2021 yılından beri tutuklu: Nobel ödülünü çocukları aldı

İranlı kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi tutuklu olduğu için layık görüldüğü Nobel Barış Ödülü'nü, ikiz çocukları aldı.

Törende, Muhammedi'nin Tahran'daki Evin Cezaevi'nde yazdığı ve gizlice dışarı çıkarılan konuşması Muhammedi'nin 17 yaşındaki ikiz çocukları Kiana ve Ali Rahmani tarafından okundu.

İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı barışçıl mücadelesi ve insan hakları savunuculuğu ile Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen 51 yaşındaki Muhammedi, konuşmasında "değişim getirmek için en iyi stratejinin sürekli direniş ve şiddete başvurmamak" olduğunu belirtti. Muhammedi, Fransızca okunan konuşmasında "İran halkı baskı ve otoriterliğin üstesinden dirayetle gelecek. Bundan şüpheniz olmasın, bu kesin" dedi.

Son olarak Kasım 2021'de Jîna Mahsa Amini‘nin ölümü sonrasında tutuklanan ve İslam Cumhuriyeti aleyhine propaganda yapmakla suçlanan Muhammedi, "Bu mesajı, bir cezaevinin yüksek, soğuk duvarlarının arkasından yazıyorum" ifadelerini kullanırken, kendisinin ve ülkedeki çok sayıda hak savunucusunun "hayatta kalmak için sürekli bir mücadele verdiğini" ekledi.

Nergis Safiye Muhammedi, kimdir?

21 Nisan 1972'de İran'ın Zencan kentinde doğan Muhammedi, Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi'nde nükleer fizik okudu. 32 yaşından itibaren insan hakları aktivistliği yaptı ve gazeteci oldu. 2003'te Nobel Barış Ödülü'nü alan ilk İranlı ve ilk Müslüman kadın olan Şirin Ebadi'nin başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nin başkan yardımcısıdır.

İran'da zoraki başörtüsüne karşı kitlesel sivil itaatsizliğin öncülerinden biri olan Muhammedi, 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amînî'nin 16 Eylül 2022'de Tahran'da ahlâk polisi tarafından katledilmesi sonrası başlayan “Jin, jîyan, azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük) ayaklanmasına hapishaneden kaleme aldığı yazılarla destek verdi.

Bugüne kadar 13 kez tutuklanan Muhammedi, "rejime karşı propaganda” ve “yetkililere karşı iftira” suçlamalarıyla toplam 31 yıl hapis ile 154 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Şu anda 12 yıllık bir cezadan dolayı 2021 yılından beri tutuklu bulunan Muhammedi, başkent Tahran’da siyasi mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli Evin Hapishanesi’nde bulunuyor.

Komite neden ödül verdiğini açıklamıştı: Kadın mücadelesi

Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, ödülün, Muhammedi'nin İran'da "baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla" verildiği bildirildi.

Açıklamada, ödülü kazanan Muhammedi'nin "herkes için insan hakları ve özgürlükleri teşvik etme mücadelesinde" bulunduğu vurgulandı.

Muhammedi'nin "cesur insan hakları mücadelesinin muazzam bedeller" getirdiğine işaret edilerek, İran'da 13 kez gözaltına alındığı, hakkında 5 mahkumiyet kararının verildiği ve 31 yıla mahkum edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Muhammedi'nin "kadın, insan hakları savunucusu ve özgürlük savaşçısı" olduğu belirtilmişti. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri