İYİ Parti yönetimi şekilleniyor: Koray Aydın'dan boşalan koltuğa gelecek isim Buğra Kavuncu

İYİ Parti'de yaşanan lider değişiminin ardından gözler yeni oluşturulacak olan başkanlık divanı ve GİK' te yer alacak isimlere çevrildi. Kurultay sonrası teşkilat yapısı değişmiş olsa da safların yeniden sıkılaşacağı bir dönem bekliyor İYİ Parti'yi. Müsavat Dervişoğlu'nun partinin rotasını merkezden uzaklaştırarak sağa çekeceği yönünde genel bir kanı hakim.

BERNA CAN


İYİ Parti'de yaşanan lider değişiminin ardından gözler yeni oluşturulacak olan başkanlık divanı ve GİK' te yer alacak isimlere çevrildi. Kurultay sonrası teşkilat yapısı değişmiş olsa da safların yeniden sıkılaşacağı bir dönem bekliyor İYİ Parti'yi. Meral Akşener'in genel başkanlıktan ayrılırken işaret ettiği isim olan ve kurultay salonuna beraber girdiği Müsavat Dervişoğlu'nun partinin rotasını merkezden uzaklaştırarak sağa çekeceği yönünde genel bir kanı hakim. Hedef yeni yüzler ya da yeni politikalar yerine, MHP’nin iktidara yakınlığından şikâyetçi, MHP'ye oy ve destek veren isimler olması yönünde.

AKP'nin yeni Anayasa için hızla görüşmelere başlamış olması İYİ Parti'nin parti yönetiminden ziyade, Meclis grubunda yapacağı şekillendirmeler ve atamalar belirleyecek. 37 Milletvekili ile temsil edilen İYİ Parti grubuna başkanlık edecek ismin; Müsavat Dervişoğlu'nun listesinde yer almayan ancak İstanbul delegesinin oyunu büyük oranda getirdiğine inanılan ve grup başkanvekilliğine 'Akşener'in de onayıyla' geçecek olan ismin Buğra Kavuncu olduğu. Ayyüce Türkeş Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı yerini korurken, Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanlığı görevini yürüten Kürşat Zorlu ise koltuğunu koruyacak isimlerden.

Kulislerde neler oldu?

Kurultayı takip etmek şüphesiz her gazeteci için zordu. Salona Müsavat Dervişoğlu ile birlikte giren Meral Akşener'in kuvvetli ve belki de duygusal bir konuşma yaparak etki alanını genişleteceği düşünülürken, beklenenin aksine sakin bir tavır sergiledi ve konuşmasının ardından salondan ayrıldı. Oy kullanmak için geri dönen Akşener, Müsavat Dervişoğlu yönünde oy kullandı.

İlk turda adaylar arasındaki oy oranı açıklanmasıyla birlikte adaylığını Akşener'e yapılan ilk GİK toplantısında açıklayan Göç Politikalarından sorunlu Başkanı Mehmet Tolga Akalın çekilme kararı aldı. Delege oylarının ilk turda 327'sini alan Akalın, kurultayın sonucunu belirleyen isimlerden biri oldu. İlk turda 370 oy alan Dervişoğlu Akalın'ın yarıştan çekilmesiyle 570, Koray Aydın ise 565 oy oranına ulaştı. Tablonun gösterdiği Akalın'a destek verenlerin büyük çoğunluğunun Müsavat Dervişoğlu lehine oy kullandıkları.

Tolga Akalın: Delegenin ferasetine bırakıyorum

İlk turda çıkan sonuçlar sonrası Akın'ın kulisi en küçük fakat en hareketli olan merkezdi. Akalın 'çekilme kararı almanın doğru olacağını, delegenin eğiliminin de bu yönde olduğunu gözlemlediğini belirterek Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu'nu destekleyen ve siyaset yapmaya devam etmek isteyenlerin kulisinden ayrılmasını istedi. Akalın iki tarafa da destek açıklamayacağını söylerken ''delege üzerindeki tahakkümlere son vermek için aday oldum, bugüne dek icazetle siyaset yapmadım. Sizden de bunu bekliyorum. Herkes kararında özgürdür arkadaşlar'' diyerek çekilme konuşmasını yapmaya geçti. Bu süreçte iki adayla da herhangi bir temas ya da diyaloğu olmadı. Temsilcisi olan isim Rıdvan Uz ise en gergin isimlerden biriydi. Akalın kürsüye Fatih Demirkol, Kadir Ulusoy ve Rıdvan Uz'la birlikte çıktı.

Koray Aydın destekçilerinin büyük çoğunluğu misafir ve eski üyelerden oluşuyor

Koray Aydın ise kurultayda en somut vaat açıklayan ve kurultayın en güçlü imajını çizen isimdi. Her bir adayın pusula renklerini belirleyen atkılarla kurultay salonunda yer alan destekleyenlerde en çok destek gözlemlenen isim Koray Aydın imajı oldukça yaygındı. Aydın'ın destekleyenlerinin büyük çoğunluğunun, misafir ve üyelerden oluştuğu parti kurmaylarınca aktarılan bilgiler arasında.

Müsavat Dervişoğlu kulisi en yoğun kulis

Genel başkanlık koltuğuna geçen Müsavat Dervişoğlu'nun kulisi ise en yoğun kulislerden biriydi. Kargaşanın en olmadığı kulis olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Aynı rahatlık kurultay sürecinde Dervişoğlu'nun kendisinde de vardı. Kendisi gibi destekleyenleri de sakin hareket etti ve kurultaya oldukça hâkimdi. 2. turda da çekilme kararı almış olmasına rağmen Tolga Akalın'a 15 oy çıkmış olması gerilimi yükseltti.

İddiaların odağındaki isimler: Aydın ve Akalın

İkinci turda yarıştan çekilen Akalın'ın iddiası kurultaya dışarıdan müdahaleler olduğu yönünde. Benzer iddiayı Koray Aydın da açıklamalarında öne sürse de gerçek etki, İBB'ye yakın kişilerin Koray Aydın'dan yana taraf olduğu. İddialar arasında Aydın, İstanbul ve İzmir delegelerinden bazı isimlerin İBB'ye yakınlığı ile bilinen isimler tarafından aranarak Koray Aydın'a destek vermeleri yer alıyor. Aydın ise mevcut GİK listesini öne sürerek Akalın ve Dervişoğlu arasında bir anlaşma olduğunu iddia ediyor. Gerçek ise GİK üyeleri oylamasında ortaya çıkıyor diyebiliriz.

Mansur Yavaş: Kesinlikle müdahil olunmayacak

İYİ Partili isimlere yakınlığıyla bilinen ve çok sayıda partili milletvekilinin kendisi için İYİ Parti'den istifa ettiği Mansur Yavaş ise kurultaya dair tarafsız kaldı. ABB Meclisine giren ve resmi delegeliği devam eden ABB Meclis üyeleri kurultayda oy kullanmadı. Mansur Yavaş'ın başta Yüksel Arslan ve kendine yakın partililere net bir dille 'kesinlikle müdahil olmamaları' yönünde kanaat bildirdi.

GİK oylaması ortak hareket etme tartışmalarını ortadan kaldırmaya yeter mi?

Partinin Genel İdare Kurulu (GİK) seçiminde 446 delegenin 445’inin tercihi ile en yüksek oy alan isim daha önce Mersin İl Başkanlığı yapan Ali Fevzi Karaca oldu. Karaca’yı Cumali Durmuş, Hasan Eryılmaz, Hamdi Taner Özeler takip etti. Bu isimlerin Müsavat Dervişoğlu'na yakınlığı ile bilinen isimler ve Ali Fevzi Karaca, Koray Aydın'ın teşkilat başkanlığında aralarında yaşanan tartışma sonucu görevden alınmıştı. Kurucu il başkanlarından olan Karaca, Koray Aydın'ı açık bir dille suçlamış ve “Beni il başkanı olarak görevlendirdiler. Ancak daha sonra Ali Kamış adında bir avukatı il ve ilçeleri teşkilatlandırılması için görevlendirdiler. O zaman bana ne gerek var. Teşkilatı ben yönetemeyeceksem kukla başkan olurum'' açıklamasını yapmıştı.

Kimler en az oyu aldı?

Delegelerin en az oy verdiği isimler arasında partinin eski yöneticileri de yer alıyor. 2023 seçimlerine CHP listelerinden giren Berna Sukas ve Gençlik ve Kadın Kolları başkanı Ünzile Yüksel en az oy alan isimlerden oldu.

GİK cuma günü toplanıyor

İYİ Parti Genel İdare Kurulu, Müsavat Dervişoğlu başkanlığında 3 Mayıs günü toplanıyor. Dervişoğlu'nun parti içi görevlendirmeleri yaparken, parti tüzüğü gereğince listede olmayan 3 ismin atamasını gerçekleştireceği biliniyor. Dervişoğlu'nun, Koray Aydın'dan boşalan koltuğa İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu’yu, Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcılığı görevine Hakan Şeref Olgun'u ataması bekleniyor. Ünzile Yüksel'in yerine atamasını gerçekleştireceği isimse Selcan Taşçı Hamşioğlu. Selcan Taşçı Hamşioğlu Gençlik ve Kadından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olma olasılığı en yüksek isim. Cuma günü belirlenecek olan parti üst yönetim hatlarının son şekli Dervişoğlu’nun yakın kurmaylarıyla yarın akşam gerçekleştirileceği toplantıda verilmesi bekleniyor.

Teşkilatlar Akalın'a mı geçiyor?

Kurultayın ikinci turunda adaylıktan çekilen ve kurultay sonucunun da belirleyicisi olan Mehmet Tolga Akalın'a ise Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı teklifinin götürüleceği ya da Göç Politikaları Başkanlığı'nda yerini koruması bekleniyor. Göç Politikaları Başkanlığına düşünülen bir diğer isimse Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu. Dervişoğlu'nun Akalın'a teşkilatları teklif etmeyi aldığı delege oyu ve Akalın'ın Seçim İşleri Başkanlığı'ndaki tecrübesinin etkili olduğu partide genel kanaat.

Aslında kim kazandı?

Yerel seçim sonuçlarına göre yüzde 10'lardan yüzde 4'lük bir dilime gerileyen İYİ Parti'de kazananın kim olduğunu söylemek zor değil. Adayların genel durumunu göz önüne alırsak M. Tolga Akalın 'Erdoğan'a bir daha parti kaptırmamak için adayım', Müsavat Dervişoğlu ise Akşener'in adayı, Koray Aydın ise partiyi toparlamaya ve halen teşkilatlarda etkisi olduğu inancıyla yola çıktı.

Kanaatim, MHP kökeninden gelen Müsavat Dervişoğlu seçmen nezdinde bir heyecan yaratabilir mi zor, partiyi umut edilen merkez sağ siyasete çekebilir mi mevcut kadrolarla çok zor. Koray Aydın ise bırakıp gitmek konusunda kararsızlık yaşarken Akşener'in partinin ilk kongresinde aday olarak geri dönmesi, Koray Aydın'ın ise son kez şansını denemek isteyeceği yönünde.

Köşe Yazıları Haberleri