DSÖ, diyabetle mücadeleyi hızlandırlandıracak
"Son 40 yılda şeker hastalığı olanların sayısı dört katına çıktı. COVID-19 ile hastanede ağır hasta olan insanların büyük bir kısmında diyabet var" diyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, diyabet konusunda acil önlem alma ihtiyacının her zamankinden daha net olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni Küresel Diyabet Sözleşmesi, şeker hastalığını önleme çabalarına çok ihtiyaç duyulan desteği sağlamayı ve insülinin keşfinden 100 yıl sonra buna ihtiyaç duyan herkese tedavi sağlamayı amaçlıyor.
Sözleşme süreci 14 Nisan 2021 tarihi itibarıyla Toronto Üniversitesi'nin desteğiyle DSÖ ve Kanada Hükümeti tarafından ortaklaşa düzenlenen Küresel Diyabet Zirvesi'nde başlatıldı.Zirveye Kenya Cumhurbaşkanı ile Fiji, Norveç ve Singapur Başbakanları da katılacak.
DSÖ ''Bulaşıcı olmayan hastalıklar ve yaralanmalar küresel elçisi'' Michael R. Bloombergve birçok ülkeden Sağlık Bakanı ile diyabet uzmanları, diyabetle yaşayan insanlar, bu yeni işbirliği çabasına desteklerini dile getirecek. Öteki BM kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri de bu zirveye katılacak.
DİYABETTEN ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Diyabet konusunda acil önlem alma ihtiyacı her zamankinden daha net" dedi ve şöyle devam etti:
“Son 40 yılda şeker hastalığı olanların sayısı dört katına çıktı.Erken ölme riskinin düşmek yerine arttığı tek büyük bulaşıcı olmayan hastalıktır.COVID-19 ile hastanede ağır hasta olan insanların büyük bir kısmında diyabet var.Küresel Diyabet Sözleşmesi, diyabet için hayat kurtaran ilaçların erişilebilirliğini ve satın alınabilirliğini artırmaya, ayrıca önlenmesi ve teşhisine yönelik eylem için siyasi taahhüdü katalize etmeye yardımcı olacaktır.''
Ülkesinin gurur verici bir diyabet araştırma ve yenilik geçmişe sahip olduğunu anlatan Kanada Sağlık Bakanı Patty Hajdu, ''1921'de insülinin keşfedilmesinden yüz yıl sonrasına kadar diyabetle yaşayan insanları desteklemek için çalışmaya devam ediyoruz. Anca, diyabeti tek başımıza yenemeyiz.Kanada'da ve dünya çapında diyabetli kişilerin daha uzun, daha sağlıklı yaşamlar sürmesine yardımcı olmak için her birimiz bilgiyi paylaşmalı ve uluslararası işbirliğini geliştirmeliyiz'' dedi.
Uygun fiyatlı insüline erişimi artırmak için acil eylem
Bu alandaki en acil çalışma alanlarından birinin düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabet teşhis araçlarına ve ilaçlarına, özellikle insüline erişimi artırmak olduğu belirtiliyor.
DSÖ'nün 2019'da insülinin ön yeterliliği için pilot programın başlatılması önemli bir adım oldu.Şu anda insülin pazarına üç şirket hâkim.Daha fazla üretici tarafından üretilen insülinin ön yeterliliği, şu anda talebi karşılamayan ülkelerde kalite garantili insülinin bulunabilirliğini artırmaya yardımcı olabilecek.Buna ek olarak, ülkelerin karşılayabileceği fiyatlarla talebi karşılamaya yardımcı olabilecek yollar hakkında insülin ve diğer diyabet ilaçları ve tanı araçları üreticileri ile görüşmeler de devam ediyor.
İnsülin kıt olan tek ürün değil. Dünyada birçok insan kan şekeri ölçüm cihazlarıve test şeritleri almakta ve bunları satın almakta zorlanıyor.
Buna ek olarak ''tip 2'' diyabetlitüm yetişkinlerin yaklaşık yarısı teşhis edilmemiş durumda. ''Tip 2'' diyabetli kişilerin yüzde 50'si ihtiyaç duydukları insülini alamıyor. Bu da onları erken ölüm, görme kaybı. uzuv kesilmesi ve uzuv kesilmesi gibi önlenebilir zayıflatıcı ve geri döndürülemez komplikasyon riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Diyabet tedavisi için düşük maliyetli teknolojiler ve dijital çözümler geliştirmek ve değerlendirmeye odaklanarak İnovasyon Kompakt'ın temel bileşenlerinden biri olacak.
ÜZERİNDE MUTABIK KALINACAK KÜRESEL ÖNLEMLER
Sözleşme, diyabet bakımı için küresel kapsam hedefleri belirleyerek ilerlemeyi katalize etmeye odaklanmayı sağlayacak.Bir "küresel fiyat etiketi" yeni hedeflere ulaşmanın maliyetlerini ve faydalarını ölçecek.Sözleşme, ayrıca hükümetlerin diyabet önleme ve tedavisini temel sağlık hizmetlerine ve evrensel sağlık sigortasıpaketlerinin bir parçası olarak dâhil etme taahhüdünün yerine getirilmesine katkı sağlayacak.
Dr. Bente Mikkelsen , "Küresel Diyabet Sözleşmesi'nin temel amaçlarından biri, kamu ve özel sektörden kilit paydaşları ve en önemlisi, diyabetle yaşayan kişileri ortak bir gündem etrafında birleştirmek, yeni ivme yaratmak ve birlikte çözümler oluşturmaktır" dedi. DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Daire Başkanı Mikkelsen, "COVID-19 müdahalesine yaklaşımı, acil bir halk sağlığı sorununa çözüm bulmak için farklı sektörler birlikte çalıştığında nelerin başarılabileceğini bize gösteriyor" diye konuştu.
Zirveyi izleyenler, Hindistan, Lübnan, Singapur, Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti, ABD ve Zimbabwe'den diyabetle yaşayan insanlardan diyabetlerini yönetirken karşılaştıkları zorlukları ve bunların nasıl üstesinden gelinebileceklerini öğrenecekler.Zirvenin bir kısmı, diyabetle yaşayan insanlarla birlikte tasarlandı ve onlara sözleşmeden ne beklediklerini ve daha fazla geliştirilmesi ve uygulanmasına nasıl dâhil olmak istediklerini açıklamak için küresel bir platform sağlayacak.
Zirveye katılan ''Tip 1' diyabetleyaşayan bir diyabet savunucusu olan Dr. Apoorva Gomber, "Artık sadece diyabetle yaşamak için değil, onunla birlikte gelişmek için ivme yaratmanın zamanı geldi" dedi.Gomber, "Küresel İlkeler fırsatını iki elimizle yakalamalı ve birkaç yıl içinde geriye dönüp bakabileceğimizden emin olmak için kullanmalı ve nihayet ülkelerimizin diyabetli kişilerin sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmelerine yardımcı olacak donanıma sahip olduğunu söylemeliyiz'' ifadesini kullandı. (AJANSBİZİM)