Dünyanın en büyük bitkisi keşfedildi

Bilim insanları, dünyanın bilinen en büyük bitkisini keşfetti. Avustralya açıklarında 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana yayılan bir yosunun, tek bir tohumdan geldiği düşünülüyor.

Bilim insanları, dünyada bilinen en büyük bitkiyi keşfetti. Avustralya açıklarında bulunan deniz yosunu, 20 bin kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Bitkinin, New York'un Manhattan semtinin üç katı büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Batı Avustralya Üniversitesi'nde yapılan genetik testlerde, söz konusu su altı çayırının esasında tek bir bitki olduğu saptandı. Bilim insanları, bitkinin en az 4500 yıl boyunca, tek bir tohumdan yayıldığını düşünüyor.

Bitki, ülkenin Perth kentinin 800 kilometre kuzeyindeki Shark Körfezi'nde, türlerin genetik çeşitliliği üzerine yapılan bir araştırmada tesadüfen keşfedildi.

Körfez boyunca bitkilerden örnekler toplayan ve her bir örneğin 'parmak izi'ni belirlemek için 18 bin genetik işareti inceleyen bilim insanları, söz konusu yosunun kaç bitkiden oluştuğunu keşfetmeyi amaçlıyordu.

Araştırmanın baş yazarı Jane Edgeloe ise BBC'ye yaptığı açıklamada, "Yanıt bizi çok şaşırttı. Sadece bir bitki, Shark Körfezi'nde 180 kilometreden daha fazla bir alana genişlemişti. Bu da onu dünyada bilinen en büyük bitki haline getiriyor" dedi.

Araştırmacılar, bitkinin aynı zamanda çok dayanıklı olduğunu, körfez boyunca çok değişken ve çoğu bitki için zorlu koşulların bulunduğu yerlerde yaşadığını belirtti. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri