Muhbir

22 Temmuz'da Der Spiegel'de bir röportaj yayınlandı. Bu röportaj bir muhbirin açıklamalarına dayanıyor. Dünyayı sarsan Panama Belgeleri'nin ortaya çıkmasını sağlayan muhbir yeniden sahneye çıkmış ve şu cümleyi kurmuş: "Paravan şirketler Putin'in en iyi dostları arasında".

22 Temmuz'da Der Spiegel'de bir röportaj yayınlandı. Bu röportaj bir muhbirin açıklamalarına dayanıyor. Dünyayı sarsan Panama Belgeleri'nin ortaya çıkmasını sağlayan muhbir yeniden sahneye çıkmış ve şu cümleyi kurmuş: "Paravan şirketler Putin'in en iyi dostları arasında".

Panama Belgeleri 3 Nisan 2016'da yayınlandı. Mossack Fonseca adında bir firmanın vergi cennetlerinde bir anlamda "tabela firmaları" olan firmaların bilgisi dünyaya saçılmıştı. Siyasilerin de içinde olduğu finansal akış nedeniyle bir çok siyasi istifa etmişti. Müşteriler arasında ya eski ya da halen görevi başında 72 devlet başkanı ya da başbakan da bulunuyordu. Türkiye'de ne oldu derseniz "haber yasağı" diye bir tanımı eklemek yerinde olur.

Türkiye'den 55 firma bu belgelerde yer alıyordu. Muhbir John Doe ise amacını dünyada artan gelir eşitsizliğiyle mücadele etme olarak belirlemiş. Panama Belgeleri, ABD'nin en önemli ekonomi – siyasi skandallarından Watergate ile karşılaştırılıyor. Ayrıca Panama Belgeleri'nde ortaya çıkarılan ilişki ağları Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia ile Slovak gazeteci Ján Kuciak'ın hayatına mal oldu.

Altı yıl sonra bu muhbir yeniden sahneye çıktı. Kendisi 2016'da tanık olduğu bir olaya dayanarak şu sözleri yazıyor: "Şiddetli siyasi istikrarsızlık dünyanın her köşesinde olabilir." Ve bugün, siyasi istikrarsızlık döneminde olduğumuzu aktarıyor. Buna örnek olarak ise dünyadaki otoriter ve popülist rejimlerin küresel yükselişini veriyor. Çin'den Rusya'ya, Brezilya'dan Filipinler'e, özellikle de şimdi ABD'yi de kapsayan çok katmanlı bir yükselişten söz ediyor.

Muhbire göre, otokratik rejimlerde bu vergi cennetleri önemli bir yer taşıyor. Ve konu Putin'e ve de Putin'in bu paravan şirketlerle olan bağlantısına geliyor. Putin'in Ukrayna'ya 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşı finanse edenin bu paravan şirketler olduğunu iddia ediyor. "Ukrayna'da masum sivilleri öldüren şey, Rus ordusunu finanse eden paravan şirketlerdir." Diyen Muhbir John Doe'ya göre Vladimir Putin'in en eski ve en yakın arkadaşlarından biri olan Çellist Sergei Roldugin'in, Panama Belgeleri'ne göre kağıt üzerinde milyarlara sahip.

OLİGARK YATLARI

Bildiğiniz üzere, oligarkların yatları, hangi ülkenin karasularında olduğu sıkıca takip ediliyor. Insider'ın 5 Nisan 2022 tarihli bir makalesine göre Avrupa genelinde el konulan yatların toplam maliyetinin 2 milyar doların üzerinde. Bakınız yakın geçmişten bir haber: "Rus oligarkın yatında Faberge yumurtası bulundu!" Muhbir John Doe, bu yatların "sembolik" değeri olduğu iddia ediyor ve de asıl hedefin Amerikan topraklarındaki offshore şirket kuruluşlarının ofislerine baskın olabileceği olduğunu aktarıyor.

YAPTIRIMLAR

24 Şubat'tan bu yana, sayısız kişi, sayısız ülke farklı düzeylerde Rusya'ya yaptırım uyguladı, bir anlamda Rusya dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi. Rus haber sitesi TASS'a göre, Rusya'nın dost olmayan ülkeler listesinde ABD, Kanada, AB ülkeleri, Birleşik Krallık (Jersey, Anguilla, Britanya Virjin Adaları, Cebelitarık dahil), Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Lihtenştayn, Monako, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya ve ayrıca Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan yer alıyor. Yaptırım uygulamayan ülke sayısı da az değil.

İnsan merak ediyor, yaptırımlar devam ederken, para akışı hangi şekillerde ve nasıl yeniden var oluyor? Bu sorunun yanıtı için, yeni dünya düzenindeki sızıntı haberciliği sisteminde yeni bilgi sızıntıları ile yeni muhbirler lazım.

Köşe Yazıları Haberleri