CHP’nin bir yıldır bekleyen teklifi AKP’nin tasarruf paketinde

AKP’nin tasarruf tedbirleri teklifindeki kamu görevlilerinin çift maaş almasının önüne geçen düzenlemeyi, CHP’li Bakan geçen yıl sunmuştu.

SİNAN TARTANOĞLU


AKP, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin yasal düzenlemeleri içeren kanun teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundu. Kanun teklifinin en tartışmalı maddelerinden biri “kamu görevlilerinin birden fazla maaş almasının engellenmesine” yönelik düzenleme oldu.

Maddeye göre kamu idareleri, il özel idareleri ve belediyeler, kamu iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilen her türlü personelden; özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenecek.

Alınacak tek ücrete de üst sınır getirilecek. AKP Grup Başkanı dün yasa teklifi ile ilgili açıklaması sırasında üst sınırın miktarının 92 bin TL olduğunu belirtti. Huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı yani mevcut koşullarda 92 bin TL’yi geçemeyecek. 92 bin TL’yi aşan tutarlar Hazine’ye devredilecek.

En fazla 92 bin TL ve tek maaş düzenlemesi seçilmiş belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri hakkında da uygulanacak.

CHP’nin Bakanlar ve Bakan Yardımcıları ile ilgili teklifi gündeme bile alınmamıştı

Oysa kamu görevlilerinin çift maaşı ile ilgili tartışma daha önce de sık sık gündeme gelmişti. Kamu görevlilerine çift maaş ödenmesinin engellenmesi için TBMM’de tartışmalar yürütülmüştü, kanun teklifleri verilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın, daha önce konu ile ilgili hazırladığı kanun teklifi; Bakanların, Bakan Yardımcıları ve üst kurul üyelerine kamu bankaları yönetim ve denetim kurulu üyelikleri ve kamu iştiraklerinde aldıkları yönetim kurulu yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelikleri için huzur hakkı ya da başka bir ad altında herhangi bir ödeme yapılmaması ile ilgiliydi. Teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine bile alınmadı.

CHP’li Bakan, kanun teklifinin gerekçesinde şu değerlendirmeleri yapmıştı:

“Devlet yönetiminde önemli görevler üstlenen kişilerin, farklı kurumların yönetim kurulu üyeliklerinden de ayrıca maaş almaları sadece ekonomik olarak değil ahlaki olarak da yozlaşmaya neden olarak devlet yönetiminde zaafa neden olmaktadır. Örneğin Ulaştırma Bakan Yardımcısı aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı. Hem denetleme yetkisi var hem de denetlediği şirketin yönetiminde yer alıyor. Bir diğer örnek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü. TÜRKSAT’ın Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Birden fazla maaş alan siyasetçiler ve bürokratlar her gün basının ve sosyal medyanın gündemini oluşturmaktadır.

Bugün Cumhur İttifakı içinde yer alan siyasetçi ve bürokratların oluşturduğu dar bir kadronun ana görevlerinin yanında birden fazla kritik devlet kurumunda görev alması, bir yandan gelir adaletsizliğini derinleştirirken diğer yandan liyakat yerine sadakat, emeğin yerine partizanlığın galip gelmesi toplumdaki adalet duygusunu da zedelemektedir.”

Eski güreşçi bakan yardımcısının kamu bankasına atanması çok tartışılmıştı

Örneğin daha önce eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank Yönetim Kurulu üyesi olarak atanması çok tartışılmıştı. Çünkü, Yerlikaya aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevlerini yürütüyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yerlikaya’nın başdanışmanlık görevine son verildiğini açıklamıştı. Yerlikaya’nın Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliği de Mart 2021’de sona ermişti.

CHP’li Yavuzyılmaz tek tek açıklamıştı

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da çift maaşlı bürokratlar sorununu sık sık gündeme getirdi, hatta yaptığı açıklamalarda bu bürokratların aylık gelirlerini de belgeleri ile açıkladı. Deniz Yavuzyılmaz’ın daha önce yaptığı açıklamalara göre örneğin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, aynı zamanda Kuveyt Türk’ün yönetim kurulu üyesi. Kuveyt Türk Bankası’nın diğer bir yönetim kurulu üyesi Sinan Aksu, aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürü.

Yavuzyılmaz Temmuz 2021’de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki dört bakan yardımcısının da çift maaş aldığını ortaya çıkarmıştı. Buna göre dört bakan yardımcısı Yüksek Komiserler Kurulu üyeliği ile birlikte aylık 44 bin 505 TL kazanıyordu.

Yavuzyılmaz’ın açıklamalarına göre eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bakan olarak atandığında aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesiydi ve aylık geliri 66 bin liraya yakındı.

Yavuzyılmaz, yine daha önce Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı’nın bu görevinin yanı sıra Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeliği ve YÖK üyeliği yaptığını bildirmişti.

Özel Haber Haberleri