HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, HDP’li milletvekilleriyle birlikte dokunulmazlığının kaldırılarak tutuklanmasına giden ve hakkında açılan davalara kadar uzanan tüm ayrıntılar, “Bir Siyasi Rehinelik Öyküsü-Selahattin Demirtaş” adıyla kitaplaştırıldı.
Hem yargılamaları hem de dokunulmazlıkların kaldırılması sürecini yakından takip eden gazeteci Hayri Demir’in kaleme aldığı kitap, Notabene Yayınları’ndan çıktı.
Milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinin tüm yönleriyle irdelendiği kitapta, bu sürecin taşlarının birer birer nasıl örüldüğü aktarılıyor.
Bugün raflarda yerini alan kitapta, Demirtaş’ın karşı karşıya kaldığı ve kendi deyimiyle “siyasi rehinelik” olarak tanımlanan sürecinin bugüne kadar ki tüm ayrıntıları yer alıyor.
Tutuklama kararıyla birlikte açılan davalarda Demirtaş’a yöneltilen suçlamalar ve bu suçlamalara dayanak yapılan delillerin neler olduğu her bir fezleke ve dava dosyası kapsamında tek tek ele alınıyor.
Demir’in on binlerce sayfalık dava dosyalarını inceleyerek hazırladığı ve Demirtaş’ın duruşmalardaki savunmalarına da yer verdiği kitapta, neden “Bir Siyasi Rehinelik” tanımlaması tüm yönleriyle ortaya konuyor.
Kitapta dava sürecindeki gelişmeler de ele alınıyor. Dava ekseninde sadece duruşma salonlarıyla sınırlı kalınmazken, dava paralelinde gelişen olaylar ve bu olayların perde arkası da kitapta analiz ediliyor. Yargı sürecine dönük siyasi müdahalelerin nasıl ve ne şekilde hayata geçirildiği aktarılıyor.
Kitapta dikkat çeken bir başka önemli husus da Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği “derhal tahliye” kararlarının uygulanmaması için hayata geçirilen “karşı hamlelerin” neler olduğu. Bu hamlelerin nasıl hayata geçirildiği de o günkü konjonktürde ele alınarak, okura aktarılıyor.
Demirtaş: Tarihi eser niteliğinde
Kitabın önsüzü hala Edirne Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş tarafından kaleme alındı.
Demirtaş önsözde şu ifadelere yer verdi:
"Bu önsözü yazarken bir yandan da Sevilay Çelenk’in Gazete Duvar’da yayımlanan 16 Eylül 2021 tarihli yazısını okuyorum. Aysel Tuğluk’u, Osman Kavala’yı, Ahmet Altan’ı ve beni konu alan bu yazıya Sevilay Çelenk, Norman Ohler’in Harro ile Libertas: Bir Aşk ve Direniş Hikayesi adlı kitabından yaptığı alıntıyla başlıyor.
Berlin merkezli anti faşist direnişin üyelerinden 33 yaşındaki üyesi Harro Schulze-Boysen, idam edilmeden önce anne ve babasına bir mektup bırakır: ‘Eğer burada olsaydınız görünmez olup beni ölümün karşısında gülerken görürdünüz. Çoktan aştım onu. Ne yapalım, Avrupa’da zihnin hasadının kanla yapılması adetten olmuş.’
Elinizdeki kitap da bu amaçla yazılmış tarihi bir eser niteliğindedir. 'Zihin hasadı'na engel olmak için direnen milyonlara ve bu kitabın yazarı Hayri Demir’e, emeği geçen herkese yürek dolusu teşekkürlerimle..."