Türkiye – Güney Amerika Hattı

Lüks yatlar, İran plakalı yolcu otobüsleri, tonlarca kokain ele geçirilen özel uçaklar, işin içindeki savcılar, polisler… Bazen ülkede kaçakçılıkların hızlı para kazanmak adına kısa bütçeli bir macera filminde oynar gibi davrandığını ancak değişen dinamikler nedeniyle “raf ömürleri”nin sınırlı olduğunu düşünmemek elde değil.

Sahil Güvenlik ekipleri önceki gün Bodrum açıklarında uyuşturucu ihbarı nedeniyle lüks bir yatı durdurmak istedi. 27 metrelik ABD bayraklı lüks yat ve Sahil Güvenlik arasında bir kovalamaca yaşandı. Haberlerde yer alan bilgilere göre, dur ihtarına uymayan yattan ateş açıldı. Yat, Türk karasularından çıkarken yakalandı. Yat, Yunan karasularına girmeden önce zor kullanılarak durduruldu. Sonuç olarak 4 kişi gözaltına alındı, lüks yat ise Yalıkavak Marina’ya çekildi.

Medyada üç farklı operasyon bilgisi yer aldı.

İlki (ülke belirtilmemiş) Güney Amerika’dan İstanbul Havalimanı’na oradan da İzmir’e gidecek yabancı uyruklu bir yolcu riskli bulunuyor. Yolcuya “iç beden muayenesi” yapılıyor ve içinde kokain bulunan 85 kapsül yuttuğu tespit ediliyor.

İkincisi, Ortadoğu’dan (bakınız yine ülke belirsiz) Afrika’ya (neresi belirsiz) transit olarak giden bir uçağın analizi yapılırken kargoda paketlenmiş halde 96 kilogram khat cinsi uyuşturucu madde ele geçirilmiş.

Bir diğeri (hangi havalimanı olduğu belirsiz) ancak Afrika uçuşu (hangi ülke belirsiz) gelinlik astarına gizlenen 14 bin 500 adet amfetamin ile 10,5 kilo esrar ele geçirildiği bilgisi. Şüpheliler gözaltında.


Yine dün medyada yer alan bilgilere göre İstanbul Esenyurt'ta 228 kilogram uyuşturucu yakalandı. Erzurum’da İran plakalı bir yolcu otobüsünde 8 kilogram metamfetamin ile 4 kilogram safran ele geçirildi. 5 İran uyruklu şüpheli tutuklandı.


DÜNYADA TÜRKİYE OPERASYONLARI


2022'de Türkiye'ye giden kokain sevkiyatlarının Ekvador, Batı Afrika ve Malta'nın yanı sıra Türkiye'de de ele geçirildiği bilgisi farklı rapor ve haberlerde yer alıyor.
Ekvador polisinin geçtiğimiz ay ikinci kez Türkiye bağlantılı kokain için operasyon düzenlediği belirtiliyor.

Başkent Guayaquil’deki bir limanda varış yeri Türkiye olan bir konteynerin içinde 95 kilogram 808 gram kokain ele geçirdi. Bu rakam, Türkiye’ye gönderilmek istenirken ele geçirilen 985 kilogram kokainin bir kısmı. Kokainin Clifford Maersk gemisi ile sevk edilmek istendiğini belirtilirken

Türkiye’de varış noktasının hangi liman olduğu belirsiz. 21 Haziran’da ise Mersin Limanı varışlı 845 kilo kokain ele geçirilmişti.


2021 yılında ise Ekvador’dan muz konteynerlerine yüklenip Türkiye’ye gönderilmek istenirken biri Panama, diğeri Mersin’de olmak üzere yaklaşık 2 ton kokain yakalanırken bu kokainin piyasa değeri kilo başı 50 bin ile 60 bin dolar olarak ifade edilmişti.

Geçtiğimiz hafta değindiğim Insight Crime Raporu’na dönersek; 2016 yılında Paraguay polisi, militan grup Hizbullah ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Lübnan uyrukluyu Türkiye'ye 39 kilo kokain kaçakçılığı yapmaya çalışmaktan tutuklamıştı.

Ertesi yıl, iki Türk ortağı, sıvı kokain işlerken kaçakçılık merkezi Ciudad del Este'de gözaltına alınmıştı. Bu uyuşturucu kaçakçılarının Avrupa anakarasındaki muadilleri gibi, ucuz kokain tedarik etmek için doğrudan yerel üreticilerle bağlantı kurduğu belirtiliyor.

2017'den sonra Türkiye'de kokain yakalamaları arttı. Kuzey Amerika ve Avrupalı ​​yetkililerin daha fazla kokaine el koymasıyla, kaçakçılar ürünlerini bu pazarlara sokmak için alternatif yollar aramaya başladılar. 2021 Türkiye’nin uyuşturucu raporuna göre Türkiye ideal bir yerdi.

Europol’ün 2019’da yayınladığı bir rapora göreyse, Türkiye’nin deniz taşımacılığı altyapısı uyuşturucu ticaretini de kolaylaştırıyor. 2018’den bu yana da daha fazla oranda uyuşturucu ve taşımayı sağlayan şüpheliler yakalanmaya devam ediyor. Kolombiya, Brezilya, Panama, Venezüela ve Meksika Türk uyuşturucu kaçakçılarının sevkiyatta adının geçtiği ülkeler arasında.

Haziran 2020'de yetkililer, Kolombiya'nın Buenaventura limanında iki konteyner granül kauçuk içine gizlenmiş 4,9 ton kokain buldu.

Haziran 2021’de, Türkiye'nin Mersin limanında 1,3 ton kokain yakalandı.

Aynı yılın mayıs ayında, Panama'da Mersin’e giden 600 kilo kokain bulunurken, bundan birkaç ay önce İspanyol makamları Türk mürettebatlı bir gemide yaklaşık üç ton kokain ele geçirdiği belirtildi.

Ağustos 2021'de de Brezilya polisi Türkiye'de kayıtlı ve Türklere ait özel bir jette 1,3 ton kokain buldu. Türkiye koridor ülke olarak raporlarda yer alsa dahi, ülkede bu kokainin çoğunun kaldığı belirtiliyor.

Lüks yatlar, İran plakalı yolcu otobüsleri, tonlarca kokain ele geçirilen özel uçaklar, işin içindeki savcılar, polisler…

Bazen ülkede kaçakçılıkların hızlı para kazanmak adına kısa bütçeli bir macera filminde oynar gibi davrandığını ancak değişen dinamikler nedeniyle “raf ömürleri”nin sınırlı olduğunu düşünmemek elde değil.

Köşe Yazıları Haberleri