Anket: Araplardan 'ayrı' yaşamak isteyen İsraillilerin oranı yüzde 60'a yükseldi

İsrail'de yapılan bir anket, Arap nüfusa karşı ayrımcılığın giderek kök saldığını gösterdi. Ankete göre, Araplardan ayrı yaşamak istediğini söylediğini söyleyenlerin oranı bir yılda yüzde 15 arttı.

İsrail'de yeni yapılan bir anket, Araplara karşı ayrımcılığın giderek kök saldığını ortaya koydu. Ankete göre, Yahudi İsraillilerin yüzde 60'ı Araplardan ayrı yaşamak istiyor. Bu oran, geçtiğimiz sene İsrailli Arap ve Yahudilerin birlikte yaşadığı kentlerde patlak veren isyanlardan ve Birleşik Arap Listesi'nin koalisyon hükümetine katılmasından önce yüzde 45'ti. Genç İsrailliler arasında ayrımcılığı destekleyenlerin daha fazla olması da dikkat çekti.

İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün anketi, 760 Yahudi ve Arap İsrail vatandaşının katılımıyla yapıldı. Sol eğilimli Hareetz gazetesinin aktardığı ankete göre, 'ayrı yaşamayı' savunan İsrailli Arapların oranı ise son birkaç yıla göre değişmeyerek yüzde 20'de kalmaya devam etti. Bir başka deyişle, ayrımcı politikaları destekleyen Yahudilerin oranı yüzde 15 artış gösterirken, Arap nüfus arasında değişmedi.

Araştırmanın yöneticisi Dr. Taman Herman, "Rapor karmaşık bir tabloyu gösteriyor" dedi. Herman, Arap İsraillilerin karar alma süreçlerinde daha fazla söz hakkı istediklerini, Yahudilerin ise bu ayrıcalığı paylaşma isteğinin azaldığını söyledi. Herman, geçtiğimiz sene içinde Yahudilerin Arapların yakınında yaşama veya Arap nüfusun kendi belediyeleri dışında arazi satın almasına izin verme konusundaki isteklerinin azaldığını da belirtti. Profesör, bununla birlikte iki grubun da ‘işyeri paylaşma konusundaki yüksek isteğinin’ aynı kaldığını ekledi.

Anketin sonuçları, İsrail'in Yahudi toplumu arasındaki derin farklılıkları da göz önüne serdi. Buna göre,

* Kendini sağcı olarak tanımlayan Yahudi İsraillilerin yaklaşık yüzde 70’i ayrımcılığı desteklediğini söyledi.

* Merkezin yarısından biraz azı, solda ise üçte bir oranında katılımcı Araplardan ayrı yaşamak istediklerini söyledi.

* Benzer farklılıklar, sekülerler ile ultra-Ortodoks Harediler arasında da görüldü. Haredilerin yüzde 80’i Araplarla ayrı yaşamayı desteklerken, geleneksel ve dindarlar arasında bu oran üçte iki olarak ölçüldü. Laik Yahudilerde ise oran yüzde 50’den az çıktı.

* Ankete göre, kadınlar ve gençler, yaşlılar ve erkeklere kıyasla ayrılığı daha çok destekliyor.

Arap katılımcılar arasında ise Birleşik Arap Listesi ile Ortak Liste partilerinin seçmenleri arasında farklılıklar saptandı. Birleşik Arap Listesi seçmenlerinin üçte biri ayrılığı desteklerken, Ortak Liste seçmenlerinde bu oranın beşte bir olduğu görüldü.

Ankette katılımcılara, "Kendisini Filistin halkının bir parçası olarak gören İsrailli bir Arabın aynı zamanda İsrail devletine sadık bir vatandaş olabileceği" konusunda ne düşündükleri de soruldu. Arap katılımcıların yüzde 63'ünün bu cümleye onay vermesi ancak Yahudilerin sadece yüzde 28'inin buna katıldıklarını söylemesi dikkat çekti. Öte yandan, bir önceki ankete göre bu görüşe katılanların her iki tarafta da azalması dikkat çekti.

Ankette, Arapların yönetimindeki belediyelere girmekten kaçınan Yahudilerin oranında da artış görüldü. Bu oran, geçen sene yapılan ankette yüzde 65’ti. Araplar arasında ise Yahudi belediyelerine girmekten kaçınma oranı yüzde 13 olarak ölçüldü. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri