Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1500 yıllık Ayasofya'nın İmparator Kapısı'na verilen tahribatla ilgili basın açıklamasında, söz konusu hasarın 'ahşabın olağan sürecinden' meydana gelen bir yıpranma ve 'ufak bir dokunmadan' kaynaklandığını savundu. Açıklamada, kapının onarıldığı belirtildi.
'UFAK BİR DOKUNMA'
Açıklamada, "Ayasofya Kebir Camii İmparatorluk Kapısı'nda bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribat ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak bir dokunma ile de tahribat oluşmuştur. Ayasofya Kebir Camii İmparatorluk Kapısı Konservasyonu bugün itibari ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik Savcılık soruşturmasının yanı sıra bir İdari bir Teknik olmak üzere iki müfettiş ivedilikle görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
'GÜVENLİK ZAFİYETİ SÖZ KONUSU DEĞİL'
Açıklamada Ayasofya'dan 'milletin ve devletin sembolü' olarak söz edildi; 'Ayasofya-i Kebir Cami-i ve Külliyesi'nin 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri tarafından en üst seviyede, titizlikle korunduğu' belirtilirken, tahribatta 'güvenlik zafiyetinin söz konusu olmadığı' savunuldu.
'TAKDİR EDERSİNİZ Kİ...'
"Takdir edersiniz ki müze statüsündeyken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı, camiye dönüştürülmesiyle 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın Vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldıysa geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır" ifadelerine yer verildi. (Kısa Dalga)