Danimarka 2 milyon adet iyot hapı alacak: 'Nükleer kaza senaryosuna hazırlıklı olmak istiyoruz'

Danimarka, olası bir nükleer felaket için 'hazırlıklı olmak' amacıyla 2 milyon iyot hapı alacağını açıkladı.

Danimarka Sağlık Ajansı, Ukrayna'daki savaşın yarattığı endişeleri de gerekçe göstererek, olası bir nükleer kaza ihtimaline karşı hazırlık amacıyla 2 milyon adet iyot hapı alacağını açıkladı. Kurumdan yapılan basın açıklamasında, "Son 2 yılda covid-19 ile ilgili yaşanan gelişmeler gösterdi ki, hazırlıklı olmak önemli. Ukrayna'daki savaş da dünyanın öngörülemez olduğunu ortaya koydu" ifadeleri kullanıldı.

'40 YAŞ ALTI İÇİN KULLANILACAK'

Danimarka Sağlık Ajansı'nın açıklamasına göre, 2 milyon iyot hapı çocuklar, gebeler, emziren anneler ve 40 yaşın altındaki acil durum personeli için kullanılacak. Açıklamada, 40 yaşın üzerindeki kişilerin iyot tabletleri sayesinde radyasyondan koruma sağlayamadığı belirtildi. İlk stokların 2 ila 3 ay içinde ülkeye geleceği aktarıldı.

'UKRAYNA SENARYOSU İÇİN ALINMADI'

Danimarka Sağlık Bakanı Magnus Heunicke de ayrıca bir açıklama yaparak, ülkenin Ukrayna'daki nükleer tesislere 900 kilometreden daha uzakta bulunduğunu ve şu an somut bir risk görülmediğini vurguladı. Heunicke, söz konusu iyot hapı stoklarının Danimarka yakınlarındaki bir nükleer santralde yaşanabilecek olası bir kaza senaryosunda kullanılacağını belirtti.

Danimarka'da nükleer santral bulunmuyor ama ülke, İsveç ve Almanya'daki bazı santrallerin yakınında yer alıyor. Aynı zamanda Danimarka karasularında nükleer güçle çalışan gemiler bulunuyor.

İyot tabletleri insan vücudunu radyasyon kaynaklı tiroid kanseri gibi hastalıklardan koruyor. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri