CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu altılı masa, bugün ‘ortak politikalar mutabakat’ metnini açıklıyor.
Altılı masanın farklı sektörlere ilişkin önerilerinden öne çıkanlar şöyle:
* Tarım ve Orman Bakanlığı’nı “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı” olarak yeniden yapılandıracağız.
* Her 5 yılda bir tarım ve hayvancılık sayımı yapacağız. Türkiye Tarım Veri ve Bilgi Sistemi kurarak, hayvan kayıt, süt kayıt, çiftçi kayıt gibi tüm veri tabanları uygulamalarını entegre edeceğiz.
Tarımda indirimli elektrik
* Çiftçilere kullandığı gübre maliyetinin yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz. Çiftçilere kullandığı tohum maliyetinin yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız.
* Tarımsal sulama ve elektrik faturalarının hasattan sonra tahsil edilmesini sağlayacağız.
* Tarımsal ürün alım fiyatlarını ekim öncesi ilan edeceğiz.
* Tarımda çalışan kadın ve 30 yaş altındaki gençlere sosyal güvenlik prim desteği sağlayacağız.
* Veterinerlik hizmetlerinde kullanılan aşıların yerli üretimini teşvik edeceğiz. Suni tohumlamayı ücretsiz hale getirerek yaygınlaştıracağız. Okulda ücretsiz yemek ve okul sütü gibi programlarla sektörü destekleyeceğiz.
* Köy okulları ve sağlık ocaklarını yeniden açacağız.
'Yüksek teknoloji' vurgusu
* İmalat sanayi ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 10’lara, orta-yüksek teknoloji yoğunluğunu yüzde 40’lara taşıyacağız.
* Ülkemizin Avrupa Birliği yenilikçi ekosistemi içerisinde aktif olarak bulunmasını temin edeceğiz.
* Yeni nesil Yeşil OSB’lerin kurulmasını ve mevcut olanların dönüştürülmesini sağlayacak, tüm OSB’ler bünyesinde Dijital ve Yeşil Dönüşüm Merkezleri kuracağız.
* OSB’ler bünyesinde ilgili paydaşların yönetiminde bulunduğu Teknoloji Liseleri kuracağız.
* Türkiye’nin uydu geliştirme, uydu fırlatma çalışmalarını hızlandıracak, sivil ve askeri amaçlı uydu programlarını birleştirecek, bu alandaki kritik teknolojilerin yerlileştirilmesine öncelik verecek, yerlilik oranını en az yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız.
* Savunma sanayiinde halihazırda düşük olan yerlilik oranını 10 yıl içerisinde gerçek anlamda yüzde 80’lere çıkartacağız.
* Elektrikli araç şarj istasyonu ağını 2025 itibariyle tüm Türkiye’de hazır hale getireceğiz. (Kısa Dalga)