Kısa Dalga - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda 103 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla ilgili davada Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmediğine hükmetti.
Mahkeme, Türkiye'nin saldırı sırasında gerekli önlemleri aldığına ve yükümlülüklerini yerine getirdiğine karar vererek, tazminat taleplerini reddetti.
Karar, Coşkun Selçuk ve Türkiye arasında görülen davada verildi. AİHM'in resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Coşkun Selçuk v. Türkiye | Türk makamları, 10 Ekim 2015'teki Ankara intihar saldırısında yükümlülüklerini ihlal etmedi" ifadeleri kullanıldı. Kararın tam metni, mahkemenin internet sitesinde yayınlandı.
Karar metninde şöyle denildi:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Selçuk/Türkiye (başvuru no. 23093/20) davasıyla ilgili olarak bugün verdiği Daire kararında oybirliğiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinin (yaşam hakkı) esastan ve usulden ihlal edilmediğine karar vermiştir.
Dava, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen bir intihar saldırısıyla ilgilidir.
Mahkeme, özellikle, 10 Ekim 2015 tarihinde bir gösteriye katılacak olanların hayatlarına yönelik belirli, somut ve yakın bir tehdidin yokluğunda, yetkililerin kişilerin ve malların güvenliğini sağlamak için gerekli makul önlemleri aldığına karar vermiştir. Dolayısıyla, Türk makamları Sözleşme'nin 2. maddesi kapsamındaki asli yükümlülüklerini ihlal etmemiştir.
Mahkeme, 2. maddenin usule ilişkin kısmıyla ilgili olarak, Türk hukuk sisteminin başvurana, ceza yargılamasına ek olarak, hem 5233 sayılı Kanun hem de 2577 sayılı Kanun'un 11 ila 13. maddeleri ile bağlantılı olarak Anayasa'nın 125. maddesi uyarınca telafi edici hukuk yolları sağladığını kaydetmiştir.
idari prosedür. Bu nedenle, mevcut davada idare mahkemeleri tarafından sağlanan hukuk yollarının "etkili bir yargı sistemi" koşullarını karşıladığı kabul edilebilir. Buna ek olarak, Mahkeme, başvurana sağlanan telafinin davanın koşullarında yeterli olduğunu düşünmektedir."
(Haber Merkezi)