Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshi işleminin iptali istemiyle açılan davaların esasını 28 Nisan'da karara bağlayacak.
Yargılamaya katılmak için şu ana kadar 500 avukat yetki belgesi alırken, bu sayının bine ulaşması hedefleniyor.
Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığını duyurmuştu. Kadın örgütleri, barolar ve muhalefet partileri süreci yargıya taşımıştı.
Artı TV'de Kısa Dalga Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş'ın konuğu olan Mor Çatı'nın ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi kurucularından hukukçu Canan Arın, "ürkiye'de hukuka uygun karar veren yargıçların başına iş geliyor. Bir takım yargıçlar AKP'nin kaybetme ihtimaline karşılık birden bire hukuku hatırladılar. Danıştay'da kararı verecek olan yargıçlar hukuku mu tercih edecekler yoksa Tayyip Bey'in iradesini mi tercih edecekler bilmiyorum ama 500'den fazla kadın avukat orada olacağız" dedi. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kararına karşı bireysel dava açtığını ve duruşmaya kendisinin de katılacağını söyledi.
Arın, "Bir uluslararası sözleşme hangi yöntem ile kabul edildiyse o sözleşmeden çıkma da aynı yöntemle yapılmalıdır. Bu sözleşme Meclis onayından geçti, ayrılma kararı da Meclis kararı ile olmalıydı" diye konuştu.