İstanbul usulü balık ekmek

İstanbul'u bambaşka kılan şey boğaz, özellikle Karaköy, Eminönü gibi tarihi bölgelerde dolaşmak çok keyifli. Buraları daha keyifli kılan şeylerin arasında, akşam saatlerinde sokakları mis gibi kokutan balık ekmekleri de saymalıyız bence.

İstanbul'a her gittiğimde kafamda karışıklıklar oluşuyor. Bir yanda gerçekten dünyada bir tane olan boğazın güzelliği, diğer yanda çarpık kentleşme, kalabalık, trafik, keşmekeş. Evet çok sevdiğimi söyleyebilirim bir çok bakımdan, hele şöyle boğaz manzarasını içime çekebildiğim bir yerdeysem o zaman eşsiz. Ama o bitmek bilmeyen trafik, sokakların kalabalıklığı beni her seferinde Ankara'ya iyi ki dönmüşüm hissine geri sürüklüyor.

İstanbul'u bambaşka kılan şey boğaz, özellikle Karaköy, Eminönü gibi tarihi bölgelerde dolaşmak çok keyifli. Buraları daha keyifli kılan şeylerin arasında, akşam saatlerinde sokakları mis gibi kokutan balık ekmekleri de saymalıyız bence.

2012'de İstanbul'a ilk yerleştiğimde soran herkese İstanbul'da yapılabilecek keyiflerin maddi anlamda her uca hitap edebildiğinden bahsediyordum. Boğaz kenarında o zamanki parayla 5 liraya bir balık ekmek alıp, 5 liraya da bir bira içip 10 liraya gayet keyifli bir akşam atıştırması yapmak mümkündü mesela. Son yıllarda uzun zamandır o taraflara çok yolum düşmedi, o yüzden balık ekmek yiyemedim, kaça olduğunu da aynı şekilde bilmiyorum ama keyfi değişmemiştir diye umuyorum.

Bugün size İstanbul'da yiyeceğiniz tip bir balık ekmek tarifi vereceğim. Tek kişi için malzemeleri söyleyeceğim, kaç kişiyseniz ona göre malzeme miktarını ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:

-1/2 francala ekmek

-1 adet büyük boy uskumru filetosu (kemiksiz fileto çıkarılmış) veya levrek filetosu (yine kemiksiz)

-1/2 orta boy kuru soğan veya kırmızı soğan (piyazlık ince doğranmış)

-1 avuç maydanoz yaprağı

-2 tutam tuz

-1 tutam pul biber

-1 çorba kaşığı limon suyu

-2 yaprak roka

-1 yaprak marul

Öncelikle soğanları tuzlayın, pul biber ve maydanoz yapraklarını ekleyin. Maydanozları bu tarifte bıçakla kesmek yerine elle yaprakları ayıklayarak kullanmanızı öneriyorum. İsterseniz burada bir parça sumak da ekleyebilirsiniz. Limon suyunu da karışıma ekledikten sonra, soğanları biraz da sıka sıka, mümkünse ellerinize mutlaka bir eldiven takmış olarak karıştırın. Soğanımız hazır. Rokaları ve marulu yıkayın, marulu bıçakla biraz ince dilimleyin.

Şimdi sırada balığı pişirmek var, ki en kritik etap bu. Yapışmaz bir tavayı orta ateşte ısıtın. Balığın iki tarafını zeytinyağı ile hafifçe yağlayın, tuz ve karabiber serpin. Isınan tavaya balığı önce derisi tavaya gelecek şekilde yerleştirin. Uskumru derisi oldukça ince bir balık olduğundan çabuk pişer. Tavada balığı ızgara olarak pişirirken, tavaya temas eden kısmından yukarı doğru yavaş yavaş rengin değişmeye başladığını göreceksiniz. Bu değişim balığın en kalın kısmının 2/3 gibi bir kısmına çıktığını gördüğünüzde, ince bir spotula yardımıyla balıkları diğer yüzlerine çevirin ve 2 dakika daha pişirin.

Balıklar piştikten sonra, ekmeği ikiye kesin, en alta iki yaprak roka, üstüne balık, en üste de zevkinize göre soğandan koyabilirsiniz. Balık ekmekle ben yanında soğuk bir bira içmeyi sanki daha çok seviyorum, ama olmazsa da kola da iyi gidiyor elbette.

Keyifli bir pazar günü diliyorum.

Köşe Yazıları Haberleri