Yunan Lazanyası Pastitsio

Kışın bu sıcak günlerinin çok sürmeyeceği haberleri ortalıkta dolaşmaya başladı. Rivayet odur ki, önümüzdeki haftalarda soğuk ve kar yavaş yavaş gelecekmiş. Kışın soğuk havasında şöyle lezzetli ama nispeten kolay bir yemek tarifi yapalım hep beraber.

Efendim başka ülkelerde olsa hükümet istifa ettirecek olayların iki gün gündemde kalıp başka bir hükümet istifa ettirecek olay tarafından gölgede bırakıldığı sevimli ülkemizden merhabalar.

Kışın bu sıcak günlerinin çok sürmeyeceği haberleri ortalıkta dolaşmaya başladı. Rivayet odur ki, önümüzdeki haftalarda soğuk ve kar yavaş yavaş gelecekmiş. Kışın soğuk havasında şöyle lezzetli ama nispeten kolay bir yemek tarifi yapalım hep beraber.

Midilli'ye pandemi öncesi ve kur sapıtmadan önceki gidebildiğimiz zamanlarda, Petra'da kalmayı tercih ederdik. O zamanlar oğlum daha oldukça ufaktı, Petra'nın düzlüğü ve denizinin kumsal olması, pusetle gezdiğimiz için büyük avantajdı. Çok sevdiğimiz O Nikos'un sahibi Giannis'e oğlumuz için önceden hazırlayıp soğuyacak şekilde Kleftiko, yani sebzeli etli güveç söylerdik, bizim geleceğimiz saatte püre yapılacak şekilde soğumuş olarak hazır olurdu, oğlum da yemeğini yedikten sonra Ege havası altında pusetinde uyurken biz de kendi yemeklerimizi yer, orada olmanın keyfini çıkarırdık.

Orada yediğim yemeklerden birisi pastitsio idi. Yunan usulü fırın makarna, lazanyaya benzer kıymalı bir sos, makarna ve beşamel sos, üstünde peynirle fırınlanıyor. Benim en sevdiğim yemeklerinden birisiydi. Biz yaz aylarında yemiş olsak dahi, kışın soğuk zamanlarına da çok uygun bir tarif. Hatta benim gibi bolonez sosu büyük miktarda hazırlayıp buzlukta saklıyorsanız, haftanın her günü oldukça hızlı bir şekilde hazırlama imkanınız olacaktır.

Malzemeler (4-5 kişilik):

Kıyma sosu:

-500 gr kuzu ya da dana kıyma

-1 büyük veya 2 küçük kuru soğan (ince kıyılmış)

-2 diş sarımsak

-1 çorba kaşığı domates salçası

-4 yemek kaşığı zeytinyağı

-400 gram domates rendesi

-1 tatlı kaşığı taze kekik yaprağı

-2 defne yaprağı

-tuz, karabiber

-1/2 demet maydonoz (ince kıyılmış)

Beşamel:

-100 gr tereyağı

-100 gr un

-1 lt süt

-tuz, karabiber

-1/2 çay kaşığı muskat cevizi rendesi

-100 gr taze kaşar

Makarna:

-500 gr penne, bucatini, pipette gibi kalın duvarlı makarna

-30 ml zeytinyağı

-1/2 demet maydonoz (ince kıyılmış)

-2 yemek kaşığı taze kekik yaprağı

-2 yumurta

-200 gr beyaz peynir

En üst için 50 gr taze kaşar

Bir tavada 4 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, soğanları hafifçe karamelize olana kadar pişirin, sonra kıymayı ekleyin, tahta bir kaşıkla eze eze küçük parçalar haline getirin ve kavurun. Ben kıymayı bayağı fazla kavuruyorum genellikle, daha koyu kahverengi ve hafif bir çıtırlık katıyor yemeğin dokusuna, ama sonuçta bu bir tercih meselesi, nasıl isterseniz o şekilde deneyebilirsiniz. Kıyma üzerine 1 dolgun fiske tuz ile zevkinize göre taze çekilmiş karabiber ekleyin (en son tuzu zaten tekrar ayarlayacağız o yüzden şimdilik çok koymuyoruz).

Kıyma kavrulunca ince kıyılmış veya rendelenmiş sarımsakları da tavaya alın, sonra tavanın ortasında bir boşluk açıp salçayı oraya koyun. Salçayı bir iki dakika o boşlukta kavurun, sonrasında kıymayla karıştırın, domates rendesi, defne yaprağı, taze kekik yapraklarını ekleyip iyice karıştırıp, hafif ateşte ara sıra karıştırarak 45 dakika pişirin (fazla kurursa az miktarda su ekleyin). Eğer arzu ederseniz salçayı karıştırdıktan sonraki aşamada yarım su bardağı kırmızı veya beyaz şarap ekleyebilirsiniz, o zaman alkolün buharlaşıp uçması için ateşi iyice yükseltip, 1-2 dakika sonra domates rendesi ve diğer malzemeleri eklemelisiniz. Sonlara doğru tadına bakıp gerekiyorsa tuz ve karabiber eklemesi yapın. Kıyma sosu piştikten sonra kenara alın, defne yapraklarını çıkarmayı unutmayın.

Şimdi beşamel sosu hazırlamayı anlatayım, bu arada sıra olarak önce kıyma sosuyla başlayın, onun pişme sürecinde de makarna ve beşameli hazırlamak mümkün.

Beşamel sos için bir sos tenceresinde tereyağını eritin, erir erimez unu ekleyin ve bir çırpma teliyle çırpmaya başlayın. Kenarlara yapışan unların yanmamasına da dikkat edin. Sonrasında sütü azar azar eklemeye başlayın. Hem sütü ekleyip hem çırpmaya devam edin, ilk başta bir kaç kaşık kadar süt ekleyip iyice çırparak giderseniz un topaklanmaz, sonrasında zaten sütü biraz daha hızlı ekleyebiliyoruz. Sütü de koyduktan sonra beşamelimize yarım çay kaşığı tuz, taze çekilmiş karabiber (beyazı varsa o daha bile makbul olur), muskat rendesi ve peyniri ekleyip biraz koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin.

Makarnayı pakette yazan süreden bir iki dakika daha az haşlayın ve süzün. Bir kapta zeytinyağı, rendelenmiş beyaz peynir, maydonoz, taze kekik, önceden iyice çırpılmış yumurta ile iyice karıştırın.

Önce beşamel sostan bir kepçe kadarını kıyma sosuna ekleyin ve iyice karıştırın, bu şekilde servis yaparken kıyma daha sıkı duracaktır. Bir fırın kabının en altına makarna peynir karışımını yerleştirin (benim gibi takıntılıysanız ve penne, bucatini gibi bir makarna kullanıyorsanız düz sıralar bile yapabilirsiniz). Makarnanın üzerine beşamel eklenmiş kıyma sosunun tamamını yayın. En üste kalan beşamel sosu yayıp, üzerine yine taze kaşar (tercih ederseniz cheddar, gravyer, eski kaşar, parmesan gibi peynirler de elbette kullanılabilir) rendeleyip önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, üzeri altın sarısı-kahverengi tonu olana kadar 35-40 dakika pişirin.

Piştikten sonra servis yapmak için 10-15 dakika beklemeyi unutmayın, sofradakilerin damaklarını yakmayalım durduk yere.

Keyifli bir pazar günü dilerim.

Köşe Yazıları Haberleri