Türkiye Barolar Birliği'nden İstanbul Sözleşmesi davasına çağrı

Türkiye Barolar Birliği'nden İstanbul Sözleşmesi davasına çağrı
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu, TBMM kararı olmadan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davanın 28 Nisan'daki duruşmasına çağrı yaptı.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TBBHK), Cumhurbaşkanı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davanın 28 Nisan’daki duruşmasına katılacaklarını açıkladı.

TBBHK'nin yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

"Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin, 20.03.2021 tarihinde 9 No’lu Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilmesinin ardından barolar ve sivil toplum kuruluşları süreci yargıya taşıdı.

Ankara Barosu ve Diyarbakır Barosu’nun açmış olduğu davaların duruşması, 28 Nisan 2022 Perşembe günü saat 09.45’te Danıştay 10. Dairesi’nde görülecektir.

Danıştay’ın vereceği karar; sadece İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının hukuksuzluğuna ve buna yönelik iptal taleplerine ilişkin değil aynı zamanda, Türkiye’nin geleceği ve hukukun üstünlüğü adına da belirleyici olacaktır.

Avukatlık Kanunu’nun Baro Yönetim Kurullarının görevini düzenleyen 95. Maddesine göre; “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” baroların temel sorumluluk alanlarındandır.

Bütün baro başkanlarını, baroların kadın hakları merkez/komisyonlarını ve tüm meslektaşlarımızı; 28 Nisan’da Ankara’ya Danıştay’daki bu tarihi duruşmada bir arada olmaya, destek ve dayanışmaya bekliyoruz." (Kısa Dalga)

Kadın