İBB'nin 800'den fazla bisikleti zarar gördü: Maliyeti milyonlarca lira

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait yüzlerce bisikletin çalınması ya da hasar verilmesi sonucu on milyonlarca lira zarar oluştu.

İBB'ye ait bisiklet kiralama sistemi 'İSBİKE', 2013 yılında 14 durak ve 140 bisikletle hizmet verirken, sayı bugün 300 istasyonda 3 bin bisiklete ulaştı. Ancak bisiklet istasyonlar sıklıkla saldırıların hedefi oluyor.

Bazı bisikletler çalınırken bisiklet üniteleri, teknik cihazlar, işletim sistemleri, kiralama üniteleri, kamera donanım sistemleri tahrip ediliyor, bisikletler kiokslardan zorla çıkartılıyor.

Çalınan bisikletler su kanalları, metruk binalar veya şehrin farklı bölgelerine GPS kutusu sökülmüş veya diğer aksamlarına hasar verilmiş şekilde terk edilmiş olarak bulunuyor.

ZARAR BÜYÜK

Son iki yılda 828 bisiklet ve birçok kiralama ünitesi, çalınma ve hasar görme sonucunda kullanım dışı kaldı.

İSPARK Genel Müdürü Hakan Orhun, yaz aylarında bisiklet kullanımının 8-10 saate çıktığını, daha fazla bisikleti kullanıma alma hedefine bisikletlere zarar verilmesi nedeniyle ulaşılamadığını kaydetti.

Orhun, 'giderek artan vandalizle karşı karşıya kaldıklarını' belirterek Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bisikletlere zarar verildiğini ancak İstanbul'da bunun orantısal açıdan daha yüksek olduğunu ifade etti.

'SAYI İKİ KATI OLABİLİRDİ'

İSPARK yöneticisi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya baktığımızda, aslında biz, neredeyse iki katı bisikletle hizmet verebilirdik şu anki vandalizmle karşı karşıya kalmasaydık. Bunu da yapacağız aslında, sayıyı mutlaka artıracağız. Ama buradaki giderden bahsedersek on milyonlar mertebesinde... Bu bisikletlerin parçaları, genelde yurt dışından gelen ürünler olduğu için döviz endeksli ürünler. Bu nedenle de maalesef çok ciddi onarım maliyetleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunu sahiplenirsek bunu çözeceğimizi düşünüyorum."

Orhun, bisikletlere zarar verenlerin kameralardan tespit edilerek haklarında kamu davası açıldığını aktardı.

ELEKTRİKLİ BİSİKLET GELİYOR

İSPARK yöneticisi, kentte gelecek yaz elektrikli bisikletlerin kullanılacağını, metro ve metrobüs duraklarına yerleştirileceğini, ihale hazırlıklarının sonlandığını söyledi. (ANKA)

Yaşam Haberleri