Hipokrat Yemini'ne de sansür

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrencilerin mesleğe başlamadan önce okuduğu, Hipokrat Yemini’nden “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölüm çıkarıldı.

Bunun üzerine bir grup tarafından hedef haline geldiğini anlatan Şenol, “Okunacak metnin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yemini olduğunu iddia ettiler. Oysa Hacettepe Üniversitesi’nin eski rektörü Haluk Özen ‘Bizim öyle bir andımız yok’ dedi. Tüm bu yaşananların ardından mezuniyet töreninden önce, çarşamba günü öğrencilerin üniversitenin kendisinin hazırladıkları metni okuduğunu öğrendim. ‘Bu metne itirazı olan varsa’, ‘bu maddeyi okumak isteyen varsa isteyen okuyabilir’ denilmiş. Hipokrat Yemini kanuni bir şey değil ancak köklü bir gelenek. İstanbul Sözleşmesi gibi... Kanuni yaptırım değil elbet değiştirebilir ama bu üç maddeyi çıkarınca o zaman niçin cinsiyet, cinsel yönelik ve etnik kökeni çıkarıyorsun diye sorulur” dedi. 

TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de “Hipokrat Yemini bizim andımızdır ve değiştirilmez. Yüzyıllardan beri biz bu andı ederiz ve bu andı içerek hekimliğe başlarız. Rektörlüğün veya dekanlığın kendi kafasına göre yeniden düzenleyip oradan etnik köken, cinsiyet veya cinsel yönelim gibi kavramları çıkarması kabul edilebilir durum değil, kınıyoruz" diye konuştu. 

Gündem Haberleri