Bugün 10 Kasım. Büyük devrimcimizi kaybedişimizden bugüne 86 sene olmuş. Gün geçmiyor ki, keşke Atam biraz daha uzun yaşasaydı demeyeyim. Keşke bir 10-15 senesi daha olsaydı, bugün başımıza gelen birçok şeyi yaşamazdık.
Atatürk'ün sevdiği yemekler üzerine daha önce de yazdım. Geçen yıl onun aydınlanma felsefesine düşkünlüğü, Sokrates ve Platon'dan örnek aldığı sofraları ve Zübeyde hanımın Ispanaklı Peynirli böreğini çok sevdiğini anlatan bir yazı yazmıştım. Bu sene yine çok sevdiği kuru fasulyeden biraz bahsedeceğiz.
Atatürk özellikle askeri okul yıllarında ve savaş yıllarında çokça tükettiği kuru fasulyeye ayrı bir düşkündü. Etsiz olan bu fasulyeye yağlı fasulye der, bunu çok sık tüketirdi. Bu alışkanlığı öyle güçlüydü ki, Çankaya Köşkü mutfağında her zaman ufak bir miktar kuru fasulyenin hazır halde bulundurulduğu söylenir.
Savaş döneminde de Atatürk cephedeki asker ne yiyorsa aynısını yerdi, onlardan farklı bir yemek asla istemezdi. Atatürk genellikle sofradan tam doymadan kalkar, bunun daha sağlıklı olduğunu düşünürdü. Sevdiği yemekler de hep mütevazi ve basit yemeklerdi.
Bugün çok uzun uzun yazamadım, Atatürk'ü her geçen gün daha çok özlüyorum sadece. Onun gibi bir aydınlanmacı, matematikçi, siyaset adamı ve askeri dehayı keşke 57 yaşında kaybetmemiş olsaydık. Keşke marşta olduğu gibi içimize sinerek Atam sen rahat uyu diyebilecek durumda olsaydık.
Kuru Fasulye (Yağlı Fasulye):
-2 su bardağı kuru fasulye
-1 büyük soğan
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı salça
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı pul biber
-Sıcak su
Fasulyeleri bir gece önceden büyükçe bir kaba alıp bol suda ıslatın. Ertesi gün suyu süzün ve fasulyeleri suyun altında durulayın.
Soğanı ince doğrayın. Bir tencereye alıp zeytinyağıyla orta ateşte soğanı kavurun. Soğanın biraz renk almasını sağladıktan sonra salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar 2-3 dakika yine kavurun.
Duruladığınız fasulyeleri tencereye ilave edin. Tuz, biber ve kırmızı biberi de bu aşamada tencereye alın. Fasulyeleri de 1-2 dakika çevirdikten sonra, üzerini ancak geçecek kadar sıcak su ilave edin.
Su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra hafif tıkırdayacak şekilde orta az ateşte fasulyeleri pişirin. Fasulyenin türüne göre bu süre 40-45 dakika ile 90 dakika arasında olabilir. En son tadına bakıp tuz ve baharatlarını ayarlayın. Biraz suyunu da çektirip kıvamını almasını mutlaka bekleyin.
Kuru fasulyeyi geleneksel şekilde pilav, yoğurt ve turşu ile servis yapabilirsiniz.
Seni her zaman özlüyoruz Atam.