Kısa Dalga - Kişilerin nakit ihtiyaçları nedeniyle bireysel emeklilik sisteminden ayrılmasını önlemeyi hedefleyen kısmi çekiş hakkı 1 Temmuz’da hayata geçti. Bu sayede artık evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında kişilerin kazanılmış haklarını koruyarak BES’teki birikimlerinden maksimum %50 oranında kısmi çekiş yapabilmesinin yolu açılmış oluyor.
Dünya'dan Esin Çetinel'in aktardığına göre Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BES’te toplam birikim tutarı 1 trilyon TL seviyesini aşarken, yaklaşık 300 BES fonunda birikim yapan katılımcı sayısı ise 18 milyona ulaştı.
Ancak kapsamın dar tutulması ve şartlar konması nedeniyle ilk aşamada kısmi çekiş hakkını kullanan kişi sayısının yine EGM verilerine göre 250 bin katılımcı ile sınırlı kalması bekleniyor.
Çekme hakkından kim yararlanabiliyor?
Peki kısmi çekme hakkından kimler yararlanabilecek? Kısmi çekme hakkını kullanmak isteyenler için en az 5 yıl sistemde bulunması ve bu sözleşmede toplamda ilgili yılın asgari brüt ücretinin en az 5 katkı kadar (100 bin 10 TL) katkı payı ödemesi bulunması şartı aranıyor.
Konut, evlilik, doğal afet
Bir BES yatırımcısı konut alımı için birikimini çekmek istiyorsa; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün webtapu sistemiyle üretilen doğrulama kodu ve barkodu bulunan hissedar bilgisi ile konutun kat mülkiyeti veya kat irtifakının kurulduğunu gösteren tapu belgesi nüshasını çalıştığı firmaya ulaştırması gerekiyor. Konut alımı birikimini çektikten sonra gerçekleşecekse ilgili belgenin iki ay içinde firmaya iletilmesi gerekiyor.
Eğer evlilik için birikimini çekmek istiyorsa; E-devlet’te üretilen doğrulama kodu ile barkodu bulunan ve evlilik tarihini gösteren nüfus kayıt örneğini BES firmasına göndermesi isteniyor. Evlilik birikimini çektikten sonra gerçekleşecekse ilgili belgenin 2 ay içinde firmaya iletilmesi gerekiyor.
Doğal afet sebebiyle birikimini çekmek isteyenler ise; olayın gerçekleşmesinin ardından SEDDK tarafından istenilecek belge ile 2 ay içerisinde şirkete başvuruda bulunabiliyor.
Tüm bu şartları yerine getirenlerin evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında birikimlerinin %50’sini sistemden çekebiliyor. (Ekonomi)