PROF. DR. İLHAN UZGEL YORUMLADI: BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İki senaryo muhtemeldir. Birinci olasılık, Ukrayna'ın askeri altyapısının ve askeri gücünün yok edilerek, bir daha geri konmayacak bir şekilde etkisiz hale getirilmesi. Ama Rusya'nın askeri kontrol olarak yalnızca Donbas bölgesiyle sınırlı kalması. Yani, Donbas'ın tamamen ele geçirip, Ukrayna'nın da askeri kapasitesinin yok edilmesi. İkincisi, Rus askeri harekatının Kiev'e uzanması ve bütün ülkenin Rus işgaline uğraması, hükümetin düşürülerek yerine Rusya'ya yakın yeni bir hükümetin getirilmesi.
Rusya uzun süredir hazırlığını yaptığı Ukrayna operasyonunu gerçekleştirdi. ABD ve İngiltere'nin topyekün olacağını ilan ettiği ama bağımsız gözlemcilerin sınırlı olma ihtimalini daha yüksek gördüğü bu işgal geniş kapsamlı bir askeri harekat şeklinde gerçekleşiyor.

Öncelikle, Rusya bütün Ukrayna'nın askeri, komuta kontrol, havaalanı, iletişim altyapısını ateş altına aldı. Rus hava kuvvetleri Ukrayna içindeki bütün askeri tesisleri vurmaya devam ediyor, cruise yani seyir füzeleri, denizden savaş gemileri ve bombardıman uçakları bu savaşa dahil oldu. Bu devletten devlete topyekün bir savaştır.

Putin yönetimini bu kadar kapsamlı bir harekat yapmaya iten şey, Batı'nın NATO ve ABD'nin bu askeri hamleye askeri bir karşılık veremeyeceğini bilmesi.

Bu durumda iki senaryo muhtemeldir. Birinci olasılık, Ukrayna'ın askeri altyapısının ve askeri gücünün yok edilerek, bir daha geri konmayacak bir şekilde etkisiz hale getirilmesi. Ama Rusya'nın askeri kontrol olarak yalnızca Donbas bölgesiyle sınırlı kalması. Yani, Donbas'ın tamamen ele geçirip, Ukrayna'nın da askeri kapasitesinin yok edilmesi.

İkincisi, Rus askeri harekatının Kiev'e uzanması ve bütün ülkenin Rus işgaline uğraması, hükümetin düşürülerek yerine Rusya'ya yakın yeni bir hükümetin getirilmesi. Bu ihtimal de şu anda artık geçerli. Bu ihtimali güçlendiren husus Rus birliklerinin yalnızca Donbas bölgesinden, güneydoğudan değil, kuzeyden Belarus bölgesinden de Ukrayna'ya girmesi. Bu sınır Kiev'e çok yakın. Rusya sahip olduğu büyük askeri gücüyle hükümeti kendiliğinden çekilmeye de zorlayabilir. Böylece, 2014'te başladığı operasyona tamamlayıp, kendisi açısından Ukrayna sorununu tamamen halletmesi. Böylece, değil NATO üyeliği, UKrayna komşu Belarus gibi Putin'e bağlı bir ülkeye dönüşebilir.

Rusya bunun getireceği, ekonomik sıkıntılar, yaptırımlar, siyasi ve stratejik maliyetleri göze almış görünüyor. Putin yönetimi küresel sisteminin şu anki durumunda, stratejik güç dengelerinin kendi lehine olduğunu tespit edip bunun avantajını kullanmak istiyor. Çin'in desteğini aldı, ABD iç sorunlarıyla uğraşıyor ve bölgesel çatışmalara girmek istemiyor, Avrupa enerji olarak Rusya'ya bağlı ve çatışmadan da güçlü yaptırımlardan da kaçınıyor.
Bu sürecin en büyük kaybedeni Ukrayna halkı ve olası ekonomik sıkıntılardan muzdarip olacak Rusya halkları olacak.

Köşe Yazıları Haberleri