İsviçre'nin Cenevre kentindeki Kıbrıs konferansında Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar, Türk tarafının kalıcı çözüm doğrultusundaki altı maddelik önerisini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e sundu.
"Sürdürebilir bir anlaşma için Kıbrıs Türk tarafının önerisi" başlığıyla sunulan öneride, şu maddeler yer aldı:
1- Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi'nin iki tarafın eşit uluslararası statüsünün ve egemen eşitliğinin güvence altına alındığı bir kararı kabul etmesi için inisiyatif alacaktır. Böyle bir karar, mevcut iki devlet arasında iş birliğine dayalı bir ilişki kurulması için yeni bir temel oluşturacaktır. ??????
2- Yukarıda belirtilen düzenlemeyle iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve egemen eşitliği sağlandıktan sonra, BM Genel Sekreteri himayesinde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir iş birliği anlaşması oluşturmak için sonuç odaklı ve belli bir zaman aralığına dayalı müzakerelere başlayacaklardır.
3- Müzakereler, iki bağımsız devlet arasındaki gelecekteki ilişkilere, mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemesinin yanı sıra AB ile ilişkilere odaklanacak.
4- Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık'ın yanı sıra uygun olduğu durumlarda gözlemci olarak AB tarafından da desteklenecektir.
5- Herhangi bir anlaşma bağlamında, iki devlet karşılıklı olarak birbirini tanıyacak ve üç garantör devlet bunu destekleyecektir.
6- Bu müzakereler sonucunda varılacak herhangi bir anlaşma, iki devlette ayrı ayrı eş zamanlı olarak düzenlenecek referandumlarla onaya sunulacaktır.
Cenevre'de Salı günü başlayan Kıbrıs konferansı Perşembe günü sona erecek. Konferansa, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerin yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları da katılıyor.
"BUGÜN TARİHİ BİR GÜN"
Öte yandan Kıbrıs Türk tarafının Cenevre'de sunduğu öneri paketini BRT’ye değerlendiren Doğruyol, “Bugünün tarihi bir gün olduğun hissediyorum. Bugün ilk kez statükonun kırılması ve dışına çıkılması için Kıbrıs Türk tarafı gerçekçi ve yapıcı bir öneri sundu. Bu, resmen BM ve ilgili taraflara verilmiştir” dedi.
“Kıbrıslı Türkler bugün ilk kez egemen eşitliklerinin ve eşit uluslararası statülerinin teyidini istedi” diyen Doğruyol, sözlerine şöyle devam etti:
“Kıbrıslı Türkler bugün ilk kez egemen eşitliklerinin ve eşit uluslararası statülerinin teyidini istedi. Bu yöntem, kurgulanmış statükonun dışına çıkarak gerçekçi ve kalıcı bir uzlaşının elde edilmesi için bir müzakerelerin başlatılmasına fırsat vermektedir. Eğer öneri kabul görürse tabii… Biz, bu aşamaya on yıllarca süren yorucu, yıpratıcı ve hiçbir sonuç vermeyen tamamen tüketilmiş federal görüşmelerin sonrasında geldik (…) Genel Sekreterin adım atmasını istiyoruz.”
Kıbrıs Türk tarafının öneri paketinin resmen BM ve ilgili taraflara verildiğini kaydeden Doğruyol, “Önerinin esası Cumhurbaşkanı Tatar’ın edinmiş olduğu vizyonun içinde sabitti” dedi.
Kıbrıs Türk tarafının Cenevre'de sunduğu öneri paketinin 1,5 sayfadan oluştuğunu ve 6 prensipten meydana geldiğini ifade eden Doğruyol, “Söz konusu mektup ile prensipler izah edilmiştir. Verilen mesaj nettir” ifadesini kullandı.
Doğruyol, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs adasında eşit statüde var olmak istediğine dikkati çekti ve “Kıbrıslı Türkler, egemen eşitliklerinden asla vazgeçmek istemiyor” diye ekledi.
KKTC Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, öneri mektubuna ilişkin ayrıntıların paylaşılacağını söyledi.
DW/CÖ,TY
© Deutsche Welle Türkçe