Açlık sınırının altında yaşıyorlar: Hemşireler de hekimler gibi yurt dışına gitmek istiyor

Bugün 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü. Ağır çalışma koşulları altındaki hemşireler yurt dışında iş imkanı için dil öğreniyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya'nın hazırladığı rapora göre binlerce hemşire açlık sınırının altında yaşıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü öncesinde bir rapor hazırlayarak hemşirelerin sorunlarına dikkat çeken SES Eş Başkanı Yalçınkaya şunları söyledi:

“Kamuda başta vekil ebe ve hemşire olmak üzere aile sağlığı merkezlerinde çalışan birçok sözleşmeli hemşire ve ebe arkadaşımız devletin belirlediği asgari ücretin altında gelirle yaşamaya çalışıyor, 30 yıllık hizmeti boyunca yaklaşık sekiz yıl ailelerinden uzak kalıyorlar. Bu fedakârlığının karşılığı nöbet ücreti olarak 21 TL (1,4 dolar) alıyorlar."

‘HEMŞİRELER DE HEKİMLER GİBİ YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYOR'

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur ise, hemşirelerin salgındaki çalışma koşullarını eleştirerek, şöyle konuştu:

“12 ya da 24 saat kesintisiz çalışarak uzun mesai saatleri hizmet veriyorlar ama sorunları yeterli düzeyde dinlenmiyor. Hemşireler de hekimler gibi yurt dışına gitmek istiyor. Şiddet, mesleğinin değersizleştirilmesi ve ekonomik koşullarının iyileştirilmemesi gibi gerekçelerle, başta Almanya, Kanada, Amerika ve İngiltere’de gelecek arıyorlar. Hemşireler, daha eğitim aşamasında geleceğini yurt dışında sürdürmek için yabancı dil kursuna başlıyor."

Gündem Haberleri