yoksa da turbo ayarını kullanın. Normal ev fırınları 250-280 derece civarı sıcaklıklar verebilir, ayarınızı en yüksek neyse ona getirin.
Domates sosu için ben iki kepçe kadar geçen yazdan hazırladığımız domates rendesine bir tatlı kaşığı bal, bir çay kaşığı sarımsak tozu, tuz ve karabiber katıyorum. Sosu da önceden bir sos tenceresinde 15-20 dakika kadar pişirin, bir kenarda soğusun.
Fırın iyice ısındığında hamurunuzun üzerini açın, ellerinizi biraz unlayın ve hamuru ellerinizle tepsinin kenarlarına doğru açmaya başlayın. Parmaklarınızla, kenarları kalın, ortayı olabildiğince ince bırakacak şekilde ortadan kenarlara doğru gidin, tepsiyi ara sıra çevirin. Ortayı olabildiğince inceltmek için elinizle hafif hafif vurabilirsiniz. Hamur tepsiye iyice yayılınca, üzerine soğumuş olan domates sosunu bir kaşıkla yayın. Çok fazla olmaması önemli, hamuru çok ıslatmasını istemeyiz. Üstüne çok az zeytinyağı gezdirin. Bu şekilde sadece hamur ve domates sosunu beş dakika kadar fırına atın. Kenarlar hafifçe sararmaya başladığında pizzayı çıkarın, üzerine varsa parmesan peyniri rendesi ve taze mozarella ekleyin. Eğer yoksa, rendelenmiş mozarella veya taze kaşar kullanabilirsiniz. Peyniri ekleyip pizzanızı yeniden fırına verin. Eğer sebzeli bir pizza denemek isterseniz, sebzeleri de bu aşamada ekleyebilirsiniz. 3-4 dakika sonra pizzayı çıkarıp, üzerine sucuk, sosis, jambon vs, ne kullanacaksanız serperek son defa fırına geri döndürün, 2-3 dakika daha piştikten sonra bugüne kadar yaptığınız en lezzetli pizza hazır olacak. Kenarları iyice kızarmış, nefis bir pizza.
Tüm tarifi ipuçlarıyla birlikte bu adresten de izleyebilirsiniz.
Akıl sağlığını yitirmediğiniz günler dilerim.