ABD Senatosu, eşcinsel evlilik tasarısını kabul etti

ABD Senatosu, eşcinsel evliliğin federal düzeyde tanınmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Söz konusu tasarı, evliliğin, yapıldığı eyalette yasal olması halinde federal hükümetçe de tanınmasını öngörüyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin eşcinsel evliliğe karşı hareket etmesi halinde bir dayanak oluşturmayı amaçlıyor.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin izin vermesi halinde eyaletlerin eşcinsel ya da ırklar arası evlilikleri yasaklamasını engellemeyecek.

Yine de yasa sayesinde eyaletlerin, gerçekleştirildikleri yerde yasal olan tüm evlilikleri tanımaları ve mevcut eşcinsel evlilikleri korumaları gerekecek.

Tasarı 36'ya karşı 61 oyla kabul edildi. Kabul için 60 oya ihtiyaç vardı. Yasayı destekleyen 49 Demokrat senatöre 12 Cumhuriyetçi senatör de katıldı. Georgia Senatörü Demokrat Raphael Warnock ve iki Cumhuriyetçi senatör oylamaya katılmadı.

'Gençler kendi ailelerini kurabilecek'

ABD Başkan Joe Biden tasarının onaylanmasını övgüyle karşıladı ve Temsilciler Meclisi’nde de kabul edilmesi halinde, tasarıyı 'derhal ve gururla' imzalayacağını söyledi.

Biden, yasa sayesinde LGBTQ gençlerin 'dolu dolu, mutlu hayatlar sürebileceklerini ve kendi ailelerini kurabileceklerini bilerek büyüyeceğini' kaydetti.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer yaptığı açıklamada "Bugün daha fazla eşitliğe doğru uzun ama amansız yürüyüşe devam ediliyor" dedi.

Schumer, "Senato bu tasarıyı kabul ederek her Amerikalının duyması gereken bir mesaj veriyor; kim olursanız olun ya da kimi severseniz sevin, siz de yasalar önünde saygınlığı ve eşit muameleyi hak ediyorsunuz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri