Ensar Öğüt: Alevi subaylar olmasaydı 15 Temmuz engellenemezdi

CHP'li Ensar Öğüt 15 Temmuz darbe girişiminin Alevi subaylar ile Atatürkçü subaylar sayesinde engellenebildiğini söyledi.

Eski CHP milletvekili ve iş insanı Ensar Öğüt'ün "Alevi İnançları ve Devşirmeler" isimli kitabı Öğütler Yayınevi'nden çıktı.

Öğüt, kitabında detaylı bir şekilde Türklerde Aleviliğin etkisini, çıkışını, Alevi Türkmen aşiretlerini, günümüzdeki yerleşim yerlerini, Osmanlı'nın kuruluşundaki ve sonraki süreçlerdeki Alevi etkisini, devşirme Osmanlı yöneticilerinin etkisinin artmasıyla Türkmen Alevilerin devletten nasıl dışlandığına dair iddialarını anlattı.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e konuşan Ensar Öğüt, Türkmen Alevilerin Selçuklu dışında Osmanlı'yı da kurduğunu anlattı. Öğüt, "Osmanlı Devleti'nin kurucusu Kayı boyu, Türkmen ve Alevi inançlı bir boydu. I. Osman oğlu Orhan Gazi ve torunu I. Murat dönemlerinden devlet yönetiminde hep Türkmen Aleviler bulunmuştu. Sonrasında dışlanmışlar yerlerine devşirme paşalar geldiği gibi, bu dışlanmanın yanı sıra Alevilerle ilgili iftiralar atılmış, şeyhülislamlar tarafından fetvalar verilmiştir" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet döneminde cemevlerinin açılmayarak, ibadethane sayılmayarak Alevilerin mağduriyetinin sürdürüldüğünü savunan Öğüt, şunları söyledi:

"Bugün Türkiye'de Kürtlerin sorunları çok ama Alevilerin sorunu daha fazla. Kürtlerden başbakan, cumhurbaşkanı, bakan çıktı. Halen bakan var, vali var. Devletin bütün kademelerinde varlar ama Aleviler yok. Oysa Aleviler öz be öz Türk. Orta Asya'dan gelen Türkmenler olmalarına rağmen Osmanlı döneminde devşirmeler tarafından dışlanmışlar. Ve bu dışlanma halen devam ediyor. Kitabımda bu tarihsel haksızlığa dikkat çekiyorum" dedi.

Öğüt, 15 Temmuz darbe girişimine dair de ilginç bir iddiada bulundu. "15 Temmuz'da Alevi subaylar olmasaydı yani mümkün müydü engelleme noktasında başarıyla ulaşmak?" diye soran Ensar öğüt, "Adamlar canlarını dişine taktı. Ama ne oldu şimdi? Alevi subaylar dahil herkes dışarıda. 15 Temmuz'dan önce Fetullah Gülen ekibi, Alevi ve Atatürkçü subaylara iftira atarak Balyoz gibi davalarda tutuklattı ya da ordudan uzaklaştırmaya çalıştı. Artık etkilerinin azaldığını düşündükten sonra 15 Temmuz'a darbe girişiminde bulundular. Ona rağmen 15 Temmuz'da ülkeyi Alevi ve Atatürkçü subaylar kurtardılar" yorumunu yaptı.

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Gündem Haberleri