Bozkurt: Demirtaş, son dönemde yetişen en güçlü siyasi figür

Gazeteci Sedat Bozkurt ve Berna Can gündemin öne çıkan başlıklarını yorumladı.

Kısa Dalga- Politi-Cast te bu hafta Türkiye’nin gündemine dair sıcak gelişmeleri değerlendiren Gazeteciler Sedat Bozkurt ve Berna Can, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından, Selahattin Demirtaş'ın savunmasına, iktidar ve muhalefetin Suriye politikası ve Süleyman Soylu’nun ‘dokunulmazlığımı kaldırın’ çıkışından, Erdoğan görüşmesinin perde arkası masaya yatırıldı.

Kısa Dalga Politi-Cast’ten öne çıkan satır başları şöyle:

'Davutoğlu hala kendini anlatmakla meşgul'

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarını değerlendiren Sedat Bozkurt, Davutoğlu'nun Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı döneminde yaşanan olaylarla ilgili tatmin edici açıklamalar yapamadığını belirtti. Bozkurt, Davutoğlu'nun hala kendini anlatma çabasında olduğunu söyledi.

Suriye politikası ve Davutoğlu'nun siyasi yükü

Programda Suriye meselesine de değinildi. Sedat Bozkurt, Davutoğlu'nun Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde yaşanan olayların yükünü hala taşıdığını belirtti ve "Davutoğlu, sorumluluğu paylaşmaktan kaçınıyor. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı döneminde yaşananları anlatırken karşı tarafı tatmin edemiyor. Bu büyük bir sıkıntı" diye konuştu.

Gazeteci Sedat Bozkurt, Davutoğlu'nun Suriye politikasına dair, "Esad 3 ayda gidecek, 6 haftada gidecek gibi cümleler sarf etti. Bu bilgileri devletin muhtelif kurumları, MİT başta olmak üzere, ona getirdi. O bilgiler doğrultusunda açıklama yaptı. Bu sorumluluğu paylaşmanız lazım" dedi.

Selahattin Demirtaş'ın savunması

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Ankara, Diyarbakır, Mardin ve Mersin'deki çeşitli konuşmaları nedeniyle 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla açılan dava duruşmasında yaptığı savunma, siyaset arenasında yankı buldu. Demirtaş, "Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsanız iktidardan konuşurum. İddialıyım. Bir gün Selahattin Demirtaş olarak bu ülkeyi halkın desteğiyle ben yöneteceğim" dedi.

Gazeteci Sedat Bozkurt, Demirtaş'ın siyasi figür olarak önemine değindi. "Selahattin Demirtaş, son dönemde Türkiye'de yetişen en güçlü siyasi figür. Cezaevinden yaptığı siyaset, mensup olduğu partinin ve hatta Türkiye'deki pek çok partinin önünde bir etki yaratıyor" diyen Bozkurt, Demirtaş'ın cesur cümlelerle siyasete devam ettiğini ve güçlü hedefler koyduğunu belirtti.

Demirtaş, savunmasında yargıdaki çifte standarda dikkat çekti. "Soma'da 301 ölüme 17 yıl, Fransa'daki katledene 16 yıl, konuşmalarım nedeniyle ise bana 55 yıl verildi" dedi.

Sedat Bozkurt, Demirtaş'ın verdiği örneklerin ülkenin hukuk ve yargı düzeninin bir yansıması olduğunu söyledi.

Süleyman Soylu'nun siyasi geleceği

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun siyasi geleceği de programda ele alındı. Soylu, yeni bir parti kuracağı iddialarına "siyasi cinnet" olarak yanıt verdi. Sedat Bozkurt, Soylu'nun siyasi hamleler yaptığını ve MHP ile ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını ifade etti.

Soylu'nun stratejisi mahkemelerde aklanmak mı?

Gazeteci Bozkurt, Soylu'nun kendisini aklamak için mahkemelerde yargılanmayı tercih edebileceğini belirtti. "Bu mahkemeler Süleyman Soylu'yu pür-pak eder. Ve ondan sonra parti mi kuracak, ne yapacaksa bunun üstüne, bu politik zeminin üstüne çıkarak siyaset kurar" dedi. (Haber Merkezi)

Podcast Haberleri