Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde 45 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Milyonlarca insan evini, iş yerlerini, tüm varlıklarını kaybetmişken, depremlerde ölenlerin hak sahipleri ile engelli ve malul duruma gelen vatandaşlara sosyal güvenlik sistemi içerisinde yapılacak yardımlara ilişkin hükümetten henüz bir açılma gelmedi.
Cumhuriyet yazarı Nergis Şimşek, Türkiye’de yaşanan depremlerde yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatarak mağdurların alabilecekleri yardımları yazdı.
Şimşek’in yazısından ilgili bölüm şöyle:
“Mevcut durumda; 5510 sayılı Kanunda ölüm ve malullük sigortasından sağlanan yardımlar ve şartları şöyle:
ÖLÜM SİGORTASINDAN SAĞLANAN YARDIMLAR:
-Ölüm aylığı bağlanması, (1800 gün, sadece SSK’lılar için 5 yıl +900 gün)
-Ölüm aylığı bağlanması içen yeterli günü bulunmayanların hak sahiplerine ölüm toptan ödemesi yapılması.
-Cenaze ödeneği ödenmesi (2023’de ölenler için 2.054,00 TL)
-Hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde evlenme ödeneği verilmesi (aylık tutarlarının 24 katı)
MALULLÜK SİGORTASINDAN SAĞLANAN YARDIMLAR:
Malullük sigortasından malul olan sigortalılara sadece malullük aylığı bağlanıyor. Bunun için malul sayılmanın yanı sıra, 10 yıllık sigortalılık süresi ve en az 1800 gün aranıyor. Sigortalı sürekli başka birinin bakımına muhtaç durumda sayılırsa 10 yıllık süre aranmaksızın 1800 günle aylık bağlanıyor.
DEPREMDE ÖLENLERIN HAK SAHİPLERİ ILE MALUL KALANLARA NE KADAR HİZMETLE AYLIK BAĞLANMALI?
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem sadece ülkemizde değil, dünyada bile asrın en büyük deprem felaketi olarak nitelendiriliyor. Depremzedelere yapılan ayni ve nakdi yardımlar dışında, depremde ölenlerin hak sahipleri ile malul olanlara daha uygun koşullarda aylık bağlanmasına imkan veren yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. 2011 yılında meydana gelen depremlere istinaden yapılan ve 30 gün prim ödenmiş olması kaydıyla ölüm ve malullük aylığı bağlanmasına ilişkin düzenlemenin, 10 ilde yaşanan depremde ölen ve malul olanlar için de uygulanması için bir an önce yasal düzenlemenin yapılması, yani Hükümetin bu konuda net bir adım atması bekleniyor.” (Kısa Dalga)