- 21 Haziran 2022’de İstanbul - Esenyurt’ta daha önce mahkemelik olan ev sahibi ve kiracı arasında kavga çıktı. Kavga büyüdü ve iki aile birbirine girdi. Yaralananlar oldu.
- 9 Kasım 2022’de Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde kiracı ile ev sahibi arasında anlaşmazlık yüzünden çıkan kavga meydan muharebesini aratmadı. 2 kişi yaralandı.
- 19 Kasım 2022’de İstanbul – Bağcılar’da bir ev sahibi kiracısını çıkarmak için kendi evinin duvar ve kapılarını balyozla dağıttı. Eve girip kiracının engelli kardeşini tartakladı. Taraflar karakolluk oldu.
- 3 Ağustos 2022’de Bursa’da bir kiracı ev sahibiyle tartıştı; terastan ateş açtığı tüfekle 1 polisi yaralayıp, intihar etti.
- Mart 2023’te Samsun'da ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan sopalı ve bıçaklı kavgada 8 kişi hastanelik oldu.
- 8 Mart’ta Erzincan'da ev sahibi ile kiracısı arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı.
- 6 Nisan’da İstanbul – Kadıköy’de ev sahibinin kardeşi ve arkadaşları evden çıkmayan kiracıya meydan dayağı attı.
- 25 Nisan’da İstanbul’da ev sahibi ve yakınları baskın yaptı. Kavga sonrası karakolluk oldular.
- 17 Mayıs’ta İstanbul'un Sarıyer’de ev sahibinin oğlu kira nedeniyle tartıştığı kiracıyı bıçaklayarak yaraladı.
- 24 Mayıs’ta Sultangazi'de ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan tartışma, tarafların yakınlarının da kavgaya dahil olmasıyla büyüdü. Kavgada 4 kişi yaralandı.
- 29 Mayıs’ta Osmancık’ta ev sahibi seçimde görevli kiracısına sandık başında saldırdı. Polislerin müdahale ettiği kavga hastanede son bulurken taraflar birbirilerinden şikayetçi oldu.
- 13 Haziran’da İstanbul Kağıthane’de bir kiracı, kendisini çıkarmak isteyen ev sahibi göğsünden vurdu, adam yaşamını yitirdi.
- 17 Haziran’da Güngören’de kiraya üç katı zam yapmak isteyen ev sahibi ile kiracı arasında sokak ortasında kavga çıktı. Kavgayı vatandaşlar ayırdı.
- 17 Haziran’da Ankara – Altındağ’da kiracısı tarafından pompalı tüfekle vurulan kişi hayatını kaybetti.
- 27 Haziran’da İstanbul Esenyurt'ta kiracı - ev sahibi tartışması cinayetle sonuçlandı. A.E. babasının kiracısı Nijeryalı kiracıyı öldürdü.
- 5 Temmuz’da İstanbul – Küçükçekmece’de ev sahibi - kiracı tartışması kanlı bitti. Ev sahibinin oğlu kiracısını marangoz dükkanında silahla vurdu.
- 13 Temmuz’da Mersin’de ev sahibi ile kiracı arasında tartışma kavgaya döndü. Kiracı silahla ev sahibini vurdu. 8 kurşun isabet eden ev sahibi hayatını kaybetti.
- 15 Temmuz’da İzmir’in Balçova ilçesinde kira artışı nedeniyle ev sahibi kiracısını bıçaklayarak yaraladı.
- 16 Temmuz’da Antalya Kepez’de kiracı E.K ev sahibi ve çocuklarının saldırısına uğradı.
- 16 Temmuz’da Konya’da ev sahibi kiracı kavgası çıktı. Onlarca kişi karıştı. Biri bıçakla yaralanan iki kişi hastanelik oldu.
- 17 Temmuz’da İstanbul’da kiracısını bezdirerek evinden çıkmasını sağlamak isteyen ev sahibi ile kiracı arasında tartışma çıktı. Taraflar karakolluk oldu.
- 17 Temmuz’da Ankara - Sincan'da ev sahibi ile kiracısı arasında kavga çıktı. Taraflar birbirine tornavida ve yumruklarla saldırdı.
- 18 Temmuz’da İstanbul'da bir kiracı, 15 yıllık ev sahibi tarafından kira artışını karşılayamadığı için silahla vuruldu. Kiracı balkondan kendisine bakan evladının gözleri önünde yaşamını yitirdi.
- 20 Temmuz’da İstanbul Beylikdüzü’nde ev sahibi gece geç vakit kiracısına baskın yaptı.
- 24 Temmuz’da Rize’de ev sahibi – kiracı kavgası. Kavgaya yakınlar da dahil oldu. 1 kişi öldü, 2 kişi yaralı.
Başlıkta yuvarladım rakamı. 10 ölü 30 yaralı dedim ama tam sayı bilinmiyor. Açıp bir internet taraması yaptım. Vaktim olsa, daha derin bir araştırma yapabilseydim burada söz ettiklerimin iki – üç katı olay bulabilirdim. Muhtemelen bir çoğu yerel gazetelerin köşelerinde kaldı, belki de yansımadı. Kaç kişi hayatını kaybetti, bilmiyoruz. Belki kayıtları devlette vardır. Açıklasalar da öğrensek acaba bu yüzde 25 sınır uygulamasından sonra, tamamen bu nedenle kaç olay çıktı, kaç kişi yaralandı, kaç kişi öldü?
Utanç verici, üzücü, ocak yıkan bir zaman yaşıyor Türkiye. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlık birçok yerde “meydan savaşlarına” dönüşüyor. Yakınlar, akrabalar katılıyor. Bir bakıyorsunuz çarşının, meydanın birinde onlarca kişi birbirine saldırıyor! Birçoğunda ağır yaralanmalar, ölümler var.
Hatırlayacaksınız, 2022’de getirildi sınırlama. Sonra kalkacak denildi ama uzatıldı. Kendi hizmetlerine yeniden değerleme oranı (%120) kadar zam yapabilen (daha geçen gün harçlar yüzde 50 artırıldı) hükümet, kiraya sınır getirip ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Ocaklar söndü. Hükümet eleştirilmek yerine kiracı yurttaşlarımızı düşünen pek duyarlı hükümet katına taşındı. Ne oldu şimdi?
- Kiracı enflasyon altında kiradan memnun. Evsizliğinden, yüksek kiralardan hükümeti değil “aç gözlü” ev sahibini sorumlu tutuyor. Hükümete minnettar,
- Hükümet kiracı vatandaşını düşünüyor algısından kazanıyor. Üstüne enflasyon sepetindeki ağırlığı nedeniyle kira sınırı enflasyonu düşük gösteriyor. Oradan da kazanıyor hükümet. Enflasyonla mücadele etmiş oluyor.
- Kaybeden ev sahipleri. Enflasyon yüzde 85’lere çıkarken kiraları yüzde 25’ten fazla artırmaları yasaklandı.
Ama işin aslı şu ki fahiş kiraları önlemek, piyasada yeterince kiralık ev bulunmasını gözetmek, temin etmek, dahası yurttaşlarının anayasal barınma haklarını gerçekleştirmek hükümetin görevi. Hükümet, konut piyasasını, böyle genç nüfusa sahip bir ülkede, her yıl yüzbinlerce evliliğin gerçekleştiği bir ülkede, ev sahipliği oranlarının düşük olduğu bir ülkede bunu bir kamu sorumluluğu olarak önüne koymak ve bununla uğraşmak zorunda. Bu alanın siteci laz müteahhit yağmasına, fırsatçı gayrimenkul zenginlerinin insafına terkedilemez.
Enflasyonda market basıyordu, kirada ev sahiplerini basıyorlar!
“Medeniyetler Çatışması” mı diyordu hazret Huntington? Hangi tarihçi, sosyolog, siyaset bilimci tahmin edebilirdi, dünyanın bir zamanında, bir ülkede hükümet, enflasyonla mücadele ediyorum diye kendi yolaçtığı enflasyon yüzde 85’lere, yüzde 100’lere vurmuşken kira artışlarına %25 sınırı getirecek ve bu o ülkede kiracı – ev sahibi “sınıfları” arasında çatışma çıkaracak? Kim tahmin edebilirdi? Oldu.
Şimdi gelelim işin doğrusuna. Ben %25 kira sınırına karşı çıkarken ev sahiplerinin, gayrimenkul zenginlerinin yanında mı duruyorum? Asla! Bana göre birden fazla konut için artan oranlı bir emlak vergisi olmalıdır. Konut piyasası, yatırım, spekülasyon piyasası olmaktan çıkarılmalı, yurttaşlarımızın ev sahibi olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmeli, devlet mutlaka konut destek sistemleri uygulamalıdır. Barınma hakkı Anayasal haktır. Hülasa, hükümet sorumluluklarını hatırlamalı, hatalarını üstlenmelidir. Enflasyonla mücadelenin faturasını seçerek, bir toplum kesiminin üzerine (marketçiye, kasaplara, soğancıya, ev sahibine) yıkmamalıdır. Her ev sahibinin de rantiye olduğu düşünülmemelidir. O kiralarla geçinen insanlarımız var. Bu yurttaşlarımızla rantiyeler ayrılmalıdır.