EVREN AYBARS
Yeni bir haftanın sonuna geldik. Gündemimiz ağırlıklı olarak ekonomi elbette. Kurlar düzenli olarak rekor tazelemeye devam ediyor. Her şeyin fiyatları şaka gibi bir noktada. İstikrar diye diye, fiyat artışında istikrarı yakaladık.
Bu hafta ne yazayım diye çok düşündüm. Baktım ki uzun zamandır deniz ürünlerini ihmal etmişim. Güzel bir balık tarifi yazayım dedim.
Artık balık avlanma sezonunda değiliz bildiğiniz üzere. Bu sezon balık fiyatları da çok yüz güldürdü diyemem. Ayrıca balıklardaki mikro plastik miktarı da endişe verecek noktalara yaklaşıyor muhtemelen. Yine de hala balık seviyoruz elbette. Bugün somon tarifi yazıyorum. Zaman zaman Norveç somonu sağlıksız tarzı haberler çıkıyor, bununla ilgili Finlandiya'da su ürünleri doktorası yapan bir arkadaşımla konuşmuştum, Norveç'in dünya piyasasında en büyük somon tedarikçisi olması ve biraz tekel konumunda olması nedeniyle bu haberlerin çıktığından bahsetmişti, sıkıntı olmadan tüketebileceğimizi söylemişti. Burada onu da söylemiş olalım.
Bizim cenahta rakı roka balık gelenektir. Aslında biraz o konuda Vedat Milor'a katılıyorum. Rakı (ki severim kendisini) özellikle tat duyusunu hafifçe uyuşturma özelliği nedeniyle özellikle daha kompleks lezzetler ile tüketmek için her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Bu tarifte mesela ben beyaz şarapla eşleştirmeyi tavsiye ediyorum. Hatta biraz fıçı görmüş bir Chardonnay ile çok yakışacağını düşünüyorum.
Şöyle keyifli romantik bir akşam yemeğine güzel yakışacak bir somon tarifine hazır mısınız? O zaman buyrunuz.
Malzemeler:
- 2 adet somon filetosu
- 4 büyük patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 çay kaşığı toz hardal
- 1/4 çay kaşığı sarımsak tozu
- Taze kekik, tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1. Patatesleri soyun ve büyük parçalara bölün. Tencerede tuzlu su kaynatın ve patatesleri ekleyin. Patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika haşlayın.
2. Somon filetolarını tuz ve karabiberle marine edin. Bir yandan somonun lezzetini almasına izin vermek için 10-15 dakika buzdolabında bekletin. Tuzla beklemek balığın biraz sıkılaşmasını ve daha güzel bir dokusu olmasını sağlar.
3. Somonu ızgarada veya tavada orta ateşte her iki tarafı da altın rengi olana kadar 3-4 dakika pişirin. Pişirme süresi, somonun kalınlığına bağlı olarak değişebilir. Tavada balık pişirirken çok az yağ ile, önce derili tarafını tavaya koyun. Sıcaklıkla birlikte balığın rengi yukarı doğru değişmeye başlayacak. O rengin değiştiği yerler artık pişmiş demektir. Balığın kalın tarafının 3/4'ünün rengi değiştiğinde balığı çevirin. Eğer fırında pişirecekseniz, fırını 220 dereceye ısıtın ve en fazla 15 dakika içerisinde pişeceğini unutmayın.
4. Patatesleri süzün ve tereyağı, süt, toz hardal ve sarımsak tozu ile birlikte püre haline getirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İsteğe bağlı olarak taze kekik ekleyebilirsiniz.
5. Somon filetolarını sıcak servis tabağına alın ve yanında baharatlı patates püresini servis edin. İsteğe bağlı olarak, yanında taze yeşillikler veya ızgara kuşkonmaz, haşlanmış veya buharda pişmiş fasulye, brokoli gibi sebzelerle garnitür yapabilirsiniz.
Keyifli bir pazar günü dilerim.