Erdoğan: “Yeni Anayasa çalışmalarında tüm partilerin yer almasını tercih ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet’in 100. Yılını yeni Anayasa ile karşılamak istediklerini belirterek tüm siyasi partilerin sürecin içinde yer almasını tercih ettiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Yeni anayasada tercihimiz, tüm siyasi partilerimizin bu sürecin içinde yer almasıdır. Bunun için sonuna kadar samimi bir gayret göstereceğiz” dedi.

“Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını darbe anayasasıyla değil, bu ülkeye ve milletimize yakışan yeni sivil bir Anayasa ile karşılayalım” dile seslenen Erdoğan, partilere “Gelin hep birlikte yeni anayasa konusundaki tekliflerimizi yıl içinde hazırlayalım ve tartışmaya başlayalım, yapıcı bir yaklaşımla milletimize paylaşalım” çağrısında bulundu. Erdoğan, şunları söyledi:

“Türkiye tarihinde ilk defa sivil bir anayasa hazırlama şansına sahip olmuştur. İktidarımızın ilk döneminde vesayet kurumlarının küstah meydan okumalarına tanık olduk.  Attığımız her adımda meselenim yamalarla çözülemeyeceği gerçeğiyle karşılaştık. Yeni anayasada tercihimiz, tüm siyasi partilerimizin bu sürecin içinde yer almasıdır. Bunun için sonuna kadar samimi bir gayret göstereceğiz. Şu veya bu sebeple kimi siyasi partiler kendilerini sürecin tutsa bile milletimizin tüm kesimiyle konuşarak yeni anayasa çalışmalarının içinde olmasını temin edeceğiz. Acele etmeden, her kesimle gereken istişareleri yaparak, önümüzdeki asrın ihtiyaçlarını karşılayacak bir Anayasa metni ortaya çıkartmalıyız.  Gelin hep birlikte yeni anayasa konusundaki tekliflerimizi yıl içinde hazırlayalım ve tartışmaya başlayalım, yapıcı bir yaklaşımla milletimize paylaşalım. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını darbe anayasasıyla değil, bu ülkeye ve milletimize yakışan yeni sivil bir Anayasa ile karşılayalım. Yeni anayasamızın şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

“İzmir’e suyu biz getirdik”

Geçtiğimiz günlerde TV'lerde izlediniz. İzmir'deki yağışlarla ilgili bir habere benim de gözüm ilişti. İzmir'i ziyaret eden CHP Genel Başkanı'na  İzmirli kadın esnaf  kardeşim "Altyapı bitik, canımız yandı. 35 senedir CHP var. Lütfen bu altyapıyı düzeltin" dedi. 35 yıldır şehrini yöneten ve altyapı yapmayan belediyeyi partinin genel başkanına şikayet ediyor. Bunlarda yalan bol, işte görüyorsunuz İzmir'in hali ortada. 35 yıl insan altyapı yapmaz mı? İzmir tüm altyapı ve kaçak yapılarıyla çökmüş vaziyette. İzmir gibi güzel şehrimizin halini görünce 'Eyvah' diyorum. Ne iş yapıyorsunuz? İzmir'e suyu biz getirdik, DSİ'ye verdiğim talimatla. Halk benim halkım.

CHP Genel Başkanı kendi belediyesinin Hazine'den daha kolay borçlandığını anlatıyordu. Kendi bütçesinin 2.5 katı borçlu olarak böyle bir borçlanma hakkına sahip değil. Belediye bu finansmanı izin aldığı dönemde gerçekleştiremediği için şu anda böyle bir borçlanma iznine sahip değil.

İzni olmadığı için şu veya bu oranla kredi kullanımı söz konusu değildir. Proje ve bütçe finansmanı birbiriyle mukayese yapılamaz. Hazine'nin altyapı finansmanı için sağladığı finansmanın kendi buldukları krediden daha uygun olduğunu da bilmiyor, hepten cahil. Kılıçdaroğlu şunu iyi bil; Hazine ve Maliye Bakanlığı izin vermedikçe hiçbir belediye dışarıdan borç alamaz.

“İstanbul’un barajlarını biz yaptık” 

Büyükşehirler suyu kendileri temin etmek zorunda ama İzmir'de bu söz konusu değil. İstanbul'un barajlarını biz yaptık. Bu sayede bir susuzluğu yaşamıyor. Kar falan geldi de toparladık işi. Beceriksizliği ve kötü yönetimi kendi seçmenini bile isyan ettiren bu belediyecilik anlayışını milletimizin takdirine bırakıyoruz.

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs meselesi Türk ve Kıbrıs halklarının ortak davasıdır. Miçotakis meydan okudu. Sen meydan okuduktan sınsa biz nasıl bir araya gelelim? Önce haddini bileceksin.  Masayı tekmeledin, masadan kaçtın, biz masadaydık. Neyinizi güveniyorsunuz ya? Türkiye dimdik ayaktadır. Gereğini de gerektiği zaman yapmasını bilir.  Miçotakis, o güvendiğin dağlara kar yağdı kar. Onun için çılgın Türklere inanacaksın, tanıyacaksın. Artık iki devletli çözümden başka Kıbrıs’ta çıkış yolu kalmamıştır. Artık federasyon mederasyon diye bir şey yok, geçin artık o işi."

Teşkilata uyarı

Biz hiçbir partinin iç işlerine karışmayız, kendimizinkine de özellikle karışılmasını istemeyiz.  Geçmişte vekil ödünç verme yöntemiyle siyaseti zehirleyen CHP ilkelerimizi yerle bir etmiştir.  Seçim bölgelerinize sıkı sıkı sahip çıkın. Artık kongrelerimiz büyük oranda bitti, bitiyor. İnşallah martın sonu gibi büyük kongremizi yapacağız.

Gündem Haberleri