E-Bülten

Aziz İhsan Aktaş davasında karar... Demirtaş'dan siyaset mesajı

Aziz İhsan Aktaş davasında çıkan kararlardan İmamoğlu’nun yargı çıkışına, Demirtaş’ın açıklamalarından İran-ABD gerilimine… Günün öne çıkanları Kısa Dalga Daily’de.

·

24 Ağustos 2026, Kısa Dalga Daily

Aziz İhsan Aktaş davasında örgüt suçlamasından beraat çıkarken eski Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a rüşvet ve ihale suçlarından hapis cezaları verildi. Ekrem İmamoğlu savunma hakkının sınırlandırılmasına itiraz etti; Kani Torun, Selahattin Demirtaş'ın ülkeyi yönetmeye talip olduğunu anlattı. Süleymancılar ve Furkan Vakfı soruşturmalarındaki yeni iddialar, devlet-cemaat ilişkileri ile örgüt içi şiddeti yeniden gündeme taşıdı.

Ekonomide benzin zammı, hane halkında yüzde 45,58'e çıkan enflasyon beklentisi ve 26 milyona ulaşan icra dosyaları öne çıkıyor. Dünyada İran-Hürmüz gerilimi, Suriye-İsrail teması ve Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü; kültür ve teknolojide sinemacıların ifade özgürlüğü bildirisi, Hypatia Festivali, yapay zekâ ve insansı robotlar; sporda ise Filenin Sultanları ile Süper Lig'in ikinci haftası var.

✍️ Günün öne çıkan gelişmeleri Daily’de...

GÜNDEM

Aziz İhsan Aktaş davası

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz İhsan Aktaş ve Baki Nugay'ın 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçunu işlediklerinin sabit olmadığına hükmederek beraat kararı verdi. Aktaş 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan da beraat etti. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat örgüt üyeliği dahil 18 suçlamadan beraat ederken, ihaleye fesat ve rüşvet suçlarından hapis cezaları aldı.

İmamoğlu: Konuşmamdan neden rahatsız oluyorsunuz?

Ekrem İmamoğlu, duruşmalarda zaman zaman salondan çıkarılmasının, mahkemeye getirilmemesinin ya da savunmasının sınırlandırılmasının gündeme geldiğini söyledi. 'Yargılamak istediğiniz mahkemede neden Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasından bu kadar rahatsız oluyorsunuz?' diye sordu.

"Demirtaş ülkeyi yönetmeye talip"

Bağımsız Milletvekili Cemalettin Kani Torun, son iki yılda Selahattin Demirtaş'la üç kez görüştüğünü, son görüşmenin yaklaşık üç ay önce yapıldığını açıkladı. Torun'a göre Demirtaş ülkeyi yönetmeye talip; Abdullah Öcalan'ın 'demokratik cumhuriyet' yaklaşımını Türkiye toplumuna en etkili biçimde anlatabilecek isim de Demirtaş.

Takip ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısını yaptı

Çerçeve yasa kapsamında kurulan Takip ve Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Külliye'de ilk kez toplandı. Toplantıda çalışma usulleri ile PKK'nın fesih ve silah bırakma sürecini izleyecek alt kurullar ele alındı; T24, Öcalan'ın bir alt kurulda rol alabileceği ihtimalinin de konuşulduğunu aktardı.

CHP'nin törenine figüran taşınması

MERS Ajans'ın sahibi Ömer İne, Samet Özkaş ile CHP'ye figüran göndermek üzere anlaştığını söyledi. Ödeme için CNN Türk'e çıkmasının istendiğini, yayında gönüllü katılım olduğu yönünde gerçeğe aykırı konuştuğunu; buna rağmen 'parti ödeme yapmadı' denilerek parasının verilmediğini anlattı.

IŞİD'linin İzmir planı: Mustafa Sandal konserine saldırı

Hale Gönültaş'ın özel haberine göre, Balçova'daki polis merkezi saldırganı Eren Bigül, saldırıdan üç gün önce İzmir Enternasyonal Fuarı'ndaki Mustafa Sandal konserini hedef almayı düşündüğünü söyledi. Emniyet raporunda keşif ya da somut hazırlık bilgisi bulunmuyor; dosya, Bigül'ün çevrim içi radikalleşme sürecini de eski El Kaide ve IŞİD dosyalarıyla birlikte inceliyor.

İdris Naim Şahin'e tahsisli iki araç daha Süleymancılar dosyasında

Alihan Kuriş suç örgütüne yönelik soruşturmada, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin adına tahsisli iki aracın daha tahsis amacı dışında ve suç içerikli faaliyetlerde kullanıldığı tespit edildi.

Furkan Vakfı soruşturması iddiaları

Alparslan Kuytul suç örgütü soruşturmasına giren anlatımlara göre muhalif üyeler 'Furkan İstihbarat Teşkilatı' üzerinden izlendi; bazı kişilere falaka ve darp uygulandı. Dosyada, 'ceza sistemi grubu' üzerinden muhaliflerin 'kalemin kırıldı' denilerek tehdit edildiği de öne sürüldü.

Mevsimlik tarım işçilerine ırkçı saldırılar

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Zonguldak Alaplı'daki saldırı için Karadeniz Ereğli Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını belirterek olayı 'münferit' diye niteledi. DEM Parti ise ırkçı ve ayrımcı saldırıların münferit sayılamayacağını vurguladı; faillerin ve varsa azmettiricilerin ortaya çıkarılmasını istedi.

▪️ Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, görevine iade edildi. Yiğit'in yokluğunda belediye meclisi CHP'li Selahattin Yıldız'ı başkanvekili seçmişti.

▪️ İçşleri Bakanlığı, son 15 günde düzenlenen operasyonlarda 843,5 kilogram uyuşturucu ile 2 milyon 312 bin 455 hap ele geçirildiğini açıkladı. Gözaltına alınan 1.368 şüpheliden 807'si tutuklandı.

▪️ Yeni Yol Grubu'ndan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün'ün AKP'ye, Bursa Milletvekili Kani Torun'un ise DEM Parti'ye geçebileceği öne sürüldü. İki istifanın gerçekleşmesi halinde Meclis'teki grubun sayısal varlığı sona erebilir.

▪️Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun daha önce ücretsiz uygulanacağını açıkladığı HPV aşısı için bu kez 'ulusal aşılamaya gerek olmayabilir' demesi tartışma yarattı. Uzmanlar rahim ağzı kanserini önlemedeki etkinliğe ve dünyadaki yaygın aşılama programlarına dikkat çekiyor.

▪️ Ankara'da bir günde 140 yangın çıktı. Yangınların 121'i ot, anız ve ormanlık alanda çıktı; müdahalelerde yaklaşık 400 itfaiye personeli ile orman ekipleri görev aldı. İlk değerlendirmeler vakaların çoğunun insan kaynaklı olduğunu gösteriyor.

EKONOMİ

İcra dosyalarının sayısı 26 milyona ulaştı

UYAP verilerine göre 1 Ocak-21 Ağustos arasında icra dairelerine 6 milyon 555 bin yeni dosya geldi; açık dosya sayısı 26 milyona çıktı. CHP'li Gülcan Kış, her gün yaklaşık 28 bin yeni icra dosyası açıldığını, yılın ilk altı ayında 1 milyon 117 bin kişinin bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle takibe düştüğünü açıkladı.

Benzine zam geliyor

Motorine cumartesi günü gelen 2,93 liralık artışın ardından benzinin litre fiyatına da gece yarısından itibaren 2,74 lira zam bekleniyor. Sektör kaynakları, Brent petrol ve ürün fiyatlarındaki seyir nedeniyle yeni zamların gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Gayrimenkul sıkışık, altın ve bitcoin öne çıkıyor

İbrahim Ekinci'nin haftalık piyasa bülteni; konut, ticari gayrimenkul ve yapı izinlerindeki reel sıkışmayı, BIST'in yüzde 2,42'lik haftalık yükselişini, gram altının 7 bin liranın üzerindeki seyrini ve Bitcoin'in 80 bin dolara yaklaşmasını birlikte değerlendiriyor. Bu haftanın veri gündeminde güven endeksleri, dış ticaret ve ABD çekirdek PCE var.

FAST işlem limiti 300 bin TL'ye yükseliyor

Merkez Bankası, FAST üzerinden para transferi ve Ödeme İste işlemlerinde 100 bin lira olan üst sınırın 26 Ağustos'tan itibaren 300 bin liraya çıkarılacağını duyurdu. İşyeri ödemelerindeki limit de 250 bin liradan 300 bin liraya yükselecek.

Enflasyon beklentilerinde makas açıldı

TCMB'nin ağustos verisine göre 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi piyasa katılımcılarında 0,26 puan düşerek yüzde 23,69'a geriledi. Reel sektör beklentisi yüzde 32,80'e, hanehalkı beklentisi yüzde 45,58'e yükseldi. Enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı yüzde 16,85'e indi.

Trump, otomobil ve çelik tarifelerini yüzde 50'ye çıkaracağını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada ile ticaret görüşmelerinin çökmesinin ardından 1 Ocak 2027'den itibaren tüm otomobil, kamyon, otomotiv parçası ve çelik ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını söyledi. Kanada karşı tarifeler hazırlıyor; karar Kuzey Amerika tedarik zincirleri için yeni bir maliyet şoku anlamına geliyor.

İran yaptırımları öncesi hisseler ve petrol geriledi

Küresel hisseler, ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırım paketini açıklaması öncesinde geriledi; petrol fiyatları yaklaşık yüzde 2 düştü. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,74'e çıkarken piyasalar Kanada-ABD ticaret gerilimini, Nvidia bilançosunu ve Fed Başkanı Kevin Warsh'ın Jackson Hole konuşmasını izliyor.

AB'den, Ukrayna savunması için 6,1 milyar avro

Avrupa Komisyonu, Ukrayna'nın hava savunması, füze, mühimmat ve radar alımları için 6,1 milyar avroluk yeni mali desteği kabul etti. Paket, daha önce onaylanan 16 milyar avroluk savunma yardımına ekleniyor.

İran riyali dolar karşısında yeni dipte

İran para birimi, ABD'nin yeni yaptırım açıklaması öncesinde serbest piyasada dolar başına 2,02 milyon riyale gerileyerek rekor düşük seviyeyi gördü. Savaş, abluka ve yaptırım beklentisi İran ekonomisi üzerindeki baskıyı artırıyor.

DÜNYA

İran-ABD hattında yeni gerilim

ABD, İran'la ticaret yapan ülke ve şirketleri de hedef alacak yeni yaptırımları hazırlıyor. Tahran ise ekonomik savaşın sürmesi halinde Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'nden petrol ihracatının durdurulabileceğini; kuralları ihlal eden gemilere para cezası, alıkoyma ve müsadere uygulanacağını duyurdu.

NEDEN ÖNEMLİ? Washington'ın yaptırımları yalnız İran'ı değil, Tahran'la ticaret yapan üçüncü ülkeleri ve bankaları da hedefliyor. Hürmüz'de geçiş kurallarının sertleşmesi, petrol arzını ve küresel ticareti doğrudan etkileyebilecek bir tırmanma riski yaratıyor.

Suriye Dışişleri Bakanı, Mossad Başkanı ile görüştü

Esad Şeybani ile Roman Gofman, ABD arabuluculuğunda Ürdün'de bir araya geldi. SANA'ya göre görüşmede İsrail'in Suriye topraklarına saldırı, gözaltı ve hedef almalarını engelleyecek mekanizmalar ele alındı. Temas, İsrail'in İdlib yakınlarındaki Ebu Zuhur hava üssüne saldırısının ardından geldi.

Kaynak:

Almanya'nın büyük şirketlerinden hükümete ültimatom gibi mektup

Mercedes-Benz, Siemens, Audi, Porsche ve BMW'nin de aralarında bulunduğu 17 şirket, Friedrich Merz hükümetinden enerji maliyetlerini ve çalışanlar için sosyal güvenlik yükünü düşürecek reformları hızlandırmasını istedi. Hükümet, hedeflerde şirketlerle aynı yönde olduklarını ve ilk adımların atıldığını savundu.

"Barış istiyoruz ama teslim olmayacağız"

Ukrayna'nın 35'inci Bağımsızlık Günü'nde konuşan Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya teslim olmayı kabul etmeyeceklerini söyledi. Kyiv'deki törenlere Britanya Başbakanı Andy Burnham ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da katıldı; hava savunması ve uzun menzilli füze üretimi gündemin başındaydı.

Nijerya'da cami baskınında kaçırılan yaklaşık 600 kişi videoda görüntülendi

Nijer eyaletindeki bir camiye geçen hafta düzenlenen baskında kaçırılan kadın, çocuk ve yaşlıların görüntülerini içeren bir video yayımlandı. Bölge sakinleri yaklaşık 600 kişiyi tanıdıklarını söyledi; silahlı grupların fidye amacıyla daha güneye ilerlediği bildiriliyor.

Brezilya seçiminde Lula ile Bolsonaro başa baş

Nexus araştırması, ekimdeki başkanlık seçiminin olası ikinci turunda Devlet Başkanı Lula da Silva ile sağcı Senatör Flavio Bolsonaro'nun teknik olarak eşit durumda olduğunu gösterdi. Sonuç, seçimin son haftalara kadar yüksek gerilimle süreceğine işaret ediyor.

Paşinyan'dan AB üyeliği mesajı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliği yönünde ilerlediğini söyledi. Rusya'dan Ermenistan demiryolları üzerindeki imtiyaz hakkını, hatların açılmasını sağlayacak üçüncü bir ülkeye devretmesini istedi.

Nevada'da orman yangını: 90 bin kişi için tahliye çağrısı

Reno yakınlarındaki Hawk Fire hızla büyüyerek yerleşimlere ulaştı. Yetkililer yangının insan kaynaklı olduğunu, kontrol altına alınamadığını ve yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi; en az altı kişi yaralandı.

Avrupa'da 12 ülkede 625 Batı Nil virüsü vakası

Yıl başından bu yana Avrupa'nın 12 ülkesinde toplam 625 Batı Nil virüsü vakası tespit edildi. Sivrisineklerle taşınan hastalığın sıcaklık ve yağış düzenindeki değişimlerle daha geniş bir coğrafyada görülmesi, halk sağlığı ve iklim bağlantısını yeniden gündeme taşıdı.

ABD ordusu, uyuşturucu taşıdığı iddia edilen tekneyi vurdu: İki ölü

ABD Güney Komutanlığı, Doğu Pasifik'te bilinen kaçakçılık rotasında ilerleyen bir tekneyi pazar günü vurduğunu ve iki kişinin öldüğünü açıkladı. Washington, hedefin uyuşturucu kaçakçılığı yaptığını savundu; operasyonun hukuki dayanağına ilişkin ayrıntı paylaşılmadı.

???? KÜLTÜR SANAT

Sinemacılardan ortak bildiri

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Bingöl Elmas'ın Kapadokya'daki çevre ve kültür mücadelesini anlatan 'Şiirli Oda'nın İzinde' belgeseline verdiği desteği faiziyle geri istemesine 10 kurum ve 215 sinemacı tepki gösterdi. Bildiri, 'senaryo uyumsuzluğu' gerekçesinin politik eleştiriyi cezalandıran bir otosansür mekanizmasına dönüşebileceğini savunuyor.

Hypatia Bilim ve İletişim Festivali başlıyor

25-29 Ağustos'ta düzenlenecek festival; bilim insanları, akademisyenler, gazeteciler, sanatçılar, öğrenciler ve çocukları beş gün boyunca buluşturacak. Cambridge Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mete Atatüre'nin de katıldığı programda Türkiye'den ve yurtdışından yaklaşık 70 konuşmacı yer alıyor.

69 bin euroluk viski, kaldırımda bir hayat

Tezcan Karakuş Candan, Berlin'in lüks tüketim mabedi KaDeWe üzerinden kentin tarihini, Nazi dönemindeki mülkiyet gaspını ve bugünün eşitsizliğini anlatıyor. Vitrindeki 69 bin euroluk viskiyle kaldırımda uyuyan insanın yan yana gelişi, kapitalizmin kentsel çelişkilerinin simgesine dönüşüyor.

Venedik yarışmasına Gazze belgeseli eklendi

Yuval Abraham ve Rachel Szor'un 'NAZA' belgeseli Venedik Film Festivali ana yarışmasına alındı. Film, İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef aldığı iddialarını araştırıyor; 21 Altın Aslan adayının arasındaki tek belgesel olacak.

Fındıklı'da ViçeFest: Müzik, edebiyat ve kent belleği

ViçeFest - Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali konserler, imza günleri ve söyleşilerle başladı. Haydar Ergülen ve Doğan Tılıç'ın edebiyat sohbetinin yanı sıra Mahir Polat ile Ercüment Şahin Çervatoğlu'nun 'Bir Kent Kendini Nasıl Hatırlar?' buluşması festivalin öne çıkanları arasında.

Netflix Türkiye eylül programını açıkladı

Eylül takviminde 'The Gentlemen' ve 'Stranger Things: Sene 1985'in ikinci sezonları; yerli yapımlardan 'Kalp Sancısı', 'Oyuncak Bebek' ve 'Son Vaka' bulunuyor. Film seçkisinde 'Fargo', 'Efes'in Sırrı', 'Truva' ve 'Mumya' serisi yer alacak.

'Aidiyet Bahçesi' Bozcaada'da açılıyor

Neslihan Yetişkin'in yer, bellek ve aidiyet ilişkisine odaklanan sergisi 1-15 Eylül'de Itırlı Bahçe'de görülebilecek. Sanatçı, balmumu batik ve doğal boyama teknikleriyle siyah havuç, meşe palamudu ve pas gibi malzemeleri kullanıyor.

▪️Mahsun Karaca'nın yeni filmi 13 Kasım'da vizyona girecek. Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği, komedi ile suç türünü birleştiren 'Ben Sana İnanıyorum'da MGX Film ve Safe Medya ortak yapımının oyuncu kadrosu okuma provasında bir araya geldi.

▪️OpenAI Küresel İlişkiler Başkanı Chris Lehane, gelişmiş yapay zekâ modellerinin işletmeleri, altyapıyı ve kamu yaşamını hedef alan siber saldırıları büyütebileceği yeni bir döneme girildiğini söyledi. Şirketin bazı ileri modellerde güvenlik kaygıları nedeniyle geliştirmeye ara verdiği bildirildi.

▪️ Nobel ödüllü iktisatçı Daron Acemoğlu, yapay zekânın insan emeğinin yerini almak yerine çalışanların kapasitesini artıracak biçimde yönlendirilmesini istedi. Teknolojinin geleceğinin küçük bir uzman grubunun hayallerine değil demokratik tercihlere dayanması gerektiğini savundu.

▪️ Dünya İnsansı Robot Oyunları'nda sprint, masa tenisi ve futbol dahil 51 branşta 2 binden fazla robot yarışıyor. Organizasyon, Çin'in robotik üretimindeki hızını ve ABD ile teknoloji rekabetinin yeni cephesini sergiliyor.

▪️ Hollanda kamu yayıncısı Avrotros, Gazze'deki savaş nedeniyle Eurovision'un artık tarafsız bir kültür platformu sayılamayacağını belirterek 2027 yarışmasına katılmayacağını açıkladı.

SPOR

Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonası'nda 2'de 2 yaptı

A Milli Kadın Voleybol Takımı, CEV 2026 Avrupa Şampiyonası A Grubu'ndaki ikinci maçında Slovenya'yı 3-1 mağlup etti. Son şampiyon milliler turnuvadaki ikinci galibiyetini aldı.

Süper Lig'de 2. hafta

▪️ Beşiktaş, Süper Lig'in ikinci haftasında Corendon Alanyaspor'a 1-0 mağlup oldu. Siyah-beyazlıların altı maçlık galibiyet serisi sona erdi.

▪️ Gençlerbirliği, Göztepe'yi deplasmanda 1-0 yendi. Böylece Fenerbahçe galibiyetinin ardından puanını 6'ya yükseltti ve iki maç sonunda liderlik koltuğuna oturdu.

▪️ Gaziantep FK, Eyüpspor'u 1-0 mağlup etti. Galibiyeti Deian Sorescu'nun 60'ıncı dakikadaki golü getirdi.

▪️ Trabzonspor, sahasında İstanbul Başakşehir'i Mohamed Salah'ın iki golüyle 2-1 mağlup ederek puanını 4'e çıkardı. Başakşehir'in golü Eldor Shomurodov'dan geldi.

Oosterwolde Roma yolunda

Roma ile anlaşan Jayden Oosterwolde, takım arkadaşlarıyla vedalaştıktan sonra Türkiye'den ayrılıyor. Hollandalı savunmacı Fenerbahçe'de dört yılda 112 maça çıktı.

Kerem Aktürkoğlu'ndan hastane sonrası açıklama

Fenerbahçe-Konyaspor maçında kafa travması geçiren ve hastaneye kaldırılan Kerem Aktürkoğlu, tetkiklerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığını söyledi. Milli futbolcu kısa sürede sahalara dönmeyi hedeflediğini açıkladı.

8. Süper Lig'de en pahalı kombine 275 bin, en ucuz 3 bin lira

Galatasaray'ın birinci kategori ve Trabzonspor'un VIP Platinum B Blok kombineleri 275 bin lirayla listenin başında. Sezonun en ucuz kombineleri 3 bin liradan satılıyor; Eyüpspor kombine satışı yapmayan tek kulüp.

Günün tamamı Kısa Dalga’da

Bağımsız haberciliği takip edin.

kisadalga.net

Kaynak: Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.